Skaičiuoja pelnus: Klaipėdoje už nuomą – milijonai | Diena.lt

SKAIČIUOJA PELNUS: KLAIPĖDOJE UŽ NUOMĄ – MILIJONAI

Prieš pat naujuosius mokslo metus verslo liudijimus apgyvendinimo patalpoms įsigijo trečdaliu daugiau klaipėdiečių nei tuo pat metu pernai. Nuolat augančias būstų nuomos kainas liudija ir verslininkų deklaruojamos pajamos. Pernai už nuomą klaipėdiečiai gavo milijonu eurų daugiau pajamų nei prieš dvejus metus.

Verslo liudijimai – ant bangos

Prieš naujuosius mokslo metus paprastai padaugėja atvykstančių į Klaipėdą studijuoti studentų, kuriems ne visuomet pakanka vietų bendrabučiuose arba jie tiesiog ieško išsinuomoti atskirą būstą.

Būtent prieš rugsėjo 1-ąją nuomojamo būsto stygius ir nuomos kainos jiems ir yra didžiausias galvos skausmas.

Vis dėlto Klaipėdoje nuomojamų būstų daugėja. Tai liudija Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) duomenys.

Klaipėdos apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos Mokestinių prievolių departamento direktorė Laimutė Mačernienė patvirtino, kad šiemet iki rugsėjo 1 d. verslo liudijimus apgyvendinimo paslaugoms – "Gyvenamosios paskirties patalpų nuoma", "Apgyvendinimo paslaugų (nakvynės ir pusryčių paslaugos) teikimas" – Klaipėdoje įsigijo 3 028 šalies gyventojai, iš jų gyvenamųjų patalpų nuomai – 2 976 asmenys.

"Tai yra 32 proc. daugiau, lyginant su pernai tuo pačiu laikotarpiu, kai pernai šią paslaugą teikė 2 307 gyventojai, iš jų gyvenamųjų patalpų nuomos – 2 241. Tiesa, šioje statistikoje neatsispindi tai, jog kai kurie gyventojai nuomoja ne po vieną būstą, tad yra įsigiję kelis verslo liudijimus, t. y. atskirus verslo liudijimus kiekvienam nuomojamam būstui", – pabrėžė L.Mačernienė.

Už nuomą – milijonai

Būsto nuoma Klaipėdoje užsiimantys gyventojai šiemet yra sumokėję 342,8 tūkst. eurų savivaldybės tarybos nustatyto fiksuoto dydžio gyventojų pajamų mokesčio (GPM) sumą, pernai per tą patį laikotarpį – 302,6 tūkst. eurų.

Iš viso per praėjusius metus už verslo liudijimus patalpų nuomai, apgyvendinimui Klaipėdoje gyventojai sumokėjo apie 526,3 tūkst. eurų.

Nekilnojamąjį turtą nuomojantys Klaipėdos gyventojai šiemet savo pajamų deklaracijose nurodė 2021 m. gavę apie 11,4 mln. eurų turto nuomos pajamų (mokėtina GPM suma – per 1,4 mln. eurų).

Būsto nuomotojo ir nuomininko patogumui bei garantijų užtikrinimui būsto nuomą visada rekomenduojame įtvirtinti sutartimi.

"Palyginimui, 2020 m. jie buvo gavę per 10,3 mln. eurų (mokėtina GPM suma – per 1,3 mln. eurų). Atkreipiu dėmesį, kad šioje statistikoje neatsispindi kitų savivaldybių gyventojų, kurie nuomoja savo nekilnojamąjį turtą Klaipėdoje, deklaruoti duomenys", – pastebėjo L.Mačernienė.

Verta sudaryti sutartį

Prieš pat rugsėjo 1-ąją Klaipėdoje siūlomų būstų nuomos kainos siekė nuo 280 eurų per mėnesį už 17 kv. m ploto bendrabučio kambarį Žvejybos uoste iki 1 tūkst. eurų už 75 kv. m ploto būstą Giruliuose.

Miesto centre nuomos kainos, priklausomai nuo vietos, ploto ir būklės, svyruoja nuo 450 iki 700 eurų per mėnesį.

"Nuomotojo ir nuomininko patogumui bei garantijų užtikrinimui būsto nuomą visada rekomenduojame įtvirtinti sutartimi. Savo ruožtu mokesčių administratoriui svarbu, kad iš veiklos, taip pat ir patalpų nuomos gautos pajamos būtų tinkamai apskaitytos, deklaruotos ir nuo jų sumokėti priklausantys mokesčiai", – pastebėjo L.Mačernienė.

Mokestinių prievolių departamento direktorės teigimu, siekiant išaiškinti mokesčių vengimo atvejus, VMI pasitelkia įvairius duomenis: deklaracijų, trečiųjų šaltinių, skelbiamus viešojoje erdvėje.

Ypač svarbus ir pačių gyventojų sąmoningumas pranešant apie nelegalią veiklą.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Anonimas

nusiperku KEMPERI ir B y b i DEJAU ant jusu kainu ! kelk KIEK NORI !!!! dddddd

Anonimas

NEMOKES jai zmogus GALVA galvoja o ne subine ! kainas sukelia tarpininkai kuriem apsimoka gauti didesni uzdarbi ! o MOKA VERSIAI !!!

..

NT mokestis nesumažins kainų, o dar labiau pakels jas.. Ar taip sunku tai suvokti? Visi mokesčiai ir jų kilimas viska tik pabrangina..
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS