Savivaldos rinkimai Klaipėdoje: į vieną tarybos nario mandatą pretenduoja dešimt kandidatų | Diena.lt

SAVIVALDOS RINKIMAI KLAIPĖDOJE: Į VIENĄ TARYBOS NARIO MANDATĄ PRETENDUOJA DEŠIMT KANDIDATŲ

Vyriausiajai rinkimų komisijai paskelbus politinės kampanijos dalyvių sąrašą, negalutiniais duomenimis, savivaldos rinkimuose Klaipėdoje tarybos narių mandatų sieks beveik 300 asmenų. Dalis jų – žinomi klaipėdiečiai, politikoje dalyvaujantys ne pirmus metus, o kai kurios personos labai nustebins rinkėjus.

Į tarybą – abu broliai

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) duomenimis, Klaipėdoje šiuose savivaldybių rinkimuose dalyvauja ne vienas, o jau du Grubliauskai – Vytautas ir Kęstutis.

Vytautas Grubliauskas – liberaliomis pažiūromis garsėjantis, trečią kadenciją baigiantis uostamiesčio meras, kuris daugelį buvusių kolegų ir rinkėjų nustebino apsisprendęs šįkart rinkimuose dalyvauti su socialdemokratais.

Ši partija jį kelia kandidatu į merus, nors prieš tai buvo apsisprendę, jog partijos pretendentas į uostamiesčio vadovo postą bus medikas Romaldas Sakalauskas.

VRK pateiktame sąraše yra ir dar vienas pretendentas tokia pat pavarde kaip dabartinis uostamiesčio meras. Tai – Kęstutis Grubliauskas.

Jis – jaunesnysis dabartinio mero brolis, Demokratų sąjungos "Vardan Lietuvos" atstovas.

K. Grubliauskas – politikos naujokas. Jis pasirinko Sauliaus Skvernelio vadovaujamą politinę jėgą.

Tiesa, K. Grubliauskas į merus nepretenduoja, Demokratų sąjunga į mero postą kelia kitą kandidatą.

Ginčas dėl portretų

Savotišku politiniu šou paskutinėmis kandidatų registravimo dienomis virto Petro Gražulio vadovaujamos Tautos ir teisingumo sąjungos (centristai, tautininkai) dokumentų pateikimas Klaipėdoje.

Šią partiją į rinkimus uostamiestyje veda buvęs konservatorius Tomas Meškinis. Sąraše tarp kandidatų į Klaipėdos tarybą yra ir jo mama Teresė Meškinienė. Tai patvirtino Klaipėdos miesto rinkimų komisijos pirmininkas Adolfas Gritėnas.

Vietoj nuotraukų buvo pateikti ne tik herbai, bet ir gėlytės. Juk pretendentų fotografijas turime viešai skelbti VRK puslapyje, kaip tai atrodys?

Tautos ir teisingumo sąjungos kandidatų sąraše į Klaipėdos tarybą yra 29 pavardės, tačiau šešių pretendentų dokumentai, pasak A. Gritėno, ne iki galo užpildyti, o vietoj kai kurių asmenų portretų yra Vytis arba Klaipėdos herbas.

"Prašėme pataisyti, nes iki tol vietoj nuotraukų buvo pateikti ne tik herbai, bet ir gėlytės. Juk pretendentų fotografijas turime viešai skelbti VRK puslapyje, kaip tai atrodys? Ištaisė, bet ne viską. Kaip atsirado tos gėlytės, čia reikia klausti jų pačių. Be to, pateiktuose dokumentuose kai kur nebuvo užpildytos anketos, trūko ir deklaracijų. Visi kiti kampanijos dalyviai pateikė tvarkingus dokumentus, išskyrus šią sąjungą. Gal čia jų koks rinkimų kampanijos marketingo triukas?" – svarstė A. Gritėnas.

Tautos ir teisingumo sąjungos kandidatas į Klaipėdos merus Naglis Puteikis kategoriškai neigė, kad vietoj pretendentų fotografijų buvo pateikta kažkas kita.

"Tai netiesa, jus suklaidino. A. Gritėnas čia juokauja dėl tų paveiksliukų. Jis gi visada taip daro, argi čia kas nauja? Gal palaukime, kol VRK nulauš A. Gritėno pajuokavimus", – dėstė N. Puteikis.

Valgo, todėl negali kalbėti

Vis dėlto dienraštis turi įrodymų, kad A. Gritėnas buvo teisus.

Beje, paveikslėliai vietoj šios sąjungos kandidatų nuotraukų dominuoja ir kitur Lietuvoje, pavyzdžiui, devyniose iš 16 į Mažeikių rajono tarybą pretenduojančių P. Gražulio vadovaujamos sąjungos kandidatų nuotraukų pavaizduoti ne šių asmenų portretai, o įvairūs kiti dalykai.

Klaipėdoje šios sąjungos dokumentus teikusio atstovo Rimanto Kinelio pasiteiravus, kodėl vietoj kandidatų fotografijų yra ne jų portretai, vyras telefoną perdavė savo žmonai.

Šios paklausus, kaip ji susijusi su kandidatų dokumentų teikimu, moteris atsakė, kad susijusi tuo, jog gyvena su R. Kineliu, ir grąžino telefono ragelį vyrui.

Pats R. Kinelis šiuo klausimu daugiau kalbėti su žurnalistais nepanoro pareiškęs, kad šiuo metu valgo, jis nutraukė pokalbį.

Kad būtų išvengta didesnio konflikto, Klaipėdos miesto rinkimų komisijos pirmininkas A. Gritėnas patvirtino visą 29 Tautos ir teisingumo sąjungos pretendentų Klaipėdoje sąrašą, nepaisant pateiktų dokumentų neatitikimų įstatymams.

Galutinį sprendimą dėl šio sąrašo įregistravimo artimiausiame posėdyje priims VRK.

Sprendimas: pasak Klaipėdos miesto rinkimų komisijos pirmininko A. Gritėno, jis patvirtino P. Gražulio vadovaujamos partijos pateiktą 29 pretendentų sąrašą, nors dalies kandidatų dokumentai ir neatitinka įstatymų nustatytų reikalavimų, bet galutinį žodį dėl jų įregistravimo priims VRK. Vytauto Liaudanskio nuotr.

Žinomų pavardžių puokštė

Rinkimuose Klaipėdoje į vieną tarybos nario mandatą pretenduoja beveik 10 kandidatų, tai yra į 30 vietų pretenduoja 298 politikai. Tiesa, kai kurios pavardės dubliuojasi, tačiau, jei bus įregistruoti Tautos ir teisingumo sąjungos (centristai, tautininkai) kandidatai, sąrašas gali viršyti ir 300 pretendentų.

Tarp kandidatų yra daug žinomų klaipėdiečių, kurie buvo ar tebėra tarybos nariai.

Pavyzdžiui, liberalų sąraše dar vienos kadencijos sieks dabartiniai miesto politikai Saulius Budinas, Edmundas Kvederis, Lina Skrupskelienė, Judita Simonavičiūtė, buvę tarybos nariai Algirdas Grublys, Saulius Liekis, Vygantas Vareikis.

Dabartinė tarybos narė liberalė Alina Velykienė jau anksčiau pareiškė, kad politinę karjerą nutraukia, jos Liberalų sąjūdžio sąraše šiuose rinkimuose nebėra.

Konservatorių sąraše yra daugiausia esamų tarybos narių – Aidas Kaveckis, Alvidas Šimkus, Kazys Bagdonas, Arūnas Barbšys, Andrius Dobranskis, Artūras Razbadauskas, Andrius Petraitis. Kai kurie jų prieš tai atstovavo kitoms politinėms jėgoms.

Prie socialdemokratų flango šįkart prisijungė ne tik meras V. Grubliauskas, bet ir jo bendražygis vicemeras Arvydas Cesiulis, į šią tarybą patekęs su rinkimų komitetu "V. Grubliauskas ir komanda", taip pat dabartinis tarybos narys Vidmantas Plečkaitis.

Su socialdemokratais tarybos nario mandato sieks buvę ankstesnių tarybų nariai Lilija Petraitienė, Sigitas Dobilinskas, ilgametis šios partijos narys Šarūnas Jagminas, R. Sakalauskas ir profesorius Antanas Bučinskas.

Daug žinomų pavardžių ir politinio rinkimų komiteto "Ištikimi Klaipėdai" sąraše – dabartiniai tarybos nariai, buvę "valstiečių" frakcijos atstovai Antanas Kontautas, Arūnas Andziulis, Arūnas Tuma, Vidmantas Dambrauskas, Arvydas Vaitkus, Romaldas Idzelevičius, taip pat buvę mero bendražygiai Vaida Raugelė, Rimantas Taraškevičius, Rusų aljanso partijai priklausiusi Jolanta Skrabulienė. Į šį sąrašą įtrauktas ir buvęs V. Grubliausko patarėjas Leonas Makūnas.

Žinomų pavardžių kiek mažiau "Vardan Lietuvos" sąraše, tačiau į jį įtraukta buvusi ilgametė socialdemokratė Irena Šiaulienė, dabartinė tarybos narė Elida Mantulovė, Klaipėdos savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Asta Dirgėlienė, buvęs policininkas Andrius Leliuga ir jau minėtasis K. Grubliauskas.

Tarp "valstiečių" kandidatų žinomiausia – Seimo narė Ligita Girskienė.

Tarp Laisvės partijos žinomiausių asmenų – Klaipėdos miesto tarybos sekretorius Modestas Vitkus.

Tuzinas – į mero vietą

Negalutiniais duomenimis, Klaipėdos mero rinkimuose, kurie vyks kartu su savivaldos rinkimais, dalyvaus Birutė Andruškaitė (Laisvės partija), Giedrius Bindza (Darbo partija), Artūras Bogdanovas (Demokratų sąjunga "Vardan Lietuvos"), S. Budinas (Liberalų sąjūdis), Arvydas Ektis (Lietuvos žaliųjų partija), L. Girskienė (Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga), V. Grubliauskas (Lietuvos socialdemokratų partija), Audrius Petrošius (Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai), N. Puteikis (Tautos ir teisingumo sąjunga), Gintarė Sakalauskaitė (Lietuvos regionų partija), A. Vaitkus (politinis rinkimų komitetas "Ištikimi Klaipėdai") ir Remigijus Žemaitaitis (partija "Laisvė ir teisingumas").

Pirmasis mero rinkimų turas vyks kovo 5 d., antrasis – kovo 19 d.

Dvylika kandidatų Klaipėdos mero rinkimuose dalyvavo ir 2019-aisiais, tarp jų, kaip ir dabar, buvo trys moterys.

Tačiau tik du politikai iš 2019-ųjų pretendentų į merus sąrašo bandys pakartoti sėkmę būsimuose rinkimuose.

Tai – V. Grubliauskas ir A. Vaitkus, jie abu praėjusį kartą ir pateko į antrąjį rinkimų turą, kuriame pergalę šventė V. Grubliauskas, tuokart rinkimuose dalyvavęs su visuomeniniu rinkimų komitetu "V. Grubliauskas ir komanda". Jo konkurentą A. Vaitkų tada iškėlė "valstiečiai".

Šį kartą A. Vaitkus yra rinkimų komiteto kandidatas, o meras tapo Socialdemokratų partijos kandidatu.

Visi kiti būsimųjų rinkimų kandidatai į merus praėjusiuose rinkimuose savo kandidatūrų į šį postą nekėlė.

2023-iųjų Klaipėdos mero rinkimuose dalyvauja ir trys Seimo nariai – L. Girskienė, A. Petrošius ir R. Žemaitaitis.

Mažiau dalyvių

Šiuose rinkimuose Klaipėdoje dalyvauja vienintelis politinis rinkimų komitetas, o per praėjusius rinkimus vietų miesto taryboje siekė net keturi.

Šįkart rinkimuose uostamiestyje, be vienintelio politinio komiteto, pretenduoja Demokratų sąjungos "Vardan Lietuvos" atstovai, Laisvės partija, Lietuvos liberalų sąjūdis, Lietuvos regionų partija, socialdemokratai, konservatoriai, "valstiečiai", Darbo partija, partija "Laisvė ir teisingumas" ir Lietuvos žaliųjų partija.

Šįkart tarp politinės kampanijos dalyvių Klaipėdoje nematyti rusakalbių politinių partijų ir organizacijų, o 2019 m. jų buvo net trys – Rusų aljansas (šią partiją nuspręsta likviduoti) ir rinkimų komitetai "Rusakalbė Klaipėda" bei "Titov ir teisingumas".

Šiuose rinkimuose kone paskutinėmis valandomis, anot A. Gritėno, apsisprendė nedalyvauti Žemaičių partija ir keli jos kandidatai prisijungė prie P. Gražulio vadovaujamos sąjungos.

Tačiau dėl šios politinės jėgos kandidatų įregistravimo rinkimuose į Klaipėdos miesto tarybą VRK sprendimą priims vėliau.

Kol kas VRK svetainėje matyti vienuolika politinių jėgų, kurios dalyvaus savivaldos rinkimuose Klaipėdoje.

Rašyti komentarą
Komentarai (23)

O

Klaipėdoje visada buvo ir visada bus liberalai. Čia žmonės protingi, karbauskinių nerenka

Šviturys

Dėmesio vertos tik R. Žemaitaičio ir P.Gražulio partijos, likę ... "Vėjo" supustytos smėlio kopos, kurios keičiasi, subyra, pakyla aukštin kas 4 metus , užpildamos rinkėjams akis.

tam _palaikysiu_

tai tau dar negana tų jaunų kurie rodo mūsų seime ką gali ?:D) Kaip jie valdo valstybę? Gabrys Armonautė Tatiuirowska Debilotaitė ar visokios pakarklytės su morganom kur jau nežinai ar verkt ar juoktis pasiklausius kaip jos ,,dirba" Jau nekalbant apie raskevičiu ir matula ar tusowščiką matjošaitį prasmukusį į seima tik dėl panašios su galingu žmogum pavardės... Mūsų ,,gražuolis" Petrošius irgi iš tos kompanijos. Kai pasižiūri posėdžių transliacijas tai arba laksto po salę ir pliurpia su kitais dipukais arba jo iš viso nėra Kas ką priiminėja ar svarsto jam visai neįdomu
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS