Projekte pažino jūrų pasaulį | Diena.lt

PROJEKTE PAŽINO JŪRŲ PASAULĮ


Klaipėdos mokykloje-darželyje "Nykštukas" vykęs edukacinis projektas "Paslaptingas jūros pasaulis" sužavėjo visą įstaigos bendruomenę.

Skatino pamilti gamtą

Projekto, kuris vyko nuo rugsėjo 29 iki spalio 3 dienos, idėjos autorė ir organizatorė auklėtoja – Viktorija Šmitaitė.
Anot jos, šio renginio tikslas buvo supažindinti vaikus su jūra, jos gyvūnijos bei augalijos įvairove, pasidomėti gyvūnais, gyvenančiais  vandenyje ir ant vandens, skiepyti meilę gamtai bei gyvūnams.

"Stengiausi, kad vaikai suprastų ekologijos svarbą, suvoktų, kad kiekvienas iš mūsų daro tiesioginį poveikį gamtai. Siekiau, kad mažieji įsisąmonintų, jog tik saugioje ir švarioje aplinkoje jie gali užaugti sveiki ir laimingi. O koks gi projektas, jei į jį neįtrauksime sveikos gyvensenos ir mitybos užsiėmimo? Vis dėlto jūra – sveikatos ir jėgų šaltinis. Čia mums pagelbėjo auklėtoja Janina Drungilienė", – kalbėjo V.Šmitaitė.

Prisijungė muziejininkai

Kaip teigė idėjos autorė, pirmoje savaitės pusėje buvo rodomas edukacinis filmas apie Raudonosios jūros gyvūnus, žuvis ir augalus. Vaikai galėjo pamatyti žmones, kurie tyrinėja jūros dugną, ir yra vadinami narais.

"Vėliau surengta išvyka prie mūsų Baltijos jūros, kur susipažinome su augalais, augančiais prie jūros, kopomis ir paukščiais, skraidančiais virš Baltijos", – pasakojo įstaigos auklėtoja.

Temą apie Baltijos jūrą ir joje gyvenančius gyvūnus pratęsė Lietuvos jūrų muziejaus vyr. eksponatų saugotoja, muziejininkė-edukologė Jurgita Vasiljevienė, kuri atvyko į įstaigą su edukacine programa "Žuvininkai mes esme".

"Už nuoširdų bendradarbiavimą ir paramą, rengiant šį edukacinį projektą, norime padėkoti ir Lietuvos jūrų muziejaus muziejininkei-edukologei Renatai Treigienei", – sakė V.Šmitaitė.

Kūrė tėvai ir vaikai

Projekte dalyvavo darželio ugdytiniai, auklėtojos ir tėveliai. Renginio metu vaikai piešė, lipdė, darė aplikacijas jūros tematika.

Auklėtoja Aldona Žiaušienė, pasitelkdama savo kūrybinius ir meninius sugebėjimus, ragino vaikus ir jų tėvelius kurti bendrus darbelius.

"Skatindami bendradarbiavimą su ugdytinių šeimomis, įstaigoje organizavome vaikučių ir jų tėvelių kūrybinių darbelių parodėlę "Paslaptingas jūros pasaulis", – teigė V.Šmitaitė.

Kadangi darželis dirba teatrinio ugdymo kryptimi, nebuvo apsieita be teatrinių improvizacijų "Jūros dugno mįslės", kurias parengė neformaliojo ugdymo mokytoja Romualda Poškienė. Vaikai noriai improvizavo ir vaidino įvairius jūros gyventojus, kilusią audrą jūroje.

Išskirtinė buvo ir muzikinė projekto dalis, kurioje vaikai, šokdami įspūdingą žuvyčių valsą, galėjo pasijausti tikrais jūros gyventojais.

Dalysis patirtimi

"O susimąstyti, kad jūra slepia begales paslapčių, vaikus paskatino daina apie jūrą. Renginį pabaigėme nuotaikinga piratų mankšta, kurią darydami vaikai suprato, kad pasirinkus sveiką gyvenimo būdą jokie pavojai nei jūroje, nei sausumoje nėra baisūs. Muzikinę renginio dalį parengė meninio ugdymo mokytoja metodininkė Regina Šmitienė", – įspūdžiais dalijosi V.Šmitaitė.

Pasak jos, malonu organizuoti renginius su gera komanda, kuri visada pasiruošusi bendradarbiauti.
Artimiausiu metu savo gerąja patirtimi "Nykštukas" dalysis su kitomis ikimokyklinio ugdymo įstaigomis. Planuojama įgytas žinias integruoti į tolesnę veiklą.

GALERIJA

  • Patirtis: „Nykštuko“ vaikai, šokdami įspūdingą žuvyčių valsą, galėjo pasijusti tikrais jūros gyventojais.
  • Susidomėjimas: išvykoje prie Baltijos jūros mažieji susipažino su augalais, augančiais prie jūros, kopomis ir paukščiais.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS