Rusakalbė Klaipėdos M. Gorkio mokykla pervadinta Uostamiesčio progimnazija | Diena.lt

RUSAKALBĖ KLAIPĖDOS M. GORKIO MOKYKLA PERVADINTA UOSTAMIESČIO PROGIMNAZIJA

Klaipėdos Maksimo Gorkio mokykla bus pervadinta Uostamiesčio progimnazija, nusprendė Klaipėdos taryba.

Tokiam sprendimui po diskusijų ketvirtadienį pritarė 24, prieštaravo vienas, susilaikė trys tarybos nariai.

Anot Klaipėdos savivaldybės Švietimo skyriaus vedėjos Laimos Prižgintienės, Kultūros, švietimo ir sporto komitetas siūlyti Maksimo Gorkio bendruomenei svarstyti naują mokyklos pavadinimą nutarė dar balandį.

Kaitą paskatino paaštrėjusi geopolitinė situacija dėl Rusijos karo Ukrainoje.

Mokyklos bendruomenė dėl įstaigos pervadinimo balsavo birželį, pasibaigus mokslo metams, tačiau tuomet pristigo respondentų nuomonių.

Man būtų labai smagu, kad mokykla būtų Uostamiesčio.

Mokyklai paprašius vykdyti apklausą rudenį, spalį 70 proc. respondentų, mokinių, mokytojų bei tėvų, pasisakė, kad mokyklos pavadinimas būtų pakeistas.

„(Bendruomenė –BNS) nusprendė, kad gražiai skambės pavadinimas. Mokykla šalia uosto, pati baigiau tą mokyklą. Grįžau kaip mokytoja. Man būtų labai smagu, kad mokykla būtų Uostamiesčio“, – tarybos nariams sakė Mokyklos bendruomenei atstovavusi Jelena Kulik.

Svarstyti ir kiti pavadinimai – Gintaro, Humanistinės pedagogikos mokykla, Šviesos.

Anot L. Prižgintienės, būta diskusijų, ar pavadinimas teisingas ir nesidubliuoja su miesto kaip uostamiesčio pavadinimu bei nesukelia dviprasmiškumo.

Valstybinės lietuvių kalbos komisijos narys, Klaipėdos universiteto filologas Albinas Drukteinis išaiškino, kad toks pavadinimas galimas. Konsultuotasi ir su šios komisijos atstove Aiste Pangonyte, kuri, anot L. Prižgintienės, patvirtino, kad pavadinimas pabrėžia mokyklos savitumą.

Ketvirtadienį taryboje kilo diskusijų, ar šis pavadinimas bendruomenei tinkamas.

Anot tarybos narės Ninos Puteikienės, mokykla amžinai rusakalbė nebus ir pavadinimas galėtų tapti vertybinės kaitos, o ne prisitaikymo ženklu.

„Reikia sustoti ir gerbti savo kalbą, visą miestą. Ne bendruomenei priklauso mokykla, o visiems miestiečiams. Kitąmet žymėsime Klaipėdos krašto prijungimo šimtmetį. Manau, kad žmonių, susijusių su šiuo įvykiu pavardės papuoštų iškabą, įgalintų pažinti Lietuvos istoriją“, – sakė N. Puteikienė.

Keletas tarybos narių pabrėžė, jog mokykla jau apsisprendė, tad primesti jai kitą pavadinimą būtų jos nuomonės negerbimas.

„Ne iš saldaus gyvenimo M. Gorkio vardas tapęs akibrokštu. Ši diskusija yra nuomonės ignoravimas, bendruomenės ignoravimas – primesti bendruomenei poziciją ir tikėtis, kad jai pritars“, – sakė Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas.

Maksimo Gorkio rusakalbė mokykla 1945 metais taip buvo pavadinta žymaus XIX a. pabaigos - XX a. pradžios Rusijos rašytojo ir publicisto garbei. 

Rašyti komentarą
Komentarai (26)

kokių tikslų valdžia čia siekia?

Nesuprantama Lietuvos valstybės vykdoma antivalstybinė veikla su tomis priešus valstybei rengiančiomis , ir MŪSŲ MOKESČIŲ MOKĖTOJŲ LĖŠOMIS išlaikomomis kitataučių mokyklomis Lietuvoje VISOS valstybės finansuojamos mokyklos ,kaip ir Latvijoj , bei daugely ES valstybių PRIVALO būti tik valstybine kalba. Š.atv. net palikčiau žinomo rašytojo M. Gorkio mokyklos pavadinimą ,bet švietimas joj privalo būti tik valstybine lietuvių kalba.

>>>>tfu

Ar ne laikas tokius nacistinius kaZapinius šarikovus, ėdančius lietuvišką duoną ,kelt už uodegų?

kita nuomonė

Na, be rusų jie pramoksta ir anglų, o dar buvo kalbama ir apie prancūzų ar vokiečių, jeigu norinčių susidarys pakankamai. Visiškai aišku, kad varys į supuvusius vakarus, mėgins ten įsitvirtinti ir gyventi, o kam jiems ta istorinė tėvynė, ir kupranugariui aišku. Taigi, mokyklos pavadinimas visai ne prie ko, kokia nors 66-ta vidurinė irgi tiktų. O paklausus kokio jaunuolio iš pamaskvės apie tą Gorkį, tai nelabai ką sužinosi.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS