Traukia aplinkinių žvilgsnius: renovacija namą prikėlė antram gyvenimui | Diena.lt

TRAUKIA APLINKINIŲ ŽVILGSNIUS: RENOVACIJA NAMĄ PRIKĖLĖ ANTRAM GYVENIMUI

Vingio g. 35 namas jau kurį laiką traukia pietinės Klaipėdos dalies gyventojų žvilgsnius. Renovacija kadaise moderniam namui vėl įkvėpė gyvybės, namas tapo patogesnis gyventojams ir pastebimai energiškai efektyvesnis.

Pokyčiai – akivaizdūs

Prieš kelis dešimtmečius uostamiesčio pietuose susikūrę kvartalai žmones viliojo tuomečiu modernumu.

Praėjus beveik trims dešimtmečiams, atsinaujinęs Vingio g. 35 daugiabutis vėl gali tapti pavyzdžiu kitiems savo broliams.

Anuomet tiek architektūriniai, tiek konstrukciniai 12 aukštų namų sprendimai, monolitinių konstrukcijų urbanistinės kalvos elementai suteikė pietiniam Klaipėdos gyvenamųjų kvartalų regionui šviežumo ir naujumo impulsų.

Šiuo metu anaiptol ne visi šios miesto dalies daugiaaukščiai vis dar alsuoja gyvybe ir novatoriškumu, tačiau pavyzdžiai rodo, kad esama būdų šiuo namus vėl paversti traukiančiais žvilgsnius, patogiais gyventi ir pritaikyti galbūt kiek pasikeitusiems žmonių poreikiams.

"Praėjus beveik trims dešimtmečiams, atsinaujinęs Vingio g. 35 daugiabutis vėl gali tapti pavyzdžiu kitiems savo broliams", – teigė bendrovės "Paslaugos būstui" direktorė Rasa Rimaitė.

Leis sutaupyti

Pastebima, kad gyventojų sprendimas imtis renovacijos tiesiogiai palietė kiekvieno žmogaus buitį – iš išorės matomi atnaujinimai turi įtakos ir gyvenimo kokybei.

Pakėlus akis į viršų ar žvelgiant į namą iš kiek tolėliau, sunku nematyti patrauklių balkonų.

Anot R.Rimaitės, ši namo dalis buvo atnaujinta iš esmės – keitėsi balkonų forma ir išvaizda.

"Atsisakius lenktų formų, balkonai tapo šviesesni, talpesni. Toks projektuotojų sprendimas taip pat lėmė tai, kad pavyko sutaupyti renkantis atnaujinimo sprendimus", – pabrėžė pašnekovė.

Rasa Rimaitė / Redakcijos archyvo nuotr.

Vingio g. 35 namo gyventojai jau naudojasi ir moderniais bei saugiais, visiškai naujais liftais.

Nors renovuotas namas ir atrodo lyg visiškai naujas pastarųjų kelerių metų statinys, tačiau statinio atnaujinimas neužkrovė gyventojams nepakeliamos finansinės naštos – daugeliu atvejų pasirinktos nebrangios, tačiau ilgaamžės medžiagos. Pavyzdžiui, teracinės pakopos, klinkerio plyteles.

Sprendimas atnaujinti namą žmonėms leis sutaupyti ir ateityje.

Skaičiuojama, kad dėl renovacijos metu atliktų namo patobulinimų žmonės sutaupys apie 74 proc. šilumos energijos.

Akį traukianti išorė

Po renovacijos pastebimai pasikeitė ir daugiabučio išorė.

Šiuolaikiški sprendimai ir projektuotojų išradingumas namą pavertė tikru šių dienų statiniu – objekto sienos buvo apšiltintos, nudažytos Klaipėdai būdingomis spalvomis.

Daugybę metų tamsus, mažas, nejaukus ir nesaugus įėjimas į namą pasikeitė neatpažįstamai – dabar jis ne tik graži namo vizitinė kortelė, bet ir patogus, šviesus, draugiškas visiems namo gyventojams – ir neįgaliesiems, ir mamoms, stumiančioms vaikų vežimėlius, ir specialių poreikių neturintiems gyventojams ar jų svečiams.

Sprendimai: namas tapo patogesnis tiek neįgaliesiems, tiek vaikų vežimėlius stumiantiems gyventojams, o šiuolaikiškai atrodantis namo ženklinimas tapo tikra jo vizitine kortele. / Vytauto Liaudanskio nuotr.

"Tiesiog stebina projektuotojų sumanumas tokioje situacijoje, kai, atrodo, visiškai nėra vietos, rasti galimybių įrengti patogų pandusą, tamsų ir siaurą įėjimą padaryti patogų ir šviesų", – apibendrino R.Rimaitė.

Vos prisiartinus prie namo, žvilgsnį traukia ir gerai pastebimas bei estetiškas namo numeris.

Bendros veiklos rezultatas

Įgyvendinant namo renovacijos projektą, pečius surėmė užsakovo funkcijas atlikęs namo administratorius bendrovė "Laukininkų valda", projektą rengusi įmonė "Progresyvūs projektai" ir statybos rangovai bendrovė "RNDV".

Naujam gyvenimui Vingio g. 35 namas prikeltas per 17 mėnesių.

Rašyti komentarą
Komentarai (10)

Klp

Tam name 1993 metais žmonės gavo butus kaip jų nuosavybę be jokių sąlygų, o vėliau valdininkai uždėjo jiems nuomos mokesčius su visokio sąlygom.. Čia didelis teisinis niuksas

Anonimas

VEJAi tos renovacijos ismesti pinigai Naudos nukis ! is sudo saldaini nori padaryti ! DDDDDDDDDDDDD

jo

... kaimynai is gretimu namu pasijuoke.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS