Seime – svajonių etatas | Diena.lt

SEIME – SVAJONIŲ ETATAS

Ne itin dosniai, bet stabiliai apmokamas Seimo nario padėjėjo-sekretoriaus etatas, pasirodo, yra labai trokštamas. Kai kurie parlamentarai po rinkimų sulaukė dešimčių elektroninių laiškų su pasiūlymais tapti jų "dešiniąja ranka". Tačiau išrinktieji savo patikėtinius rinkosi kitais būdais.

"Darbiečiai" ieškojo darbo

Seimo narių padėjėjų-sekretorių pozicija – geras kąsnis darbo neturintiems, prie politikų siekiantiems prisišlieti ir taip kilti karjeros laiptais asmenims.

Klaipėdietis parlamentaras Eugenijus Gentvilas neslėpė, kad išsyk po rinkimų gavo bent penkis pasiūlymus, kuriais interesantai siekė tapti jo padėjėjais parlamente.

"Praėjusią kadenciją buvau "naujas" Seimo narys po ilgos beveik 20 metų pertraukos, tai tada mano padėjėjais tapti siūlėsi gal koks pusantro šimto veikėjų. Tai yra visų buvusių Seimo narių buvę padėjėjai ieškojo naujo darbo ir siuntinėjo savo gyvenimo aprašymus. Jie savo pasiūlymus siuntė ne man vienam, tačiau jų nepasirinkau, pasirinkau kitus žmones", – pasakojo E.Gentvilas.

Kitam liberalų atstovui Gintarui Vaičekauskui iškart po antrojo pastarųjų rinkimų turo kai kurie "spartuoliai" irgi siūlėsi padėti: "Neįsivaizduojate, kiek tokio turinio laiškų gavau iš Darbo partijos atstovų: "Aš, tokia ir tokia, patyrusi tiek ir tiek, norėčiau dirbti jūsų padėjėja". Tačiau ši pozicija – asmeninio pasitikėjimo, nors yra tokių Seimo narių, kuriems dirba ir prijaučiantys kitoms partijoms. Kita vertus, jei padėjėjas nepatiko, jį pagal statutą be jokio įspėjimo galima atleisti tą pačią dieną".

Politikų "akys" apygardose

Paprastai parlamentarai turi daugiau nei vieną padėjėją, dalis jų dirba apygardose, kur, kaip teigiama, priima gyventojų skundus, sprendžia jų problemas.

"Mano padėjėjai dirba ne viename šalies mieste, jie pasiskirstę geografiškai. Kadangi daugelyje savivaldybių ne visai gerai funkcionuoja pirminė teisinė pagalba, socialinė rūpyba, tada gyventojai kreipiasi į Seimo narius, ir mes stengiamės jiems padėti", – dienraščiui teigė Seimo narys Naglis Puteikis, turintis šešis padėjėjus.

Parlamentarė Irina Rozova turi tris padėjėjas, dvi iš jų dirba Klaipėdoje, viena – Vilniuje. Su ta pačia komanda klaipėdietė dirbo ir praėjusią kadenciją.

I.Rozova teigė, nesuprantanti, kodėl kai kurie jos kolegos nesinaudoja įstatymų numatyta galimybe pasirinkti padėjėjus, nes jie esą padeda ne tik ruošiantis Seimo posėdžiams, bet ir bendraujant su rinkėjais.

Pasirinko miesto tarybos nares

Peržvelgus Seimo narių padėjėjų-sekretorių sąrašą, tarp pavardžių matyti ir eksparlamentarai (Jurgiui Razmai talkina Arvydas Vidžiūnas, Laurynui Kasčiūnui – Vilija Aleknaitė Abramikienė), ir žurnalistai (Gediminui Kirkilui padeda Irmina Frolova-Milašienė, N.Puteikiui – Rasa Kalinauskaitė, Dovilei Šakalienei – Daiva Tamošiūnaitė-Budrė, Agnei Bilotaitei – Eglė Grajauskienė).

Tarp padėjėjų matyti ir skandalais visoje šalyje pagarsėjusių asmenų.

Trys parlamentarai iš uostamiesčio savo padėjėjomis-sekretorėmis pasirinko Klaipėdos tarybos nares: socialdemokratė Irena Šiaulienė – Liliją Petraitienę (kuri jai talkina jau ne vieną kadenciją), liberalas E.Gentvilas – liberalę Lina Skrupskelienę, o "valstietis" Dainius Kepenis – Visuomeninio rinkimų komiteto "Puteikis plius" atstovę Ligitą Girskienę.

Dėl šio keisto politinio pasitikėjimo pasirinkimo parlamentaro D.Kepenio pakalbinti nepavyko, o jo padėjėja irgi buvo ne itin kalbi: "N.Puteikis man tapti jo padėjėja nepasiūlė, o D.Kepenis pasiūlė, todėl dirbu pas jį".

Taupieji ir rekordininkai

Kolegas parlamentarus nustebino "valstietis" Stasys Jakeliūnas, lig šiol nepasirinkęs nė vieno padėjėjo Seime.

Nurodytu jo kontaktiniu telefonu atsiliepė Seimo Biudžeto ir ekonomikos sekretoriato atstovė, kuri nebuvo linkusi atskleisti, kur šiuo metu yra Seimo narys ir patarė jo parlamentinio mobiliojo telefono numerį žurnalistams susirasti kitais būdais.

Iš 141 Seimo nario tik penki turi po vieną padėjėją-sekretorių, tarp jų ir buvęs premjeras, socialdemokratas Algirdas Butkevičius.

Po du padėjėjus turi 29 parlamentarai, tarp jų – "valstiečių" lyderis Ramūnas Karbauskis ir vienmandatėje apygardoje rinkimus laimėjęs Seimo narys premjeras Saulius Skvernelis.

Trys padėjėjai talkina 48 Seimo nariams, po keturis jų turi 27 išrinktieji, penkių padėjėjų prireikė 16-ai parlamentarų, šešių – 6 Seimo nariams.

Tarp jų socialdemokratui Kretingos-Palangos rinkimų apygardoje išrinktam Antanui Vinkui bei nepriklausomam Seimo nariui N.Puteikiui, kuris, kaip ir parlamento pirmininkas, turi dar ir tris visuomeninius (be atlygio dirbančius) padėjėjus (tarp jų – rinkimų kampanijos bendražygį Kristupą Krivicką).

Na, o septynių padėjėjų prireikė keturiems Seimo nariams. Vienintelė iš visų aštuonis valstybės apmokamus padėjėjus nusisamdė socialdemokratė parlamentarė Rimantė Šalaševičiūtė.

Kainuos dešimtis milijonų

Pagal įstatymą kiekvienas Seimo narys gali turėti po tris visu etatu apmokamus padėjėjus.

Todėl teoriškai parlamentarams turėtų padėti 423 pagalbininkai, bet jų yra 468, nes nemaža dalis dirba pusę, tris ketvirčius ar ketvirtį etato.

Jei užimti visi 423 Seimo narių padėjėjų etatai, šių darbuotojų algoms per mėnesį reikia 846 tūkst. eurų, o metams – 10, 152 mln. eurų.

Mėnesio atlyginimas siekia 678,60 eurus, neatskaičius mokesčių. Padėjėjams, dirbantiems ketvirčiu etato, "į rankas" tenka 141 euras per mėnesį.

Per visą ketverių metų kadenciją parlamentarų padėjėjų algoms išleidžiama 40,6 mln. mokesčių mokėtojų eurų.

Seimo nario padėjėjai į darbą priimami be konkurso, tik parlamentaro sprendimu. Seimo nario padėjėjas yra politinio (asmeninio) pasitikėjimo pareigybė.

Kai kuriems – pusantros kėdės

Formaliai Seimo nariui priklauso trijų padėjėjų-sekretorių etatai.

Seimo kanceliarijos ryšių su visuomene skyriaus duomenimis, didesniu nei vieno etato krūviu to paties Seimo nario padėjėjo-sekretoriaus pareigas šiuo metu eina 65 asmenys.

Valstybės tarnybos įstatymas numato, kad Seimo nario padėjėjas-sekretorius gali dirbti pas tą patį Seimo narį ir pas kitą Seimo narį, priklausantį tai pačiai Seimo frakcijai, padėjėju-sekretoriumi ir Seimo frakcijos, kuriai priklauso Seimo narys, referentu.

Tačiau jo darbo dienos trukmė negali būti ilgesnė kaip dvylika valandų, t.y. daugiausiai gali turėti 1,5 pareigybės krūvio.

Daugiau nei pas vieną Seimo narį Seimo nario padėjėjo-sekretoriaus pareigas eina 28 asmenys.

Asmeniui, einančiam kelių Seimo narių padėjėjų-sekretorių pareigas, kiekvienoms pareigoms nustatytos skirtingos darbo valandos, atsižvelgiant į valstybės tarnautojo pareigybės krūviui nustatytą darbo valandų skaičių.

Nepriklausomai nuo Seimo nario padėjėjų-sekretorių skaičiaus, parlamentaro kabinete jiems yra numatyta viena darbo vieta, skiriant vieną stacionarų tarnybinį kompiuterį.

Seimo nariui pageidaujant, jam (ne jo padėjėjams-sekretoriams) yra išduodama iki trijų papildomų mobiliojo ryšio telefonų.

Klaipėdos regiono parlamentarų padėjėjai-sekretoriai

Seimo narei konservatorei A.Bilotaitei talkina E.Grajauskienė, Justina Kunickaitė, Aušra Mažonė.

Seimo nario liberalo E.Gentvilo padėjėjos – Erika Sakalauskaitė, Diana Saukalienė ir L.Skrupskelienė.

Seimo nariui liberalui Simonui Gentvilui padeda Ieva Davydenko, Simona Jucienė ir Raminta Maselienė.

Seimo nariui "tvarkiečiui" Petrui Gražuliui talkina Ieva Černeckienė, Regina Kernagienė ir Egidijus bei Evaldas Viskontai.

Seimo nario "valstiečio" D.Kepenio padėjėjai – L.Girskienė, Konstantinas Lotiuk ir Akvilė Matulytė.

Seimo nario "valstiečio" Algimanto Kirkučio padėjėjos – Lina Bartkienė, Nika Gedrimienė bei Birutė Karnickienė.

Seimo nario ir žemės ūkio ministro "valstiečio" Broniaus Markausko padėjėjai – Sigita Černevičienė ir Raimundas Daubaris.

Nepriklausomam Seimo nariui N.Puteikiui padeda Antanas Gimbutas, R.Kalinauskaitė, Laura Radzevičiūtė, Ingrida Vaitkuvienė, Liudas Vedeckis bei Rūta Zabieleinė ir dar trys visuomeniniai padėjėjai, kurie už tai atlygio negauna, tai – Kristupas Krivickas, Kęstutis Kupšys ir Ramunė Čigienė.

Seimo narės lenkų rinkimų akcijos atstovės I.Rozovos padėjėjos – Jelena Blinova, Valentina Čichuta ir Ija Neimontienė.

Seimo narės socialdemokratės I.Šiaulienės padėjėjai – Ramūnas Baranauskas, Zofija Juškienė, Alfonsas Kairys, L.Petraitienė ir Žaneta Skersytė.

Seimo nariui, liberalų atstovui G.Vaičekauskui talkina Jolita Baušytė, Agnė Jenčauskienė, Inga Jepšaitė, Rasa Laurinavičiūtė ir Vaidotas Rimkus.

Seimo nariui socialdemokratui A.Vinkui padeda Vaidota Aleksiūnienė, Zita Eidukaitytė, Laura Endriekutė-Makulavičienė, Virginija Paluckienė, Jūratė Audra Strakšienė ir Sonata Vaitonienė.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Anonimas

Kokie tie mūsų seimūnai beraščiai ar tinginiai :) , kad reikia tiek padėjėjų. Ir įstatymai tai jiems leidžia. Įdomu, kiek faktiškai seime dirba Lietuvos "geradarių". 141*3=423, o kadangi kiti seimo nariai turi padėjėjų daugiau, negu tris--- 500 susidaro tikrai. O ar tai ne per daug Lietuvai tragiškai mažėjant gyventojų skaičiui.

rinkejas Ignas

Labai pasigendame informacijos kur galima surasti Kaune isrinktų Seimo narių padejejus.Niekaip neturi informacijos apie Petrasiunų apgygardos Seimo nario bustine, kur priima gyventojus, tas pats ir apie Dainavos Seimo nario priimamajį.Niekur nera informacijos kur galima kokiame pastate kuriame mieste kampe yra isikurę Seimo nariu pagalbininkai.Negi taip ir liks mūsų problemos pakabintos, juk valsticiai laimėjė turi padeti kauniečiams, juk mes juos rinkome, o dabar tyla tik tyla.

ogi

kas talkina garsiam seimūnui Kaziui Starkevičiui? A vėl ta pati "mažuti,gražuti"

SUSIJUSIOS NAUJIENOS