Rinkimai Klaipėdoje pažėrė staigmenų | Diena.lt

RINKIMAI KLAIPĖDOJE PAŽĖRĖ STAIGMENŲ

Po vienuolikos metų Klaipėdos rotušėje bus permainų. Ilgametis uostamiesčio vadovas Vytautas Grubliauskas rinkėjų valia liko penktas, o dėl mero posto antrajame ture varžysis Audrius Petrošius ir Arvydas Vaitkus. Antro turo prireiks ir Klaipėdos rajone. Kretingoje, Palangoje ir Neringoje triumfavo dabartiniai savivaldybių merai.

Mieste – dideli pokyčiai

Klaipėdoje mero posto siekė 11 kandidatų, trys jų – Seimo nariai: Ligita Girskienė, Remigijus Žemaitaitis ir A. Petrošius.

Suskaičiavus merų rinkimų rezultatus Klaipėdos savivaldybėje, paaiškėjo, kad dėl uostamiesčio mero posto antrajame ture toliau kovos konservatorius A. Petrošius ir politinio rinkimų komiteto „Ištikimi Klaipėdai“ lyderis, dabartinis miesto tarybos narys A. Vaitkus.

A. Vaitkus surinko per 12 tūkst. rinkėjų balsų (24 proc.), o A. Petrošius – 10,4 tūkst. (20,4 proc.).

Didžiausias netikėtumas buvo partijos „Laisvė ir teisingumas“ kandidato R. Žemaitaičio spurtas. Parlamentaras Klaipėdos mero rinkimuose tik 209 balsais nusileido antroje vietoje likusiam A. Petrošiui ir per plauką nepateko į antrą turą.

Dienraščio duomenimis, R. Žemaitaitis ketina siekti balsų perskaičiavimo, tačiau, anot A. Petrošiaus, abejojama, ar tai ką nors keis.

„Rinkimų komisijose dirba atsakingi žmonės, ir jei bus paklaida, tai galbūt tik kelių balsų, bet ne šimtų skirtumas“, – teigė A. Petrošius.

Oficialiai Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) dar nėra gavusi prašymo perskaičiuoti Klaipėdos miesto mero rinkimų balsų.

„Oficialiai Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) dar nėra gavusi prašymo perskaičiuoti Klaipėdos miesto mero rinkimų balsų. Šio turo rezultatai bus tvirtinami penktadienį, tad iki to laiko turi būti išspręsti visi kilę klausimai, pateikti skundai ir prašymai. Tam yra laiko iki kovo 10 d.“, – pabrėžė VRK atstovė spaudai Indrė Ramanavičienė.

Ketvirta mero rinkimuose Klaipėdoje liko Seimo narė, „valstiečių“ atstovė L. Girskienė, o dabartinis Klaipėdos meras V. Grubliauskas – penktas, jam pasitikėjimą pareiškė beveik 8 proc. klaipėdiečių.

Šis rezultatas veikiausiai liudija, kad dabartinio vadovo situacijai įtakos galėjo turėti ir prieš pat rinkimus įvykęs „šuolis“ į Socialdemokratų partiją.

Ir senbuviai, ir naujokai

Į naująją Klaipėdos miesto tarybą V. Grubliauskas pateko kaip socdemų atstovas kartu su kolega vicemeru Arvydu Cesiuliu bei Romaldu Sakalausku.

Daugiausia mandatų naujojoje uostamiesčio taryboje gavo politinis komitetas „Ištikimi Klaipėdai“ – net 8.

Dar vienai kadencijai išrinktas ir pats A. Vaitkus, taip pat Arūnas Tuma, Jolita Andrijauskienė, Rimantas Taraškevičius, Vidmantas Dambrauskas, Jolanta Skrabulienė, Vaida Raugelė ir Tomas Juočys.

Jei antrame ture mero rinkimus laimėtų A. Vaitkus, jo vietą taryboje užimtų devintas šiuo metu likęs Romaldas Idzelevičius.

Septynis mandatus į Klaipėdos tarybą laimėjo partija „Laisvė ir teisingumas“, jo lyderis R. Žemaitaitis išrinktas pirmu numeriu, tik dar nežinia, ar jis parlamentaro kėdę iškeis į miesto tarybos nario vietą. Vakar politikas telefonu neatsiliepė.

Kiti šios partijos atstovai Klaipėdos taryboje – Lina Šukytė-Korsakė, Kęstutis Bartininkas, Steponas Venckus, Vidas Karolis, Henrikas Galinauskas ir Monika Žvinklytė. Jei R. Žemaitaitis atsisakytų Klaipėdos tarybos nario mandato, jo vietą užimtų partijos kolega Sergejus Mažūga.

Septynis mandatus naujojoje taryboje laimėjo ir Klaipėdos konservatoriai Artūras Razbadauskas, Aušra Pacevičiūtė, Andrius Dobranskis, Andrius Petraitis, Ugnius Radvila, Laura Šaltytė-Vaisiauskė ir Aidas Kaveckis, už ribos liko dabartinis vicemeras Arūnas Barbšys ir kitas tarybos narys konservatorius Kazys Bagdonas.

Klaipėdos liberalai iškovojo tris mandatus, tad miesto taryboje toliau dirbs Saulius Budinas ir Edmundas Kvederis. Po vienos kadencijos pertraukos į tarybą sugrįš Saulius Liekis. Už ribos liko ilgametė miesto politikė Judita Simonavičiūtė.

Trys mandatai atiteko ir „valstiečiams“ Jurandui Altuchovui, Algimantui Šniepiui ir Raimondui Tamošauskui, jie į tarybą pateko pirmą kartą.

Kitos partijos nesurinko privalomo balsų limito ir tarybos mandatų nelaimėjo, Klaipėdos miesto taryboje yra 31 vieta.

Daugumos kol kas neturi nė viena politinė jėga, artimiausiomis dienomis bus deramasi dėl koalicijos.

Klaipėdos mieste yra 124 879 rinkėjai, balsavo 50 955 (40,8 proc.) klaipėdiečiai – mažiausiai iš visų pajūrio savivaldybių.

Triumfavo: Kretingos rajono vadovas A. Kalnius (kairėje), Neringos meras D. Jasaitis ir Palangos vadovas Š. Vaitkus dar vienai kadencijai išrinkti jau pirmajame rinkimų ture. Vytauto Liaudanskio nuotr.

Pritrūko labai nedaug

Klaipėdos rajone trūko labai nedaug, kad dabartinis rajono meras „valstiečių“ atstovas Bronius Markauskas būtų laimėjęs jau pirmame ture.

Jis surinko 48,99 proc. arba 10 678 balsus, todėl antrame ture jam teks konkuruoti su liberalų atstovu Justu Ruškiu, už kurį šį sekmadienį balsavo 4 090 rajono rinkėjų (18,8 proc.).

Per praėjusius rinkimus 2019 m. B. Markauskas antrame ture dėl mero posto rungėsi su konservatorių atstove Rasa Petrauskiene ir laimėjo, surinkęs 58 proc. balsų.

Dabartinio rajono mero vadovaujami „valstiečiai“ laimėjo 11 iš 27 tarybos mandatų. Ši politinė frakcija pati moteriškiausia, joje yra net 7 politikės.

Klaipėdos rajono taryboje naują kadenciją dirbs šie „valstiečiai“: B. Markauskas, Violeta Riaukienė, Vytautas Butkus, Loreta Piaulokaitė-Motuzienė, Diana Ciparienė, Andrius Vainius, Monika Vasylienė, Rima Leonauskienė, Vida Riaukienė ir Eglė Jaugelavičė.

Jei B. Markauskas laimėtų mero rinkimus, „valstiečių“ gretas papildytų Šarūnas Nenartavičius.

Antroji pagal dydį partija, laimėjusi Klaipėdos rajono tarybos rinkimus, yra Liberalų sąjūdis, kurio atstovai gavo 6 mandatus (J. Ruškys, Loreta Urbutė, Audronė Balnionienė, Aušra Gudauskienė, Nerijus Galvanauskas ir Julius Pozingis).

Jei J. Ruškys laimėtų mero rinkimus, liberalų komandą papildytų Lina Daujotytė-Kasperavičienė.

Po tris mandatus Klaipėdos rajono taryboje laimėjo konservatoriai (R. Petrauskienė, Vytautas Tamašauskas ir Mindaugas Šunokas) bei „Tautos ir teisingumo“ sąjunga (Sigitas Karbauskas, Viktoras Kura ir Regina Kernagienė).

Po du mandatus gavo Klaipėdos rajono socialdemokratai (Ligita Liutikienė ir Vaclovas Dačkauskas) bei Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“ (Edmundas Zbarauskas ir Audrius Kampas).

Klaipėdos rajone taip pat prireiks koalicijos.

Klaipėdos rajone yra 52 764 rinkėjai, rinkimuose dalyvavo 21 798 (41,31 proc.) balso teisę turintys rajono gyventojai.

Įsitvirtino dabartinis meras

Kretingos rajone vakar vėlai vakare suskaičiavus rinkėjų balsus, pergalę šventė dabartinis meras Antanas Kalnius.

Už jį mero rinkimuose balsavo 9 094 kretingiškiai (59 proc.), A. Kalnius nurungė dar septynis konkurentus, antroje vietoje likęs „Vardan Lietuvos“ kandidatas Rimvydas Šakinis surinko 1 277 balsus (8,3 proc. rinkėjų).

2019 m. rinkimuose A. Kalnius antrame ture konkuravo su socialdemokratu Virginijumi Domarku ir laimėjo surinkęs 54 proc. balsų.

Iš 25 tarybos mandatų dabartinio mero A. Kalniaus politinis rinkimų komitetas „Kretingos kraštas“ laimėjo 11 mandatų, tarybos nariais tapo Darius Petreikis, Vilius Adomaitis, Vaida Jakumienė, Simas Končius, Povilas Černeckis, Jolanta Girdvainė, Romandas Žiubrys, Gileta Gedvilienė, Saulius Šopaga, Dalia Bieliauskienė ir Vilma Preibienė.

Po tris mandatus Kretingos rajone laimėjo „Vardan Lietuvos“ atstovai (Vitalija Valančiutė, Tomas Abelkis ir Arūnas Merkelis) bei socialdemokratai (Violeta Turauskaitė, Egidijus Viskontas ir Steponas Baltuonis).

Po du atstovus Kretingos taryboje turės „valstiečiai“ (Giedrius Petreikis ir Gediminas Venckus), konservatoriai (Juozas Mažeika ir Vaidas Kuprelis) bei komiteto „Už šviesią Kretingą“ atstovai (Mindaugas Černeckis ir Justė Stonkutė).

Mandatus laimėjo liberalas Romualdas Jablonskis ir Darbo partijos atstovas Vytautas Ročys.

Panašu, jog ir Kretingos rajone dabartiniam merui A. Kalniui teks ieškoti politinių partnerių, kad sudarytų valdančiąją daugumą.

Kretingos rajone yra 31 908 balso teisę turintys gyventojai, rinkimuose dalyvavo 15 441 arba 48,4 proc. rinkėjų.

Susirungs: dabartiniam Klaipėdos rajono merui B. Markauskui labai nedaug pritrūko, kad būtų perrinktas dar vienai kadencijai jau pirmame ture, tačiau prireiks antrojo, kuriame jo konkurentas bus J. Ruškys. Vytauto Liaudanskio nuotr.

Senbuviai ima viršų

Nedidelėje Neringos savivaldybėje yra 4 697 balso teisę turintys rinkėjai, kurie buvo bene aktyviausi visame pajūrio krašte, čia rinkimuose dalyvavo 54,4 proc. rinkėjų.

Jie jau pirmame ture Neringos meru išrinko dabartinį savivaldybės vadovą Darių Jasaitį, jis šį kartą atstovauja Demokratų sąjungai „Vardan Lietuvos“.

Už D. Jasaitį balsavo 1 353 rinkėjai (53 proc.), už antroje vietoje likusį liberalą Matą Lasauską savo balsą atidavė 797 rinkėjai (31 proc.).

2019 m. rinkimuose D. Jasaitis, tuomet socialdemokratų atstovas, buvo išrinktas irgi pirmame ture, tada už jį balsavo 64 proc. neringiškių.

Dabartinis Seimo narys, liberalas Andrius Bagdonas, tada surinkęs 19 proc. balsų, liko antras.

Per šiuos rinkimus D. Jasaičio komanda laimėjo absoliučią daugumą mandatų – 9 iš 17, jam koalicijos faktiškai nė nereikia.

Į Neringos tarybą išrinkti šie „Vardan Lietuvos“ atstovai: Narūnas Lendraitis, Vaidas Venckus, Arūnas Burkšas, Diana Starkutė-Kriukovė, Mindaugas Vaitonis, Aušra Mikalauskienė, Justina Kupčinskaitė-Lukauskienė, Ernestas Zinkevičius ir Sigitas Šveikauskas.

Neringos tarybos mandatus laimėjo ir penki liberalai (M. Lasauskas, Sandra Berletaitė, Agnė Jenčauskienė, Ieva Venslauskienė ir Dovydas Mikelis).

Konservatoriams Neringos taryboje atstovaus Marius Malinskas ir Laurynas Vainutis, o socialdemokratams – Arvydas Mockus.

Palangoje – konservatorių triumfas

Dar vienoje pajūrio savivaldybėje – Palangoje – antrojo mero rinkimų turo taip pat neprireiks.

Ilgametis Palangos meras, konservatorius Šarūnas Vaitkus pastaruosiuose rinkimuose vėl triumfavo, sulaukęs 69 proc. rinkėjų palaikymo. Jį palaikė 5 483 rinkėjai.

Antroje vietoje liko socialdemokratė Svetlana Grigorian, kuri gavo 734 (9 proc.) balsus. Į Palangos merus pretendavo 8 kandidatai.

2019 m. mero rinkimuose Š. Vaitkus taip pat laimėjo pirmame ture, tuomet už jį balsavo 76 proc. rinkėjų.

Ir šįkart konservatorių, laimėjusių Palangos tarybos mandatus, sąrašas pakankamas (14 iš 21), tad visai nėra jokio reikalo galvoti apie valdančiąją koaliciją.

Antrasis po mero iš 14 naujųjų tarybos narių politinėje Š. Vaitkaus komandoje yra išreitinguotas krepšininkas Renaldas Seibutis, po jo – Akvilė Kilijonienė, Nerijus Stasiulis, Sondra Kulikauskienė, Dainius Želvys, Bronius Vaitkus, Saulius Simė, Ilona Pociuvienė, Julius Tomas Žulkus, Andrius Bajoras, Rimantas Antanas Mikalkėnas, Justas Žulkus, Paulius Rojus ir Ingrida Valaitienė.

Palangoje į tarybą išrinkti ir du socialdemokratai (S. Grigorian ir Eugenijus Simutis), du „Vardan Lietuvos“ atstovai – Elena Kuznecova bei Domininkas Jurevičius ir du „valstiečiai“ – Darius Kubilius bei Martyna Miklovienė.

Palangos taryboje dirbs ir vienintelis Lietuvos regionų partijos atstovas Eimutis Židanavičius.

Palangoje balso teisę turi 15 483 rinkėjai, rinkimuose dalyvavo 51 proc.

Rašyti komentarą
Komentarai (116)

Doras

kovo 20d., 06:0484.15.183.83 Labai gaila ką išdarinėja konservatoriai 33 metus su Lietuvos žmonėmis. Perėmę iš rusų galingą ekonominį potencialą, konservai viską ištaškė .Ar mes blogiau dirbame už vokietį ,prancūzą, ispaną ..? Kodėl 33 metai darbo užmokestis ir pensijos 2- 3 kartus mažesnės už Europą? Tik dėl konservatorių nusikalstamo vadovavimo. Mažeikių nafta ,Ignalinos elektrinė ,sugriauta ekonomika 2008 m, Snoro bankas, sugriauta prekyba su Kinija – tai nusikalstamo konservatorių susitarus su grybauskaite vadovavimo pasekmės. Dabar dar bruka narkotikus ir gėjus. Konservatoriai naikina Lietuvos ateitį. Tik pirmalaikiai seimo rinkimai padėtų išvyti konservatorius. Tauta atsibuskite.

klp

Žemaitaičio spurtas kelia vilčių - žmonės "bunda". Gal po truputį atsitokėsime.

už kurį?

:) pagalvojau- reikia kaip vaikystėje patikusių mergaičių vardus ant lapelių užrašyti psikišti po pagalve, ryte patikrinus kuris bus atverstas - tą ir rinktis :)))))
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS