Šimtametės sodybos pamatuose – bitės „gegutės“ | Diena.lt

ŠIMTAMETĖS SODYBOS PAMATUOSE – BITĖS „GEGUTĖS“

  • 2

Minijos upės senslėnio kraštovaizdžio draustinyje, šimtametėje sodyboje, gamtininkai užfiksavo įspūdingą kelių bičių rūšių buveinę

"Seniau žmonės namų statybai naudodavo daug ekologiškesnes medžiagas, todėl šie namai knibždėdavo gyvybe. Molis yra natūrali medžiaga. Seniau akmeniniai pamatai dažnai buvo aptinkuojami moliu. O jis tinkamas tokiems vabzdžiams kaip laukinės bitės", – apie radinį senoje sodyboje pasakojo Pajūrio regioninio parko direkcijos ekologas Erlandas Paplauskis.

Laukinės bitės gyvena ne tokį socialinį gyvenimą, kaip naminės bitės, nešančios medų.

"Bet jos yra ne ką mažiau efektyvios vaismedžių ir vaiskrūmių, daržovių apdulkintojos. Ne veltui yra sakoma, jog,bičių kiaušinėliai išnykus bitėms, išnyks ir žmonės. Medų nešančios bitės tesudaro 10 proc. visų pasaulyje esančių bičių rūšių. O jos atlieka itin svarbų darbą", – pasakojo E.Paplauskis.

Kiekviena laukinė bitė specialiai padarytame urvelyje deda kiaušinius, skirtingai nei naminių bičių šeimose, kur kiaušinėlius deda tik bičių motinėlė.

"Įdomu tai, kad kartu su laukinėmis bitėmis gyvena ir vadinamosios bitės gegutės. Jų išvaizda labai panaši, pavyzdžiui, į gaurabičių, bet jos urvelių nerausia, o savo palikuonis primeta kitai rūšiai, sudėdamos kiaušinėlius į jų lizdus. Šios bitės išsirita anksčiau ir nukonkuruoja lizdo šeimininkės palikuonis. Todėl tokiuose senuose pamatuose galima išvysti kelių rūšių bičių, vapsvų bendruomenes", – sakė ekologas.

 

 

GALERIJA

  • Šimtametės sodybos pamatuose – bitės „gegutės“
  • Šimtametės sodybos pamatuose – bitės „gegutės“
Erlando Paplauskio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Honor

Pats tu kamane.

As

Asilas,negali parašyti, kad tai kamanės.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS