Psichiatro pagalba - pasiūlymas gydytis pas žmoną privačiai | Diena.lt

PSICHIATRO PAGALBA - PASIŪLYMAS GYDYTIS PAS ŽMONĄ PRIVAČIAI

Vietoj psichiatro pagalbos depresija sirgusi pacientė išgirdo pasiūlymą vykti į privačią kliniką ir konsultuotis pas jo žmoną. Suprantama, ne už dyką. Argumentas – mediko sutuoktinė ligonei būtų tinkamiausia specialistė.

Įteikė vizitinę kortelę

Ilgai užsitęsusi bloga savijauta bei nemiga klaipėdietę (vardas ir pavardė redakcijai žinomi, bet pagal įstatymą negalima viešinti duomenų, susijusių su žmogaus sveikata – S.L.) privertė ieškoti pagalbos. Klaipėdos psichikos sveikatos centre psichiatras pacientei nustatė vidutiniškai sunkią depresiją.

Tačiau jauna moteris nusprendė išklausyti dar vieno specialisto nuomonę ir kreipėsi į psichiatrą, dirbantį kitoje uostamiesčio gydymo įstaigoje.

Norėdama pas gydytoją pakliūti greičiau, pacientė pasirinko mokamą konsultaciją. Kaip ji spėjo, būtent pastaroji detalė jai greičiausiai ir pakišo koją, norint sulaukti kvalifikuotos pagalbos.

Išvardijusi, kuo skundžiasi ir prisipažinusi, kad psichiatras nėra pirmasis aplankytas specialistas, moteris gydytojo balse išgirdusi nepasitenkinimo gaidelę.

Po trumpos apklausos psichiatras paaiškino, kad pacientei niekas nepadės, išskyrus psichoterapeutą. Tačiau tuoj pridūrė, kad tokių specialistų Klaipėdoje nėra.

Į klausimą, kur tada kreiptis, vietoj atsakymo gydytojas ištraukė privataus medicinos centro vizitinę kortelę. Jis paaiškino, kad pacientė turėtų registruotis ne pas vyrą, o pas moterį. Mat priešingu atveju patektų pas jį patį.

Nustebino gydytojos pavardė

Paskambinusi į medicinos centrą moteris nustebo, išgirdusi psichoterapeutės pavardę. Paaiškėjo, kad psichiatras pasiūlė kreiptis į privačiai dirbančią savo žmoną.

Moterį ne mažiau šokiravo ir mokamų paslaugų kainos: už pirminę specialisto konsultaciją tektų sumokėti 110 litų, o už kitus terapijos seansus – apie 80 litų.

„Tokius gydytojus reikėtų sodinti už grotų. Vietoj realios pagalbos sulaukiau tik pasiūlymo kreiptis privačiai į jo žmoną“, – apmaudo neslėpė klaipėdietė.

Moteris spėjo, kad jos mokama konsultacija ligoninėje gydytojui tapo jauku – į ją pažiūrėta viso labo tik kaip į potencialią privačios gydymo įstaigos klientę.

Reklamai darbe nėra šansų

„Gal pacientė taip sureagavo, nes pasiūliau kreiptis į savo žmoną?“ – spėjo gydytojas psichiatras Vincas Šlioža.

Gydytojas paaiškino, kad pacientas pats pasirenka, kur jam kreiptis – į ligoninę ar privatų medicinos centrą.

Pasak V.Šliožos, valdiškoje įstaigoje propaguoti savo verslo nėra šansų, nes čia dažniausiai kreipiasi privalomąjį sveikatos draudimą turintys žmonės.

„Būtų idiotizmas pacientą nukreipti mokamai, jei jis atėjo nemokamai“, – savo požiūrį išdėstė gydytojas.

Be to, pasak jo, psichiatras nesugalvos pacientei problemos vien todėl, kad ji sumokėjo už konsultaciją. Gydytojas sulaukia žmonių, kurie keistai reaguoja, kai jiems pasakoma, kad viskas yra gerai ir nereikia psichiatro.

Paminėjus, kad kitas psichiatras moteriai diagnozavo vidutiniškai sunkią depresiją, V.Šlioža suabejojo, pagal kokius kriterijus buvo nustatyta tokia diagnozė. Jis paminėjo, kad specialistų požiūris į tą patį dalyką gali skirtis.

Vertina sutuoktinės kompetenciją

Paklaustas, ar iš tiesų Klaipėdoje nėra psichoterapeutų, V.Šlioža tikino, kad jų netrūksta. Tačiau neslėpė, kad ne visus juos žino ir ne visų telefono numerius turi.

„Gal pacientė tiesiog kažką sureikšmino, jeigu pasiūliau kreiptis privačiai? Nematau problemos, kad ten dirba mano žmona. Juk siunčiu pas specialistą, kuriuo pasitikiu. Neprašiau pacientės pas mane pastatyti namą“, – savo poziciją dėstė gydytojas.

V.Šlioža paaiškino, kad psichiatras ir psichoterapeutas yra du skirtingi specialistai. Psichiatras pacientą gali gydyti vaistais, bet jei šis netobulės, niekada nepasveiks.

O štai psichoterapeutas į gyvenimą padeda pažiūrėti kitu kampu, pakeisti požiūrį į tam tikras problemas.

Kiekvienas psichoterapeutas dirba pagal tam tikrą psichoterapijos metodą, tad rekomenduodamas kitą specialistą gydytojas atsižvelgia, kokios pagalbos reikia pacientui, ar jam užteks kantrybės gydytis, ar pakaks pinigų.

„O aš kas esu? 118?“ – reagavo V.Šlioža, paklaustas, kodėl pacientei negalėjo pateikti daugiau pasiūlymų, kur ši sulauktų pagalbos.

Psichiatro manymu, privačiame medicinos centre teikiamų paslaugų kainos „žiauriai mažos“, palyginus su specialisto įdėtu darbu ir įvertinus sugaištą laiką, sprendžiant paciento problemas.

Komentaras

Aleksandras Slatvickis

Klaipėdos psichikos sveikatos centro vyriausiasis gydytojas

Psichoterapeutų Klaipėdoje ir negali būti. Sveikatos apsaugos ministerijos specialybių nomenklatūroje tokios specialybės kaip psichoterapeutas nėra. Dabar tik ruošiamas toks įstatymas, kuris kol kas yra pradinės stadijos. Tad kol vyksta diskusijos, situacija yra labai neapibrėžta.

Tačiau nereikia painioti psichoterapeuto ir psichoterapinės pagalbos. Teoriškai kiekvienas gydytojas psichiatras turi mokėti taikyti tam tikrus psichoterapijos metodus. Prastas psichiatras tas, kuris nė vieno jų nemoka.

Nors esu didžiulis įvairių psichoterapinių gydymo metodų šalininkas, tačiau vidutinio sunkumo depresija paprastai gydoma vaistais. Psichoterapinė pagalba gali būti tik kaip pagalbinė priemonė. Jei teigiama, kad tik ji padės, iškart galiu pasakyti – nepadės. Arba kalbama ne apie šią diagnozę.

Psichikos sveikatos centras kaip viešoji savivaldybės įstaiga visas paslaugas teikia nemokamai, išskyrus neturintiesiems privalomojo sveikatos draudimo. Kiekvienas gydytojas pagal savo išgales, galimybes bei gebėjimus teikia psichoterapinę pagalbą.

Valstybinei ligonių kasai ir Sveikatos apsaugos ministerijai siūlėme nustatyti tam tikrus įkainius už psichoterapinę pagalbą. Atsakymas buvo paprastas – gaunate pinigus už pirminę psichinės sveikatos priežiūrą, o teikti psichoterapinės pagalbos niekas nedraudžia už tuos pačius pinigus. Žinodamas savo gydytojų didelius darbo krūvius, kai per pamainą tenka priimti apie 30 pacientų, negaliu kalbėti apie aukštos kvalifikacijos psichoterapinę pagalbą.

Kaip reaguočiau, jei mano darbuotojai, užuot suteikę pagalbą, pasiūlytų konsultuoti privačiai? Čia paciento pasirinkimas. Valdiškoje įstaigoje gydytojas pacientui gali skirti vos 15–20 minučių, per kurias turi išklausyti pacientą, užpildyti dokumentus. Pacientas tik pradeda pasakoti, o jau reikia nutraukti pokalbį, nes už durų laukia kiti. Jei pacientui patikęs gydytojas dirba privačiai, kodėl negalima lankytis pas jį privačiai, kur pokalbiui bus galima skirti valandą ar dvi? Tai nėra gerai tiems, kurie neturi galimybių mokėti už privačias konsultacijas. Bet ar tai yra gydytojo, gydymo įstaigos vadovų problema? Ji turėtų būti sprendžiama valstybės mastu, skiriant didesnį finansavimą.


Rašyti komentarą
Komentarai (33)

Pritariu 20

Pritariu 20-am. Yra dar ir jaunavedziu priesaika...gyventi ir myleti kol mirtis mus isskirs :)))). Bet kiek poru Lietuvoj issiskyre? Kas antra ar kas trecia? Siais laikais ne priesaikos kazka reiskia, o sutartys ir dar notaro patvirtintos :)))

rikis

Ne vienas pacientas i psichiatra nesikreipia sveikas, laimingas, besisypsantis. Visi suruge, nelaimingi, pikti... Daktaras ne robotas, jis irgi zmogus. jis tiesiog dirba savo darba, pasiulo, pataria. O galutinis sprendimas yra paciento. Ne vienas daktaras per jega neikis vaistu, per jega neisoperuos, per jega nenuves ir i privacia klinika. Galu gale nepatiko daktaras, eik pas kita. O kur eini, pas ka eini- pasidomek internete, draugu, kaimynu, pazistamu. Tiesiog poniai ligonei sunkus dabar metas, tai ir iesko kaltu. Kai pasveiksit, tai ir pasaulis nusvis, ir daktarai bus geri, ir visi kiti zmones bus geri.

Lena

Nematau as cia problemos. Kur ponia paciente nori, tegul ten ir gydosi. Uz dyka 10min ar uz 80 lt, bet visa valanda. Jos teise rinktis. Ir ko cia taip pykti ant tu daktaru? Atrodo tik jie vieni blogi. Pardaveja maximoj apgavo, buchaltere tik is 3 karto sugebejusi apskaiciuoti teisingai mokesti uz darzeli, mokesciu inspekcijoj blogai man uzpilde deklaracija ir dabar turiu vargt, vyrui ne ta danti isrovusi stomatologe... Paziurekit kas teismuose vyksta, teisybes nerasi... Kas valdzioj dabar... KOKIE MES, TOKIE IR DAKTARAI, TOKIE IR APLINKUI MUS SUPANTYS ZMONES. Todel pirmiausia pradekim nuo saves, ar jau tokie neklystantys ir sventi esam. Ir baikit cia varyt vienas ant kito. Nes jau bjauru skaityt darosi.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS