SGD terminalo projektą žlugdo Seimo komisija | Diena.lt

SGD TERMINALO PROJEKTĄ ŽLUGDO SEIMO KOMISIJA

Suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalo projektą įgyvendinanti valstybės valdoma bendrovė "Klaipėdos nafta" skambina pavojaus varpais dėl Seimo laikinosios komisijos, vadovaujamos Artūro Skardžiaus, veiklos. Komisija tyrė, ar SGD terminalas statomas skaidriai.

Suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalo projektą įgyvendinanti valstybės valdoma bendrovė "Klaipėdos nafta" skambina pavojaus varpais dėl Seimo laikinosios komisijos, vadovaujamos Artūro Skardžiaus, veiklos. Komisija tyrė, ar SGD terminalas statomas skaidriai.

Yra priversti gintis

Numatoma, kad šiandien Seime bus prašoma pratęsti šios komisijos veiklą iki metų pabaigos.

"Toks neapibrėžtumas yra kenksmingas. Jau dabar šios komisijos veiklą galima įvardyti kaip kenkėjišką. Nesuvokiama, kaip keli Seimo nariai gali kelti tokią sumaištį. Jei komisijos veikla bus pratęsta, SGD terminalo projekto pabaiga arba gali vėluoti, arba jis gali pabrangti", – atviras buvo bendrovės "Klaipėdos nafta" generalinis direktorius.

Vakar jis surengė spaudos konferenciją, kurioje pakomentavo viešumoje pasirodžiusias kai kurias laikinosios komisijos išvadas, kurios neatitinka tikrovės.

"Faktas tas, kad komisijos išvados gali būti skelbiamos tik tada, kai komisija baigia savo darbą. Šiuo atveju taip nėra, stebėdami viešąją erdvę, matome, jog tam tikra išvadų projekto dalis stebinamais būdais yra pasiekusi žiniasklaidos priemones, o tai kelia sumaištį ir mūsų komandoje, ir bendraujant su tarptautiniais partneriais. Bėda ta, kad tos išvados yra neatitinkančios tikrovės, jos suformuluotos labai neatsakingai. Nežinau, kokių komisija turi tikslų, tačiau galiu drąsiai pasakyti, kad jos veikla nuo pat pradžių yra kenkėjiška. Mes norime užbėgti už akių, pasakyti tiesą, kad sumažintume žalą SGD projektui. Nes net Šiaurės Korėjoje, kai kam nors metami kaltinimai, leidžiama apsiginti. Mums Seimo laikinoji komisija kol kas tokios galimybės nesuteikė", – kalbėjo R.Masiulis.

Nemato akivaizdžių faktų

Jam nerimą kelia tai, kad tos komisijos išvados, kurios buvo paviešintos viešojoje erdvėje, tikrai yra klaidinančios visuomenę. Pavyzdžiui, teigiama, kad "Klaipėdos nafta" kaip privatus juridinis asmuo SGD projektą pradėjo savo iniciatyva.

"Tai absoliuti nesąmonė. Tie, kurie domisi projektu, o juo labiau tokia Seimo laikinoji komisija turėtų žinoti, kad "Klaipėdos nafta" vykdyti SGD terminalo projektą yra įpareigota Vyriausybės nutarimu dar 2010 m. liepą. Be to, daugiau nei 72 proc. "Klaipėdos naftos" akcijų priklauso valstybei, tad įmonė yra ne privati, o valstybės. Kaip komisija, kuri tiria, ar mes skaidriai dirbame, gali nematyti tokių akivaizdžių faktų, o skleisti melą?" – stebėjosi R.Masiulis.

Todėl jis ir nuogąstavo, kad jei tokios neteisingos interpretacijos daromos išvadoje, kitos gali būti dar labiau nutolusios nuo tikrovės.

"Beje, taip ir yra. Nacionalinėje televizijoje A.Skardžius aiškino, kad buvo galimybė pirkti SGD dujų laivą-saugyklą už 250 mln. eurų, tačiau "Klaipėdos nafta" nusprendė jį nuomotis už 430 mln. eurų. Tai vėl kažkokia interpretacija. "Klaipėdos nafta", paskelbusi dujų laivo-saugyklos konkursą, sulaukė pasiūlymų tik juos nuomotis, niekas nesiūlė pirkti. Komisijos iniciatyva taip pat buvo paskleista informacija, kad mūsų partneriai norvegai, iš kurių nuomosimės laivą, neva veikia neskaidriai. Tai tarptautinėje rinkoje sukėlė sumaištį, kitus mūsų partnerius tokia informacija išgąsdino. Keista, kad Seimo nariai skleidžia tokią dezinformaciją, kai aukščiausi šalies vadovai SGD projektą itin akylai stebi, palaiko ir jo įgyvendinimo eigai neturi priekaištų", – pabrėžė "Klaipėdos naftos" generalinis direktorius.

Tikrino 12 institucijų

Jis pabrėžė, jog laikinoji Seimo komisija, tirianti SGD projektą, ramybės neduoda nuo pat pirmų dienų.

"Tačiau iki šiol dirbome sukandę dantis. Komisijai pateikėme apie 4 tūkst. lapų informacijos. Dokumentus ruošė 21 žmogus. Įdomu, ar ta informacija buvo perskaityta? O juk žmonės, užuot dirbę kitus projektui reikalingus darbus, buvo įdarbinti teikti komisijai visą informaciją. To niekaip kitaip negaliu pavadinti, kaip tik kenkėjiška veikla. Politikuoti nesinori ir ne toks mūsų tikslas. Tačiau galiu aiškiai pasakyti, kad jei tokiems trikdžiams nebus užkirstas kelias, SGD terminalo projektas arba gali vėluoti, arba brangti. Kol kas tikiuosi, kad viskas baigsis gerai", – optimizmo vis dar neprarado R.Masiulis.

Jis pabrėžė, jog SGD terminalo projektą tikrino 12 įvairių institucijų: ir Valstybės kontrolė, ir Specialiųjų tyrimų tarnyba, ir Generalinė prokuratūra, ir Valstybės saugumo departamentas, ir Europos Komisija.

"Visi tikrintojai konstatavo, kad projektas įgyvendinamas skaidriai ir sklandžiai. Tai ką dar tikisi rasti A.Skardžiaus vadovaujama komisija?" – retoriškai klausė R.Masiulis.

Jis stebėjosi, kad ši komisija priekabių randa net ten, kur kiti pasidžiaugtų, jog taupomi valstybės pinigai. Pavyzdžiui, komisijai užkliuvo tai, kad neva perkant dujotiekio statybos paslaugas, "Klaipėdos nafta" galėjo patirti 50 mln. litų nuostolį.

"Tačiau tiesa ta, kad tą paslaugą mes nupirkome 40 proc. pigiau nei buvo planuota, tad vienintelis nuogąstavimas tas, ar nusipirkome ne per pigiai, ar rangovai sugebės viską atlikti tinkamai. Tad kur tie nuostoliai?" – kaltinimais nesistebėti negalėjo R.Masiulis.

"Klaipėdos naftos" generalinis direktorius pabrėžė, jog įmonė tikrai neturi ko slėpti, nes viskas vyksta sklandžiai.

"Nesame nusiteikę ir prieš tikrinimus, nes jie tikrai reikalingi. Tačiau tuomet, kai jų reikia, o ne tada, kai tikrinimai vyksta dėl neaiškių priežasčių ir trukdo dirbti. Negaliu įvardyti priežasčių, kodėl Seimo laikinajai komisijai taip užkliuvo SGD terminalo projektas. Mes statybininkai ir statome, tačiau, kai jau skauda, pasakome, kaip jaučiamės ir kokios gali būti pasekmės", – reziumavo R.Masiulis.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

deinis

Man keistai atrodo ,kad taip šmeižiama ir bijomasi tos komisijos ,gali būti kas nors nešvaru ,jei tu esi čiesnas juk jokia komisija neirodys ,kad tu esi vagis ir ramiai sau gyveni ,bet juk yra faktu kad dinksta milijonai ,kaltų nėra ,bet atsiranda milijonieriai ,būkim biedni bet teisingi.

taip

Tie komentarai kažkodėl neskaniai kvepia-pažiūrėsim,kaip jūs komentuosit tuos reikalus ,kai reikės pinigines pakratyti iššvaistytiems milijardams padengti,o terminalas tebus graži atrakcija turistams.........O tiria tuos reikalus ne Skardžius,o Seimo komisija ir jei viskas taip preciziškai t varkingai ir sąžiningai vykdomi darbai,tai kam kelti tą "pūgą".Nors Lietuvoje nebuvo nei vieno stambaus projekto iš kurio kas nors nepasipelnytu.Kas gali tai paneigti?

spjaukit

į tą komisiją. Juk ir asilui aišku, kad ji dirba maskvai ir tyčia vilkina darbus. Dirbkit savo darbą ir vykit tą komisiją lauk, pakanka būti mandagiais, nes ir ant galvos užlips, šiuo atveju - ant terminalo statybos.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS