Rusnės bendruomenei skirtas apdovanojimas | Diena.lt

RUSNĖS BENDRUOMENEI SKIRTAS APDOVANOJIMAS

  • 0

Ketvirtą kartą rengiamuose apdovanojimuose už nuopelnus Indijos ir Lietuvos draugystei įvertintas Rusnės bendruomenės indėlis.

Mahatmos Gandhi ir Hermanno Kallenbacho statulėlė įteikta rusniškiams už pagalbą įgyvendinant idėją pastatyti saloje paminklą, nuolatinę paminklo priežiūrą, šių dviejų istorinių asmenybių populiarinimą.

Ceremonijoje dalyvavo Šilutės vicemeras Sigitas Šeputis, Vokietijos ambasadorius Matthias P.Sonnas, Varšuvoje reziduojanti Indijos ambasadorė Nagma Mohamed Mallick, Lietuvos ambasadorius Indijoje Julius Pranevičius, Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky.

M.Gandhi ir H.Kallenbacho paminklas Rusnėje pastatytas 2015 m.

Rusnės bendruomenė ne tik prižiūri jo prieigas, bet ir organizuoja renginius, kuriuose visuomenė pažindinama su šiomis neeilinėmis asmenybėmis.

H.Kallenbachas gimė 1871 m. kovo 1 d. Žemaičių Naumiestyje, bet užaugo Rusnėje, tuometinėje Prūsijos imperijoje, kur jo tėvas turėjo lentpjūvę.

Po architektūros studijų 1896 m. jis išvyko dirbti į Pietų Afriką, kur tapo garsiu architektu.

Apie 1903 m. Pietų Afrikoje H.Kallenbachas susipažino su jaunu indų teisininku M.Gandhi ir tapo jo entuziastingu rėmėju bei artimu draugu.

1914 m. H.Kallenbachas su M.Gandhi šeima išvyko į Indiją, tačiau pakeliui, prasidėjus Pirmajam pasauliniam karui, kaip Vokietijos pilietis H.Kallenbachas britų buvo areštuotas ir įkalintas.

M.Gandhi, grįžęs į Indiją, tapo Indijos nepriklausomybės lyderiu, bet ir toliau rašė H.Kallenbachui, pasakojo apie savo taikaus pasipriešinimo britų valdžiai kovą ir metodą, kurį pavadino satyagraha – "tiesos laikymusi".

Po įkalinimo H.Kallenbachas grįžo į Pietų Afriką, kur ir toliau rėmė indų bendruomenę, aktyviai dirbo kaip architektas, sukūrė daug svarbių pastatų Pietų Afrikos miestuose.

Mirė H.Kallenbachas 1945 m. kovo 25 d. Johanesburge, palaidotas Deganijos kibuce Izraelyje.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS