Siekis barstyti pelenus jūroje stringa | Diena.lt

SIEKIS BARSTYTI PELENUS JŪROJE STRINGA

Iniciatyva įteisinti mirusiųjų pelenų barstymą į jūrą ar upes Lietuvoje stringa, nors kitose šalyse tokios vietos yra įteisintos.

Ar nepakenks vandenims?

Jau anksčiau buvo teigta, kad 18 Seimo narių yra pateikę siūlymą leisti Baltijos jūroje artimiesiems susiorganizuoti ir išbarstyti mirusiųjų žmonių pelenus. Bet toks barstymas turėtų būti ne arčiau kaip penki kilometrai iki kranto, kad nekeltų kokių nors nemalonių asociacijų paplūdimiuose esantiems žmonėms.

Taip pat buvo numatyta, kad mirusiojo pelenus būtų leista barstyti ir į upes, neurbanizuotose teritorijose.

Siūloma nauja pelenų išbarstymo tvarka užkliuvo Seimo teisės departamento teisininkams.

„Kodėl siūloma nustatyti galimybę barstyti pelenus tik vandens telkiniuose ir tik tam tikruose vandens telkiniuose – Baltijos jūroje ir upėse“, – klausė Seimo teisininkai.

Seimo Teisės departamento direktorius Andrius Kabišaitis priėmė nuostatą, kad pelenų barstymas į vandenį turi būti įvertintas ir aplinkosauginiu požiūriu – ar jis nedarys poveikio vandens telkiniams, kuriuose siūloma barstyti pelenus? Nurodyta, kad dėl pelenų barstymo į vandens telkinius dar turi vykti diskusija, dėl to turinti pasisakyti ir Vyriausybė.

Gražiausios laidojimo vietos

Suomijoje galima pamatyti įrengtas specialias vietas pelenams barstyti prie įlankų. Viena tokių yra Kotkoje, Katarina parke prie Kaapeli iškyšulio. Vieta ne kokia nors nuošali, o priešais Kotkos uostą. Visai šalia yra Katarina gyvenvietė, prie jos bent pora marinų.

Prie Kaapeli kyšulio pakrantėje į iš akmenų suformuotoje nedidelėje salelėje įrengta aikštelė, joje pastatytas laivo inkaras. Į salelę veda metalinis tiltelis.

Simboliška, kad palaikai į vandenį išbarstomi šalia inkaro. Čia, išberiant juos, galbūt, sakomos ir kalbos.

Būti toje vietoje nėra jauku, kai žinai, jog tai dalies žmonių paskutinio poilsio vieta. Šioje vietoje lankosi suomių šeimos su vaikais. Galbūt toje vietoje prisimenami iškeliavę tėvai, seneliai? Galbūt taip nuo mažumės vaikams diegiama pagarba jiems? O gal ateinama į tą vietą tiesiog šiaip jos aplankyti, kaip grąžų gamtos kampelį.

Panašių vietų, kur mirusiųjų pelenai beriami į vandenį, pasaulyje yra ir daugiau. Lietuvos jūrų kapitonų asociacijos pirmininkas Juozas Liepuonius teigė, jog jam bene labiausiai žinoma tokia vieta yra Argentinoje, prie Montevidėjo uosto ant La Kote uolos skardžio.

Vieniems galima, kitiems – ne

Įprasta, kad žmonių, kurie buvo pareiškę valią „iškeliauti į jūrą“, pelenų išbarstymo vietos yra ne kur nors užkampyje, o gražioje vietoje.

Sunku įsivaizduoti, kur tokia vieta galėtų būti Lietuvos pajūryje. Gal kur nors Kopgalyje? Gal prie Olando Kepurės? Gal kur nors prie Palangos ar Šventosios?

Čia tik teorinis pasvarstymas, nes jau girdisi pasipiktinusiųjų balsai, kad Lietuvoje turime vos šimtą kilometrų pajūrio, todėl nereikia jo užteršti dar ir pelenais. Tam tikros rizikos būtų, kad pelenams išbarstyti specialiai paskirta vieta prie jūros gali virsti maldų, kryžių vieta su nuolat degančiomis žvakutėmis.

Lietuvoje kol kas net nesiūloma, kad tokia vieta būtų kur nors pajūryje. Numatyta nuostata, kad jūroje tai negalėtų būti arčiau nei 5 kilometrai iki kranto. Jei ir būtų leista pilti mirusiųjų pelenus į jūrą, galbūt tam turėtų būti skirta viena ar kelios vietos – įvertintos srovės, jūros aplinka.

Kur pelenų barstymo vietos galėtų būti prie upių? Išeitų, kad bet kur – atvažiavai ir išpylei į upę.

Įprasta, kad civilizuotame pasaulyje paskutinei mirusiojo valiai įvykdyti, kai jis išreiškia norą būti palaidotas, tarkim, jūroje, yra numatomos aiškios sąlygos. Ir neturi būti taip, kaip Lietuvoje yra įprasta. Vienų pelenai, nors teoriškai ir negalima, išbarstomi į jūrą, o kitų ne, nors tie, kuriems neleidžiama gal netgi ir vertingesni būtų susilieti su jūros erdve? Galbūt jie jūroms ir vandenynams atidavė didesnę dalį savo gyvenimo?

GALERIJA

  • Pasirinkimas: mirusiųjų pelenų išbarstymo į jūrą vieta Suomijoje, Kaapeli vietovėje prie Kotkos.
V. Matučio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (20)

kodel

o kodėl drausti. barstykites už 15 km

Onutė

išpilti pelenus į jūrą, po to išsimaudyti.gerai sugalvota

jep

Kol8ki7 kra6tas, totalus kolxozas !
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS