Širdies nepakankamumas: medikai kviečia į paskaitą ir žygį | Diena.lt

ŠIRDIES NEPAKANKAMUMAS: MEDIKAI KVIEČIA Į PASKAITĄ IR ŽYGĮ

  • 2

Gegužės pradžioje visoje Europoje minimos širdies nepakankamumo dienos, kurių metu organizuojami edukaciniai renginiai visuomenei. Klaipėdos jūrininkų ligoninė, kartu su partneriais gegužės 10 dieną 13 val. kviečia į paskaitą ir žygį, praplėsiantį žinias apie širdies nepakankamumą.

Kaip išvengti širdies nepakankamumo, kaip anksti jį atpažinti, kaip gyventi susirgus – Klaipėdos universiteto auditorijoje „Studlende“ pasakos Klaipėdos jūrininkų ligoninės gydytojai kardiologai.

Viena iš renginio iniciatorių, Jūrininkų ligoninės Širdies aritmijų skyriaus vedėja, gydytoja kardiologė Roma Kavaliauskienė pabrėžė, kad širdies nepakankamumas gresia 1 iš 5 žmonių, peržengusių keturiasdešimtmetį, tad svarbu žinoti, kokia tai liga.

Tai liga, kai dėl nusilpusios raumenų funkcijos širdis nebespėja aprūpinti organizmo reikiamu deguonies ir kraujo kiekiu. Dusulys, kulkšnių tinimas, oro trūkumas, nuovargis – pradžioje judant, o vėliau ir esant ramybės būklėje. Pasaulyje širdies nepakankamumas įgauna pandemijos mastą: serga apie 26 mln. žmonių. Lietuvoje sergančiųjų skaičius siekia apie 130 tūkstančių žmonių. Medikų skaičiavimais, širdies nepakankamumu sergantiems žmonėms gydyti Lietuvoje per metus reikia apie 42 mln. eurų, o kas antras pacientas miršta per penkerius metus nuo širdies nepakankamumo diagnozės nustatymo.

Po paskaitos rengiamas žygis mišku iki Klaipėdos jūrininkų ligoninės. Keliose sustojimo vietose žygio dalyviams bus matuojamas kraujospūdis, nešiojamu spiroergometru žygio dalyviams bus tiriama funkcinė plaučių ir širdies būklė. Tai vienas tiksliausių būdų įvertinti, koks fizinis krūvis pacientui jau yra per didelis, kokia yra dusulio kilmė, ar reikia tolesnių invazinių tyrimų.

Viso žygio metu dalyvius lydės medikai. Pasiekusiųjų finišą lauks atminimo dovanėlės ir žygio dalyvių pažymėjimai.

Renginio data: gegužės 10 d., antradienis,

Starto laikas ir vieta: 13 val. KU auditorija (Studlendas, Herkaus Manto g.92)

Finišo laikas ir vieta: 16 val. Klaipėdos jūrininkų ligoninės kiemelis ( Liepojos g. 45)

Renginį organizuoja: Klaipėdos jūrininkų ligoninė, Klaipėdos universiteto Sveikatos mokslų fakultetas, Lietuvos širdies nepakankamumu sergančiųjų asociacija.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Kęstas

Širdies resinchronizavimo terapija padeda išeiti iš širdies nepakankamumo būsenos: „Širdies resinchronizavimo terapija arba ŠRT naudoja implantuojamą prietaisą, panašiai, kaip širdies stimuliatorius, kad siųstų elektrinius impulsus į dešinįjį ir kairįjį širdies skilvelius, kad jie būtų priversti susitraukti veiksmingesniu ir organizuotesniu būdu. „Š.R.T. buvo tokia pat didelė pažanga, kaip ir implantuojami defibriliatoriai“, – sakė dr. Moweris ir pridūrė, kad pradėjus pacientų gydymą Nyderlanduose, „buvo beveik neįtikėtina, kaip pacientai išeina iš širdies nepakankamumo būsenos“." Širdies nepakankamumas yra lėta ir kankinanti mirtis, panašiai, kaip mirtis nuo vėžio. Lietuvoje vėlyvesnių stadijų gydymas yra nepakankamas. Pinigėliai nueina auksiniams šaukšteliams. (Mokslas-studijos-ekonomika)

Jelena

Turiu širdies nepakankamumą.Labai noriu dalyvauti, bet reikia dirbti. Galima buvo savaitgalį padaryti.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS