Senojo Klaipėdos kariliono varpų panaudojimo planas | Diena.lt

SENOJO KLAIPĖDOS KARILIONO VARPŲ PANAUDOJIMO PLANAS

Pirmąjį Klaipėdos karilioną, kuris buvo pagamintas tuometės Rytų Vokietijos Apoldos varpų gamykloje, vėl ketinama vežti į Vokietiją. Šį kartą – restauracijai. Atnaujintas varpų komplektas grįš į Klaipėdą, kur bus eksponuojamas Dujų fabrike.

Pagaliau sutarta, kaip panaudoti senojo Klaipėdos kariliono varpus, kurie Klaipėdos universiteto (KU) saugykloje dulka jau keliolika metų.

„Atsirado žmonių, kurie žino, kaip tuos varpus prikelti naujam gyvenimui. Yra vienas fondas, kuris sutinka gauti panaudai iš Klaipėdos miesto savivaldybės varpų komplektą ir juos restauruoti savo lėšomis. Tai ketinama padaryti Vokietijoje. Jie bus grąžinti atgal ir eksponuojami senajame Klaipėdos dujų fabrike“, – kalbėjo uostamiesčio mero pavaduotojas Arvydas Cesiulis.

Kai Olandijoje buvo nulieti naujojo kariliono varpai ir į Klaipėdą atvežti 2006 m., atitarnavęs karilionas, 48 senų varpų rinkinys, esantis uostamiesčio savivaldybės nuosavybė, pagal sutartį 2008 m. buvo patikėtas saugoti KU.

2014 m. buvo aptikta, kad dingo šeši varpai, kiekvienas jų svėrė po kelias dešimtis kilogramų. Varpai tiesiog buvo pavogti.

Daugiau nei prieš pusketvirtų metų vienas varinis kariliono varpas jau perduotas Katyčių bažnyčiai Šilutės rajone. Katyčių gyventojai gavo ketvirtą pagal dydį, kuris sveria 470 kg.

Prieš trejus metus Klaipėdos miesto savivaldybė kolegoms iš Šilalės perdavė dar vieną senojo uostamiesčio kariliono varpą, kuris skamba Bijotų bažnyčioje.

Na, o trys didžiausi kariliono varpai papuošė Klaipėdos senamiestį. Sunkiausias, sveriantis 900 kg ir pavadintas Kristupu, pastatytas Karlskronos aikštėje šalia Pilies tilto.

Antrasis (760 kg) įkurdintas Turgaus gatvėje, kur kažkada stovėjo Jono bažnyčia, trečiojo (600 kg) dūžiai retsykiais sklinda iš Tiltų gatvės.

Dar vieno varpo neseniai prašė Afganistano karo veteranų asociacija savo naujai kuriamam memorialui, tačiau, panašu, kad jų pageidavimas nebus patenkintas.

„Nusprendėme, kad toliau parceliuoti tų varpų nebereikėtų. Be to, ketinama nulieti trūkstamus varpus, nes turimos gamintojų technologijos leidžia tai padaryti. Niekas nesako, kad tuos varpus, kurie stovi mieste, paims ir išveš. Jei jie norės turėti originalius, gal vietoj jų pasiūlys kitus. Šių subtilybių mes nesvarstėme. Tai bus tų žmonių, kurie veš varpus į Vokietiją, galvos skausmas“, – teigė A.Cesiulis.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Kam tas

karlijonas jeigu greit karališkojo pašto rūmų neliks? Taigi griūva gabalais kasdien prieš savivaldybės langus. Miestą trinkelizuot, visur baisias asfalto nykras vietoj skverų daryt už Es pinigus sugeba o va išskirtinį istorinį arxitektūrinį paveldą reanimuot nesugeba? Gal liberalų gaujos/kurios turi seną interesa centrinėm Klaipėdos vietom pasimt/ jiems visiems kupiūrom veizolus užklijavo ka tep gerai jaučiasi?

Efa

Visa ukio skyriu atleisti ,,,nes jau daug miesto turto dingsta ....tai ir varpai,tilto konstrukcijos ......arba bausti uz padarytus nuostolius miestui...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS