Rinkimai Klaipėdoje: V. Grubliausko žadamą stabilumą klibins naujų vėjų nešėjai | Diena.lt

RINKIMAI KLAIPĖDOJE: V. GRUBLIAUSKO ŽADAMĄ STABILUMĄ KLIBINS NAUJŲ VĖJŲ NEŠĖJAI

Į klaipėdiečius miesto centre iš reklaminių stendų žvelgia ilgametis Klaipėdos vadovas Vytautas Grubliauskas, čia pat iškabose pasitinka kitų kandidatų į šį postą portretai, prarieda jų vardais nuklijuoti automobiliai.

Po trijų V. Grubliausko kadencijų klaipėdiečiai vėl rinksis tarp stabilumo, kaip teigia jis pats, arba, kritikų manymu – stagnacijos, bei naujų vėjų, kuriuos žada kiti kandidatai.

Tris kadencijas miestui vadovavęs meras laimėjęs paskutiniuosius rinkimus teigė, jog rinkėjai jame matė „tam tikrą stabilumo garantą, neapipintą pažadais“. 2019 metais V. Grubliauskas meru tapo antrajame ture įveikęs (55 proc.) tuometį Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos kandidatą Arvydą Vaitkų (44 proc.). Pastarasis rinkimuose sėkmę bandys ir šį kartą.

Tarp stipriausių kandidatų be šių dviejų įvardijami ir konservatorius Audrius Petrošius bei „valstiečių“ atstovė Ligita Girskienė.

Klaipėdos universiteto politologė Gabrielė Burbulytė-Tsiskarishvili sako, kad šiųmečiai rinkimai Klaipėdoje „bus labai įdomūs, juos prognozuoti labai sunku“. Juose šiemet pirmą kartą nedalyvauja nė viena rusakalbė politinė jėga.

Ilgametis meras rinkėjams siūlo žvelgti į nuveiktus darbus, kiti gi kandidatai, kurių yra dar dešimt, ragina nedvejojant rinktis permainas. Reklaminiuose stenduose miestiečius pasitinka tokie kampanijų šūkiai kaip „Bundanti Klaipėda“, „Naujas amžius“, „Žmogus, kuriam rūpi žmonės“, „Ištikimi Klaipėdai“.

Uostamiestyje sutikti gyventojai, klausiami, už ką balsuos, vardijo skirtingus kandidatus.

Laikausi filosofinės vertybinės nuostatos, kad svarbu ne akių spalva, o akių šviesa.

„Svarstau tarp konservatoriaus Audriaus Petrošiaus ir liberalo Sauliaus Budino, – sakė rinkodaros srityje dirbanti 39-erių klaipėdietė Simona Kėkštaitė. – A. Petrošių – kaip kandidatą dėl jaunos, veržlios jėgos, o S. Budinas gerai tvarkosi miesto reikaluose. Kadangi keisis mero atsakomybės šiek tiek, tai jam šios pareigos tiktų“.

Tuo metu senjorė Ada Vaišvilienė teigė, jog jai imponuoja A. Vaitkus.

„Ketinu balsuoti už Arvydą Vaitkų – patyręs, brandus žmogus, buvęs uosto vadovas, manau, turi pakankamai kompetencijų vadovauti“, – kalbėjo 66-erių klaipėdietė.

Tapo socialdemokratu

Nuo 2011 metų Klaipėdai vadovaujantis V. Grubliauskas lapkritį paskelbė būsiantis socialdemokratų gretose.

Netikėtą posūkį kairėn pasirinkęs miesto vadovas pabrėžė kad ši politinė partija akcentuoja investicijas į žmones, kurie yra didžiausias miesto turtas.

Iki 2018 metų politikas priklausė Liberalų sąjūdžiui, o praėjusiuose rinkimuose dalyvavo su komitetu, kurio gretos per ketverius metus taryboje gerokai praretėjo. Šis komitetas su konservatoriais sudarė valdančią koaliciją, tačiau frakcijų sudėtis ir skaičius kadencijos metu kito – pastaruoju metu taryboje jų dirbo penkios.

Vieni mero komiteto nariai prisijungė prie A. Vaitkaus, kai kurie sugrįžo pas liberalus. Drauge su meru socialdemokratų gretas papildė vicemeras Arvydas Cesiulis ir ilgametis bendražygis Vidmantas Plečkaitis. 

„Laikausi filosofinės vertybinės nuostatos, kad svarbu ne akių spalva, o akių šviesa. (...) Akcentuočiau ne kažkokią spalvą, ar stiprybę, kad pasirinkai vienus ar kitus, stiprybė būti su miestiečiais ir žvelgt ta pačia linkme, – paklaustas, kokio miestiečių palaikymo tikisi kaip socialdemokratų atstovas, sako V. Grubliauskas. – Tegul kalba darbai, kuriuos nuveikėme kartu su miestiečiais“. 

Ne kartą puse lūpų užsiminęs, kad daugiau nebekandidatuos, uostamiesčio vadovas teigia, jog persigalvoti paskatino besikeičiantys mero įgaliojimai, leisiantys tapti vykdomosios valdžios atstovu.

„Jei būtų buvusi kalba apie tuos pačius įgaliojimus, buvau apsisprendęs nedalyvauti, – tvirtina jis. – Mero galios renkantis komandą, politinio pasitikėjimo komandą – tai yra nepalyginami svertai lyginat su tuo, kas yra dabar. Būtent tie pokyčiai įkvėpė mane nusiteikimui, pasiryžimui klaipėdiečiams pateikti ir savo kandidatūrą kaip alternatyvą, nenuvertinant nė vieno iš tų, kurie dalyvauja rinkimuose“.

Darbų, kuriuos reikia tęsti, V. Grubliauskas sako matantis daug – dar nebaigta statyti pirmoji nepriklausomybės metais nauja mokykla, rekonstruojamas Muzikinis teatras, įsibėgėja, anot mero, „fantastinio projekto“ – „Memelio miesto“ teritorijos vystymas.

Kertiniu akcentu, mero akimis, išlieka miesto ekonominio proveržio strategija, kurią lydi siekis didinti gyventojų skaičių, stiprinti universitetą, kurti paslaugų centrus mieste.

Kitos, „Vardan Lietuvos“ partijos, gretose į tarybą siekia patekti ir mero brolis Kęstutis Grubliauskas.

Bandys sėkmę antrą kartą

Iššūkį V. Grubliauskui antrąkart meta buvęs Klaipėdos uosto vadovas, tarybos narys A. Vaitkus, šių metų rinkimuose dalyvaujantis su visuomeniniu rinkimų komitetu – vieninteliu mieste šiuose rinkimuose.

Praėjusiuose rinkimuose nepartinį A. Vaitkų į merus kėlę „valstiečiai“ šįkart kandidate pasiūlė Seimo narę Ligitą Girskienę.

Buvęs Klaipėdos uosto vadovas savo stiprybėmis laiko asmeninę patirtį, susijusią su infrastruktūros vystymu privačiame ir valstybiniame sektoriuje.

„Mano gyvenimas buvo susietas su infrastruktūros vystymu, dideliais ūkiais privačioje srityje ar valstybės sektoriuje, vystant ir statant Klaipėdos uostą pastaruosius dvidešimt metų“, – BNS sakė jis.

Tarp pagrindinių komiteto programos tikslų – planai pagyvinti merdintį Klaipėdos senamiestį, su ekologija ir transportu susijusių problemų sprendimas, biurokratijos mažinimas miesto mokyklose ir vaikų darželiuose, miesto patrauklumo didinimas jame mažėjant gyventojų.

Su centrine valdžia jis žada kalbėtis dėl pirminių sveikatos paslaugų teikimo sistemos pertvarkos ir miesto ligoninių jungimo bei finansavimo.

Prie A. Vaitkaus komiteto šiuose rinkimuose prisijungė dešimtmetį miestui vadovavęs Rimantas Taraškevičius, bendražygiai taryboje – Vidmantas Dambrauskas, Arūnas Tuma, Romaldas Idzelevičius, Antanas Kontautas.

Tarybos nario posto kartu siekia Klaipėdos dramos teatro vadovas Tomas Juočys, buvęs „Klaipėdos vanduo“ vadovas, buvęs V. Grubliausko patarėjas, eksliberalas Leonas Makūnas.

Naujas amžius ir moteriška ranka

Konservatorių sąraše rikiuojasi 24 pavardės, jų lyderiu įrašytas nepartinis buvęs mero bendražygis, Klaipėdos universiteto rektorius Artūras Razbadauskas, o miesto vadovu partija mato taryboje save išbandžiusį, dabar Seime dirbantį 34-erių Audrių Petrošių. 

„Einantis pareigas meras visada tarp stipriausių kandidatų, bet, matyt, ir Arvydas Vaitkus, ir Ligita Girskienė, – konkurentus vertina A. Petrošius. – Negalima nuvertinti nė vieno kandidato, nes politika yra apie tai, kad nutinka netikėčiausių dalykų“.

„Senamiesčio vaiku“ save įvardijantis kandidatas teigia jį matęs visokį – ir gyvą, kupiną jaunimo, ir apsnūdusį.

„Nuo 19-20 vakaro reikia nebeleisti eismo Tiltų gatve, kad reziduojantys barai galėtų išsinešti staliukus, žmonės pasivaikščioti. Tai nesudėtinga įgyvendinti“, – teigia A. Petrošius.

Būtinybę gaivinti senamiestį akcentuoja kone visi kandidatai į merus.

Rinkimams šūkį „Naujas amžius“ pasirinkęs A. Petrošius sako jį siejantis su Klaipėdos prisijungimo prie Lietuvos šimtmečiu ir kviečiantis miestiečius „atversti naują amžiaus puslapį“.

„Miestas vystėsi, buvo toks, kokį sukūrėme, visų žmonių mažų žingsnių darbo rezultatas. Nenoriu kritikuoti vystymosi, bet norisi daugiau tempo, daugiau energijos, idėjų ir kokybės. Naujas amžius yra apie naują kokybinį standartą“, – žvelgdamas pro senamiesčio kavinės langą pasakoja kandidatas į merus.

Seime pastaraisiais metais dirbantis politikas teigia padaręs tai, kuo niekas netikėjo: skynė kelius ligoninių centro kūrimui Klaipėdoje apjungiant Klaipėdos universitetinę ir Jūrininkų ligonines – naujas darinys ėmė funkcionuoti nuo šių metų.

Tarp realių kandidatų į postą įvardijama Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos kandidatė Ligita Girskienė sako, jog Klaipėdai atėjo metas pasirinkti moterišką ranką.

„Reikia permainų. Klaipėdai reikia moteriškos rankos, nes mes, moterys, visus kampus išvalysim“, – teigia L. Girskienė.

Apie tūkstantį klaipėdiečių surašytų problemų surinkusi politikė akcentuoja, jog svarbiausias jos dėmesys yra žmogui.

„Konkurentai stiprūs, kiekvienas turi tam tikrų savybių, bet iš tikrųjų aš esu užauginta ir užgrūdinta nuo žemiausio laiptelio. Tikrai esu praėjusi daug įvairių dalykų, jaučiuosi pasirengusi stoti į lygią kovą, nors pas mus visuomenėje vyrauja nuomonė, kad svarbias pozicijas turi užimti vyrai“, – sako politikė.

„Tai jaučiu, bet tikiu, kad žmonės matė kaip aš dirbu, kaip stengiausi, kur klydau, kur pažadus vykdžiau. Tai man bus irgi pasitikrinimas“, – priduria ji.

Neliko rusakalbių politinių jėgų

Politologės G. Burbulytės-Tsiskarishvili teigimu, šiemet Klaipėdoje susiklostė unikali situacija su rusakalbėmis politinėmis jėgomis – jų nedalyvauja nė viena.

„Per praėjusius rinkimus rusakalbės politinės ir visuomeninės jėgos buvo aktyvios mieste. Turėjome tris politines jėgas – V. Titovo komitetą „Titovas ir teisingumas“, partijas „Rusų aljansas“ ir „Rusakalbė Klaipėda“. Jos surinko apie 6000 rinkėjų balsų – tai labai daug. Šiemet jie nebeturi telkiančios politinės jėgos, o tai reiškia, kad dalis išvis neis balsuoti. Turėdami telkiančią jėgą eidavo balsuoti už partiją, pasidomėdavo ir kas tie merai, dabar kitaip“, – teigė politologė.

Anot jos, rusiškų pavardžių šįkart galima aptikti Tautos ir teisingumo sąjungos sąraše.

G. Burbulytė-Tsiskarishvili sako, jog be minėtų keturių kandidatų, nenuvertinti reikėtų ir liberalo S. Budino galimybių.

„Turime tuos, kurie realiai turi šansų pakliūti į antrą turą. Daug kas nustemba, bet dabartinis meras turi visus šansus, taip pat tikrai galima įvardinti A. Petrošių, nes partija turi pakankamai didelį konservatorių rinkėjų skaičių Klaipėdoje. Neatmeskime ir kitų kandidatų, – kalbėjo politologė. – Nors kai kurie nenori pripažinti, bet L. Girskienė turi pakankamai nemažą dalį palaikymo pietinėje miesto dalyje. Tai rodo ir praėję Seimo rinkimai – žmogus laimėjo vienmandatėje“.

Anot G. Burbulytės-Tsiskarishvili, šiai kandidatei „kortas sugadino“, Klaipėdoje į merus pretenduojantis partijos „Laisvė ir teisingumas“ atstovas Remigijus Žemaitaitis, kuris atims dalį balsų tiek iš jos, tiek ir A. Vaitkaus, nes trijulė pretenduoja „į tą patį rinkėją“.

Tarp kitų kandidatų į Klaipėdos mero postą – ir buvęs Seimo narys Naglis Puteikis, atstovaujantis Tautos ir teisingumo sąjungai.

Liberalų sąjūdis kandidatu antrą kartą iš eilės iškėlė buvusį savivaldybės administracijos vadovą S. Budiną, kuris rinkimuose dalyvauja su šūkiu „Bundanti Klaipėda“.  Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“ meru Klaipėdoje siūlo Artūrą Bogdanovą, kuris yra buvęs Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos vadovu.

Darbo partija rinkėjams pasiūlė Giedriaus Bindzos kandidatūrą, Lietuvos žaliųjų partija – Arvydo Ekčio, Laisvės partija – Birutės Andruškaitės. 

Klaipėdoje 31 tarybos nario posto sieks 296 politikai iš 11 sąrašų.

Kuriuos iš jų klaipėdiečiai ketina pasirinkti, paaiškės kovo 5 dieną. 

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Įžvalga

Grubliausko visi projektai pasmerkti amžiaus statyboms. O Vaitkus būtu buvęs geras pretendentas jai ne jo komitetas, ten tokia „varčikų šaika“, vandentiekio buvęs vadovas, teatro, Taraškevičius ir t.t.., su šiais veikėjais Klaipėda ir toliau bus „konjako dėžutėj“

Chi

Tik už A. Vaitkų! Užtenka auksaburnių, turėjom jų ganėtinai daug, o darbai, tai skersai-išilgai išknista Klaipėda. Dabar visiška betvarkė. Reikia rimto žmogaus. A. Vaitkus toks.

Nu

Senamiesčio vaikas i visa Klaipėda žiuri pro senamiesčio kavines langa:) Tai gal "vaikui" vertetu kandidatuoti i senamiesčio Merus:):)
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS