Š. Vaitkus: paplūdimiuose skelbiama nulinė tolerancija – net skendusių laukia solidžios baudos | Diena.lt

Š. VAITKUS: PAPLŪDIMIUOSE SKELBIAMA NULINĖ TOLERANCIJA – NET SKENDUSIŲ LAUKIA SOLIDŽIOS BAUDOS

Po tragiškų nelaimių Baltijos jūroje bei gelbėtojams skundžiantis netinkamu poilsiautoju elgesiu prie vandens, Palangos ir Šventosios paplūdimiuose nuolat pradeda budėti policija ir jos rėmėjai.

„Pastarosiomis dienomis sutarta, kad, atsižvelgiant į oro sąlygas ir poilsiautojų gausą Palangos ir Šventosios paplūdimiuose, bus skiriama po pareigūną ir policijos rėmėją, jie šiuose paplūdimiuose patruliuos nuolat“, – rašoma BNS ketvirtadienį pateiktame Klaipėdos apskrities policijos atsakyme.

Šią savaitę Palangoje įvyko policijos pareigūnų, gelbėtojų ir mero Šarūno Vaitkaus susitikimas. Pirmadienį pas kurorto merą ketina apsilankyti policijos generalinis komisaras Renatas Požėla.

Policijos vadovas BNS teigė, kad su meru ketina aptarti veiksmus, kurie padėtų paskutinį vasaros mėnesį išvengti žūčių.

„Mūsų visų bendras reikalas, žmonės žūsta, visiems yra iššūkis, ką daryti, kad užtikrintumėme geresnę prevenciją. Nieko nauja nesugalvosim, matyt, reikia stiprinti patruliavimą su kartu gelbėtojais, informuoti asmenis dalyvaujant ir policijos pareigūnams“, – BNS sakė R. Požėla.

„Policijos reikia visur – ne tik paplūdimiuose, ir vakarais, ir naktim, ir centrinėse gatvėse, reikia reaguoti į smurtą, vagystes, reikia patruliuoti, bet suprantam, kad mūsų reikia ir ten – uniformuoto žmogaus buvimas duoda didesnį efektą, nei vien gelbėtojo“, – sakė generalinis komisaras.

Meras įspėja apie pinigines baudas

Palangos meras ketvirtadienį feisbuke pranešė, kad kurortas skelbia „nulinę toleranciją“ tiems, kas paplūdimiuose ignoruoja gelbėtojų įspėjimus.

„Jei, nepaisydami gelbėtojų įspėjimų, nuspręsite pasipliuškenti Baltijoje, esant iškeltai raudonai vėliavai ar ten, kur tai draudžiama daryti, ir skęsite – kai gelbėtojai jus išgelbės, galimai iškart būsite nubausti pinigine bauda. Kitu – blogesniu – atveju, jei gelbėtojams nepavyks jums padėti ir išplėšti iš audringos Baltijos bangų, deja, jus nubaus ir sąskaitą išrašys ponas Neptūnas. Tai pasakytina apie tuos ir tiems, kurie nepaiso sveiko proto, savisaugos instinkto, ignoruoja maudytis draudžiančius ženklus ir rizikuoja ne tik savo, bet ir gelbėtojų, o neretai – tiesiog pagalbon puolančių paplūdimyje esančių niekuo dėtų žmonių gyvybe“, – savo įrašą socialiniame tinklalapyje pradėjo meras.

Pasak jo, kad ir kaip nepopuliariai ir drastiškai beskambėtų šis teiginys apie maudynes ir baudas, bus daroma viskas, kad žmonės neskęstų jūroje ir iš kurorto grįžtų namo, o ne keliautų į liūdnas vietas.

„Todėl MES SKELBIAME NULINĘ TOLERANCIJĄ tiems, kas nepaiso įspėjamųjų lentelių paplūdimiuose, pranešančių, jog maudytis čia draudžiama dėl povandeninių duobių ar didelių srovių. Tiems, kam atrodo, jog gelbėtojai raudonas vėliavas iškelia tik baikštuoliams ir, nepaisydami didelių bangų bei savo saugumo, vandens motociklais link jūsų skuba tik savo pačių pramogai. Galiausiai – tiems, kas vis dar nesupranta, jog jūra nebūna iki kelių ir su ja negalima juokauti“, – susimąstyti kvietė Š. Vaitkus.

Pasak jo, Palangos gelbėtojai suskaičiavo, kad nuo gegužės 15 iki liepos 26 dienos buvo perspėti 153 nesaugiai maudęsi žmonės, 31 asmuo perspėtas dėl paplūdimio taisyklių nesilaikymo, 41 suteikta pirmoji medicininė pagalba. Skendo 17 asmenų, išgelbėta 16, devyni perduoti medikams ir išvežti į reanimaciją, vienas šį savaitgalį nuskendo Šventojoje.

Dar 16 poilsiautojų gelbėtojai kvietė greitąją medicinos pagalbą, nes jie patyrė traumas, saulės smūgį.

Taip pat 16 kartų buvo kviesti policijos pareigūnai – jie surašė keturis protokolus dėl paplūdimio taisyklių nesilaikymo, t.y. dėl maudymosi esant iškeltai raudonai vėliavai. Be to, rasti pasimetę ir tėvams perduoti 25 vaikai.

„Taip, jūs teisingai supratote, vien nuo gegužės 15 d., kai gelbėtojai pradėjo budėti Palangos ir Šventosios paplūdimiuose, Baltijos aukomis galėjo tapti beveik 200 žmonių, ir absoliuti dauguma jų – vos per kelias pastarąsias savaites, ir ypač – pastarąjį savaitgalį.

Štai sekmadienį Šventojoje nuskendo 58 metų Baltarusijos pilietis. Įbridęs į jūrą esant iškeltai raudonai vėliavai, jis buvo įspėtas gelbėtojų ir paprašytas grįžti į krantą. Gelbėtojams nuskubėjus prie kitų besimaudančiųjų, baltarusis kaip niekur nieko toliau nėrė į bangas, kol jūra jo neįtraukė. Kovodami už šio vyriškio gyvybę, jauni vyrai gelbėtojai patys vertėsi su vandens motociklu ir galynėjosi su stichija, tačiau svečio išgelbėti nepavyko.

Prieš tai penktadienį  mergina skendo ties Palangos jūros tiltu – toje vietoje, kur stovi lentelės, draudžiančios čia maudytis dėl povandeninių duobių. Jauna visiškai nemokanti plaukti poilsiautoja įkrito į povandeninę pusantro metro gyli duobę, virš kurios  – dar beveik tiek pat vandens. Tad mūsų kurorto viešnia pateko į beveik trijų metrų gylio vandens spąstus...

Penktadienio vakarą lygiai toje pačioje vietoje (!) gelbėtojai jau traukė jaunuolį. Tam, kad žmogus po skendimo būtų kuo greičiau perduotas medikams, gelbėtojai su žiburėliais į miestą lėkė J. Basanavičiaus gatve, o link jų važiavo garsinius signalus įjungęs Greitosios medicinos pagalbos ekipažas. Sukoordinavus visus veiksmus, jaunuolis medikų buvo perimtas pusiaukelėje, kur jam teikta skubi medicininė pagalba. Vėliau jis nugabentas į vienos iš Klaipėdos ligoninių reanimacijos skyrių.

Todėl labai PRAŠAU: būkite sąmoningi ir protingi, saugokite savo ir savo artimųjų gyvybes, nepalikite vaikų vienų vandenyje.

Tokių istorijų labai daug, teisingiau būtų pasakyti – neleistinai per daug. Tačiau mes negalime esant audringai jūrai paplūdimuose išrikiuoti kariuomenę, kad kariūnai apglėbtų Baltiją. Todėl labai PRAŠAU: būkite sąmoningi ir protingi, saugokite savo ir savo artimųjų gyvybes, nepalikite vaikų vienų vandenyje, taip pat nelikite abejingi ir sudrausminkite tuos, kurie vis dar yra įsitikinę, jog yra stipresni už jūrą. Įsiklausykite į gelbėtojų žodinius įspėjimus, įsidėmėkite visiems laikams, kad raudona vėliava – tai griežtas NE“, – skaudžius įvykius paplūdimiuose aprašė Palangos meras.

Jo žodžiais kalbant, padedant Lietuvos policijos generaliniam komisarui Renatas Požėla šią savaitę sutarta, kad nuo šiol centrinėse gelbėjimo stotyse Palangoje bei Šventojoje budės ir po vieną policijos pareigūną, kurie jiems suteiktais įgaliojimais atitinkamai tramdys savo taisykles jūrai bandančius diktuoti pramogautojus.

„Ir apie baudas – ne gąsdinu, ne įspėju, o tik geranoriškai primenu: maudymasis draudžiamose vietose arba draudžiamu laiku, užtraukia baudą nuo 100 iki 300 eurų. Šis administracinis nusižengimas, padarytas pakartotinai, užtraukia baudą nuo 300 iki 900 eurų. Tai numato Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodekso 491 straipsnis.

Žinau, kad mylite Palangą, iš visos širdies dėkoju, kad atvažiuojate į mūsų kurortą! Nuoširdžiai linkiu Jums gero, turiningo ir saugaus poilsio mūsų Palangoje! Svarbiausia – namo grįžkite laimingi, pailsėję ir  su visa šeima.

Šią vasarą Palangos ir Šventosios paplūdimiuose įrengta 19 gelbėjimo postų, juose darbuojasi per 80 gelbėtojų. Ačiū jiems už išgelbėtas gyvybes!“ – įrašą baigė Š. Vaitkus.

Vaizdo įraše – pastarojo antradienio vakarą skendusio žmogaus gelbėjimo operacija Šventojoje, nuotraukoje – praėjusį savaitgalį Palangoje išgelbėtas ir medikams perduotas jaunas vyras gabenamas į reanimaciją.

Rašyti komentarą
Komentarai (19)

patarimas

Būtina gelbėjimą apmokestinti, pradedant nuo kokių 500 eurų. Kodėl gelbėtojai turi traukti kiekvieną debilą iš vandens nemokamai ? Arba išvis nebegelbėti, tegul sau skęsta ir gelbėjasi patys save nemokamai.

Anonimas

Žodis gelbėtojas nuo žodžio gelbėti, gal jau laikas pervadinti tuos nenorinčius savo darbo dirbti į kalėjimo prižiurėtojus? Daraust, draust, draust... Arba jei nesugeba gelbėtojo darbo dirbti gal tegul eina tualetu valyti, jų kurortose irgi yra, neprapuls...

nebuves pajury

"nuo gegužės 15 iki liepos 26 dienos buvo perspėti 153 nesaugiai maudęsi žmonės" Mazdaug po pora per dieną... Pavargo gelbėtojai visoj baltijos pakrantėj... Reik kabint raudona vėliava nuo sezono pradzios iki galo ir bus galima voliotis nieko neveikiant visa vasara. :) Teisingai -nulis tolerancijos ir terba baudų - iš ko dar atpazinsi Lietuva? :)
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS