Skambina pavojaus varpais: klaipėdiečiams vis labiau grasina gripas | Diena.lt

SKAMBINA PAVOJAUS VARPAIS: KLAIPĖDIEČIAMS VIS LABIAU GRASINA GRIPAS

Visuomenės sveikatos specialistai skambina pavojaus varpais. Uostamiestyje sergamumas gripu išlieka didžiausias visoje Klaipėdos apskrityje.

Klaipėdiečiai turėtų būti budrūs, saugoti save ir artimuosius – mieste fiksuotas 31 gripo atvejis.

Pasak Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Klaipėdos departamento specialistų, praėjusią savaitę (sausio 13–19 d.) Klaipėdos apskrityje sergamumo gripu ir peršalimo ligomis rodiklis šoktelėjo nuo 48,4 atvejo iki 56,8 atvejo, tenkančio 10 tūkst. gyventojų.

Vaikai sudarė didžiąją dalį visų sergančiųjų.

Didžiausias sergamumas – Klaipėdos mieste.

Čia nustatyta net 1 120 gripo ir peršalimo atvejų (tarp jų – 663 vaikai), tuo pat metu Klaipėdos apskrityje buvo 1 811 ligonių (tarp jų – 1115 vaikų).

Dėl gripo sunkios ligos eigos į Klaipėdos miesto ligoninę buvo paguldytas vienas žmogus.

Specialistų teigimu, sergamumas gali būti laikomas epideminiu, kai gripo ir peršalimo ligų rodiklis yra ne mažesnis kaip 100 atvejų, tenkančių 10 tūkst. gyventojų per savaitę, o klinikinių gripo atvejų skaičius sudaro apie 30 proc. visų registruotų atvejų.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Klaipėdos departamento Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vyriausioji specialistė Elvina Juknienė atkreipė dėmesį, kad pagrindinė gripo profilaktikos priemonė yra skiepai.

Skiepytis rekomenduojama kasmet prieš prasidedant gripo epidemijai.

Pateiktais duomenimis, pernai spalį–gruodį Klaipėdos apskrities asmens sveikatos priežiūros įstaigose buvo įskiepyta 92,4 proc. sezoninės gripo vakcinos (gauta 15 245 dozės, sunaudota – 14 086 dozės), įsigytos už valstybės lėšas.

Jos skirtos rizikos grupių asmenų skiepijimui.

Skelbiama, kad iki sausio pradžios Klaipėdos apskrities sveikatos priežiūros įstaigose liko 1 159 gripo vakcinos dozės: Klaipėdos mieste – 848, Klaipėdos rajone – 78.

Rizikos grupėms priklauso pensininkai, nėščiosios, socialinės globos ir slaugos įstaigose gyvenantys asmenys, sergantieji lėtinėmis širdies ir kraujagyslių, kvėpavimo takų, inkstų ligomis, piktybiniais navikais.

Nemokama vakcina taip pat skiepijami ir sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojai.

Norintieji pasiskiepyti gyventojai turėtų kreiptis į savo šeimos gydytoją.

Siekiant išvengti gripo ir peršalimo ligų, sveikatos specialistai patarė reguliariai plauti rankas, neplautomis rankomis stengtis neliesti burnos, nosies ir akių, pasitraukti nuo kosinčių ar čiaudinčių asmenų.

Kosint ir čiaudint reikėtų užsidengti burną ir nosį vienkartine nosine arba rankove (geriausiai – alkūnės linkyje).

Taip pat svarbu dažnai vėdinti ir plauti patalpas bei pasirinkti šiam metų laikui tinkamus drabužius, avalynę.

Susirgus gripu ar peršalimu patariama kreiptis į savo šeimos daktarą dėl gydymo paskyrimo, nevykti į darbą, mokyklą, nevesti sergančių vaikų į darželius.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Įdomu

Atvykėliai kruiziniais laivais atplukdė dar vieną gripo virusą, bet kodėl serga vaikai, juk jie dabar nelanko darželių, mokyklų. Tėvai dirba iš namų, turi galimybę prižiūrėti savo vaikus. Tai jau atvežtinis gripas.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS