Rūšiuoti atliekas klaipėdiečius skatins baudomis | Diena.lt

RŪŠIUOTI ATLIEKAS KLAIPĖDIEČIUS SKATINS BAUDOMIS

Individualių namų gyventojai bus skatinami rūšiuoti atliekas. Jiems ketinama skirti specialius konteinerius ir maišus. Klaipėdiečiams, kurie nerūšiuos atliekų, grės sankcijos.

Individualių namų gyventojai bus skatinami rūšiuoti atliekas. Jiems ketinama skirti specialius konteinerius ir maišus. Klaipėdiečiams, kurie nerūšiuos atliekų, grės sankcijos.

Prievolė rūšiuoti atliekas yra numatyta miesto tarybos patvirtintose taisyklėse. Tačiau ne visi gyventojai tą daro. Už atliekų nerūšiavimą gresia sankcijos – įspėjimas arba bauda iki 2 tūkst. litų.

Klaipėdos savivaldybės Aplinkos kokybės skyriaus vedėja Daiva Berankienė pabrėžė, kad rūšiuoti atliekas ypač svarbu, pasikeitus atliekų tvarkymo taisyklėms.

Pagal jas iš individualių namų žiemos sezono metu šiukšlės išvežamos rečiau – kas dvi savaites.

„Sulaukėme daug nepatenkintų piliečių skambučių, kad konteineriai išvežami per retai. Jei atliekos būtų rūšiuojamos tokių bėdų nekiltų“, – tvirtino vedėja.

D.Berankienė priminė, kad mesti atliekų, kurias galima perdirbti, į bendrąjį konteinerį negalima.

„Dabar daug kas šaukia, kad neturi rūšiavimui tinkamo konteinerio. Tačiau jų neturi ir daugiabučių namų gyventojai. Yra bendri, kuriais gali naudotis visi“, – pabrėžė vedėja.

Uostamiesčio valdžia vykdys pilotinį projektą. Artimiausiu metu Labrenciškių kvartalo gyventojams bus išdalinta 200 rūšiavimui skirtų konteinerių, kuriuos nupirko pakuočių tvarkymo organizacija.

„Į konteinerį žmonės galės dėti stiklą. Taip pat bus duoti maišai popieriui ir plastikui. Šiuos jie taip pat galės laikyti konteineryje. Pasižiūrėsime, ar tai pasiteisins. Per ateinančius dvejus metus konteineriais turėtų būti aprūpinti visi uostamiesčio individualūs namai“, – pasakojo vedėja.

Tačiau D.Berankienė pabrėžė, kad žmonės atliekas gali rūšiuoti ir dabar. Norintiems reikia kreiptis į Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centrą, pastarasis įpareigos vežėją skirti specialius maišus rūšiavimui.

Ateityje individualių namų gyventojams, kurie nerūšiuoja atliekų, grės baudos. Jas numatoma taikyti nuo gegužės 1 dienos. Iki tol bus vykdomos prevencinės akcijos – aiškinama gyventojams, kad negalima mesti atliekų, kurias galima perdirbti, domėsis, kodėl šie nerūšiuoja atliekų.

Teigiama, kad patikrinti, ar atliekos rūšiuojamos yra paprasta. Tai matoma vežėjams išpilant konteinerį.

„Alytus jau išdalino konteinerius privačių namų gyventojams. Vežėjai neveždavo atliekų, jei šios būdavo sumaišytos. Gyventojai būdavo priversti jas išrūšiuoti. Atliekų rūšiavimas taupo pinigus. Dėl to gali mažėti rinkliava už jų tvarkymą “, – pasakojo vedėja.

Tačiau D.Berankienė neslėpė, kad sukontroliuoti, ar daugiabučių namų gyventojai rūšiuoja atliekas sunku.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (22)

Gera

Gerai gaunasi: isrusiuok, sudeliok ir susimokek. Ar ne per gerai gaunasi siuksliu verslo verteivoms? Komunaliniu ir energetiniu resursu "paslaugu" tiekejai visai suizulejo ir niekas "kazkodel" ju nekontroliuoja...

Irdar

moket baudu nenori niekas o vat verst viska kaip papuola gudrus visi. As suprantu kad daugelis rusiavime nebemato prasmes bet bent jau as siukslyne gyvent nenoriu.

Danguolea

kaip kur. Kiekviena imone turi savas taisykles tad kiekvienu atveju informacija geriausia pasitikrinti paciu imoniu puslapiuose ar tiesiog pasiskambinus.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS