Respublikinės Klaipėdos ligoninės Dienos chirurgijos centre – nauja operacija | Diena.lt

RESPUBLIKINĖS KLAIPĖDOS LIGONINĖS DIENOS CHIRURGIJOS CENTRE – NAUJA OPERACIJA

  • 10

Prieš devynerius metus įkurtas Respublikinės Klaipėdos ligoninės Dienos chirurgijos centras nuolat plečiasi ir stengiasi pacientams pasiūlyti naujų paslaugų. Nuo šių metų pradžios čia atliekamos lazerinės kojų venų gydymo operacijos – iki šiol Respublikinėje Klaipėdos ligoninėje jos nebuvo daromos.

Pacientai renkasi patogumą

Vasario pradžioje devintąjį gimtadienį paminėjęs Dienos chirurgijos centras jau visiškai užpildytas modernia aparatūra, sumaniai išnaudotos visos patalpos. Plečiantis kai kurių specialistų paslaugoms, įvyksta ir tam tikrų pokyčių: šiais metais praplėsta akių ligų gydytojų darbo erdvė, tad pacientams ir specialistams patogiau.

Kasmet stebimas atliekamų konsultacijų ir operacijų skaičiaus didėjimas. Per 2022 m. centre suteikta per 40 tūkst. konsultacijų ir atlikta daugiau kaip 4 tūkst. įvairių profilių chirurginių operacijų. Pasak Respublikinės Klaipėdos ligoninės Dienos chirurgijos centro vadovės Svajos Kundrotienės, šie skaičiai rodo, kad pacientai mielai renkasi šį ligoninės padalinį. Jiems imponuoja tai, kad nėra ilgų eilių, tad greičiau sulaukia gydytojo specialisto konsultacijos arba operacijos, o iškart po jos, praėjus vos kelioms valandoms, išleidžiami namo. Svarbu ir pacientų konfidencialumas, kurį galima gerokai lengviau užtikrinti, nei gydantis pagrindiniame ligoninės pastate.

Dienos chirurgijos centre, kuris įsikūręs renovuotame istoriniame pastate Puodžių g. 9 / Bokštų g. 6, konsultuoja ir (ar) operuoja akių ligų gydytojai, pilvo ir bendrieji chirurgai, burnos, veido ir žandikaulių chirurgai, urologai, akušeriai-ginekologai, echoskopuotojai, endokrinologė, dermatovenerologai, alergologai-klinikiniai imunologai, anesteziologai-reanimatologai, operuoja ortopedai-traumatologai. Veikia Alergologijos ir Dermatologijos dienos stacionarai.

Centre įrengtos keturios modernios operacinės, pooperacinės pacientų stebėjimo palatos, jaukios ir nedidelės palatos, erdvūs gydytojų konsultacijų ir apžiūrų kabinetai. Nuolat atnaujinama moderni medicininė ir slaugos įranga.

Po operacijos – pasivaikščioti

Dienos chirurgijos centras nuolat stengiasi atnaujinti paslaugų spektrą. Šių metų naujovė – kojų venų gydymas lazeriu (endoveninė lazerinė abliacija, EVLA). Šią operaciją atliekantis chirurgas flebologas Žilvinas Pavilionis paaiškino, kad gydymas lazeriu yra efektyvesnis: pacientui mažiau skauda, taikoma vietinė nejautra, greičiau pasveikstama. Klasikinės atviros operacijos yra labiau traumuojančios, jas atliekant taikoma bendroji nejautra, o pacientui prireikia daugiau laiko atsigauti.

Operacijos lazeriu pranašumas – ji tinka vyresniems, širdies ir kraujagyslių ligomis sergantiems pacientams, kurie vartoja kraujo skystinamuosius vaistus, taip pat sergantiems cukriniu diabetu ar kitomis gretutinėmis ligomis, nutukusiems. Žinoma, visada būtina individuali chirurgo flebologo ar kraujagyslių chirurgo konsultacija.

Kaip atliekama lazerinė kojų venų gydymo operacija? Pro vos kelių milimetrų pjūvį įvedama punkcinė adata, su kuria, kontroliuojant  ultragarsu, į pažeistą veną įvedamas specialus vienkartinis žiedinis šviesolaidis. Aplink ją suleidžiama tumescentinio tirpalo nuo skausmo, sudaroma tarsi anestetiko pagalvė, taip nuo galimo lazerinio spindulio pažaidos apsaugant aplinkinius audinius, o pažeistoji vena parinktu ilgiu prideginama individualiai parinkta lazerio energija.

Tokia operacija lazeriu trunka nuo pusvalandžio iki valandos, priklausomai nuo pažeistų venų skaičiaus ar veninių šakų varikozinių mazgų pašalinimo per mažus pjūvius (dūrio mini flebektomijos) poreikio. „Ne visi pacientai vienodi, tad svarbu, kurioje vietoje ir kokios venos yra pažeistos“, – paklaustas, kiek venų gali operuoti vienu metu, paaiškino Ž. Pavilionis.

Nauda: pasak Ž. Pavilionio, kojų venų gydymas lazeriu yra gerokai efektyvesnis nei klasikinė operacija. V. Karaciejaus nuotr.

Pranašumas – nėra eilių

Po operacijos pacientui rekomenduojama ilgėliau pasivaikščioti, kad būtų išvengta galimos giliųjų venų trombozės rizikos. Po kelių valandų ar net greičiau pacientas išleidžiamas namo. Kaip pasakojo chirurgas, po operacijos žmogui neprireikia nedarbingumo pažymėjimo ir jis gali atlikti lengvus darbus, tik kurį laiką nereikėtų  intensyviai sportuoti, nerekomenduojami ilgi skrydžiai dėl galimų pooperacinių komplikacijų.

Apie mėnesį būtina nešioti kompresinę kojinę – būtent dėl šios priežasties kojų venų gydymo operacijos nerekomenduojamos šiltuoju metų laiku. Paklaustas, ar šį pavasarį dar spėtų pasirūpinti kojų venomis, Ž. Pavilionis nuramino: norintys iki vasaros tikrai spėtų, nes Dienos chirurgijos centre ilgų eilių nėra. Su šeimos gydytojo ar specialisto siuntimu chirurgo konsultacija ir kojų venų gydymo operacija lazeriu nieko nekainuoja. Kai kuriose valstybinėse ligoninėse už venų operaciją lazeriu vis dar prašoma priemokos.

Chirurgijos naujovėmis besidomintis Ž. Pavilionis nuo 2018 m. taip pat atlieka lazerines hemorojaus šalinimo (LHP), lazerines tiesiosios žarnos fistulių (FiLac®) ir lazerines pilonidinių sinusų (SiLac®) operacijas. Respublikinė Klaipėdos ligoninė Vakarų Lietuvoje yra vienintelė valstybinė ligoninė, kur šios operacijos atliekamos nemokamai.

Ne tik estetinė problema

Pasak gydytojo, kojų gydymo lazeriu gali prireikti nustačius kojų venų varikozę – poodinių, paviršinių venų išsiplėtimą. Kraujotakos sutrikimai kojų venose galimi dėl įvairių priežasčių: genetinio polinkio, darbo specifikos, nėštumų, antsvorio ir pan. Kojų venų varikozė dažniau nustatoma moterims nei vyrams: šešios iš dešimties moterų daugiau ar mažiau susiduria su šia problema ir tik kas trečias ar ketvirtas vyras.

Žmonės, pastebėję pokyčių ant kojų, iš pradžių problemą bando spręsti savarankiškai ir tik tada, kai nebepadeda kompresinės kojinės, masažai ar mankštos, kreipiasi į gydytoją specialistą, kuris ir nusprendžia, ar reikalingas operacinis gydymas. Skiriamos šešios venų pažaidos stadijos.

Pasak Ž. Pavilionio, kartais klaidingai manoma, kad išsiplėtusios kojų venos tėra estetinė problema. Progresuojant ligai varikozinėse venose susidarę trombai dėl kitų rizikos veiksnių (vartojami tam tikri vaistai, onkologinė liga, kontracepcija) ar gretutinių ligų, gali sukelti rimtų sveikatos bėdų. Viena pavojingiausių, keliančių grėsmę gyvybei yra plaučių embolija, kai susidarę kraujo krešuliai nukeliauja į plaučius ir užkemša jų kraujagysles.

Pastebima, kad pagalbos greičiau ieško moterys, o vyrai dažniausiai kreipiasi pavėluotai, kai kojų venose jau būna susiformavę mazgų ar trofinių opų. Jas gydyti sunkiau ir užtrunka ilgiau.

Rašyti komentarą
Komentarai (10)

Diana

Sakykite prašau, kuo skiriasi kojų pas jus atliekama venų operacija nuo Jūrininkų ligoninės angiografijos skyriuje?

NERINGA

Mano sesuo turės ryt operacija kelieno tai iš kokios pusės eit ar bokštų 6 ar Puodžių 9 ir į kelinta aukštą

Turime dėkoti buvusiam vadovui

R>Sakalauskas puikiai sutvarkė Respublikinę ligoninę ir tvarką joje
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS