Šilta žiema erkių neužmigdė: uostamiestyje fiksuojamas kraujasiurbių aktyvumas | Diena.lt

ŠILTA ŽIEMA ERKIŲ NEUŽMIGDĖ: UOSTAMIESTYJE FIKSUOJAMAS KRAUJASIURBIŲ AKTYVUMAS

Neįprastai šilta šiųmetė žiema pailgino žmonėms ir gyvūnams pavojingų kraujasiurbių maitinimosi sezoną. Gyventojai pasakoja erkių užfiksavę gruodį, apie šiuos gyvius sveikatos specialistams pranešama iki šiol. Tokios šiltos žiemos ateityje gali turėti įtakos erkių populiacijai ir ligų plitimui.

Būdravo ir gruodį

Uostamiesčio, kaip ir visos Lietuvos, gyventojai pastebi jau aktyvias erkes. Specialistų teigimu, erkių aktyvumas ir nebuvo sumažėjęs, mat šią žiemą jos neužmigo.

Tai patvirtino ir Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro Epidemiologinės priežiūros skyriaus medicinos entomologė Milda Žygutienė.

"Visi apie tai kalba. Ir gyventojai stebisi, siunčia nuotraukas, aptikę aktyvių erkių", – teigė pašnekovė.

Kraujasiurbės žmones gąsdino net ir gruodį, kai buvo perkamos kalėdinės eglutės.

"Tai visiškai įmanoma, kadangi per Kalėdas vyravo teigiama temperatūra. Praktiškai šiemet tikrosios gamtinės žiemos nebuvo, todėl erkės iki šiol gali būti aktyvios", – sakė M.Žygutienė.

Šiluma turės įtakos

Vis dėlto šiuo metu erkės nėra aktyvios masiškai, tik, kilus galimybei pasimaitinti, šanso nepraleidžia.

"Jeigu erkė yra aktyvi ir sutinka potencialų maitintoją, tikrai nesuabejos", – apibūdino pašnekovė.

Kol kas neprognozuojama, ar dėl to, kad šią žiemą erkės neužmigo, bus juntami jų populiacijos, platinamų ligų perdavimo sezono pokyčiai, tačiau tikėtina, jog kartojantis šiltoms žiemoms šie rodikliai augs.

Tiesa, ne visos erkės pavojingomis ligomis gali užkrėsti žmones. Teigiama, kad erkiniu encefalitu yra užsikrėtusios 1 proc., o Laimo liga – 15–20 proc. erkių.

"Laimo liga infekuotų erkių išsidėstymas yra labai mozaikiškas. Tame pačiame administraciniame vienete viename miške gali būti 3 proc. užkrėstų erkių, o kitame – 33 proc.", – pastebėjo medicinos entomologė.

Laikas skiepams

Šiuo metu žmones nuo erkių dar saugo tinkama apranga, mat kol per kelis drabužių sluoksnius kraujasiurbė pasieks žmogaus kūną, veikiausiai bus pastebėta.

Tiesa, vėsiuoju metų laiku žmonių budrumas šiuo atžvilgiu yra sumažėjęs, tad nepastebėta erkė gali atkeliauti ir į namus, o čia jau lengviau rasti progų pasimaitinti.

"Tai siurprizas ir klimatologams, ir mums. Rekordiniai metai, kai vasario viduryje kalbame apie erkes", – pripažino M.Žygutienė.

Sveikatos specialistai gyventojus ragina neprarasti budrumo ir laiku pasirūpinti skiepais nuo erkinio encefalito.

Teigiama, kad geriausias laikas skiepytis – žiema arba ankstyvas pavasaris, kai įprastai erkės dar nebūdavo aktyvios. Nors šiuo metu ir aptinkama aukų ieškančių erkių, tačiau jų aktyvumas dar nepasiekė piko.

"Tarp pirmos ir antros vakcinos dozės numatomas intervalas – nuo mėnesio iki trijų. Gavęs antrą dozę, žmogus jau yra saugus. Jeigu jo imuninė sistema yra tvarkinga, imunitetas susiformuoja, bet tam, kad jis būtų ilgalaikis, reikia pagal schemą tęsti tolesnį skiepijimą", – apibendrino M.Žygutienė.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Žinoma

Skiepus pardavinėt naudingiau negu purkšt , kad ne būtu erkių , kurios jau miestuose veisias .

Anonimas

Ar kas imsis naikinti erkes? Jos jau lenda zmonems i namus. Pilnas atsakingu neveiksnumas.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS