Skelbiamas Klaipėdos teismų pastato architektūrinis konkursas | Diena.lt

SKELBIAMAS KLAIPĖDOS TEISMŲ PASTATO ARCHITEKTŪRINIS KONKURSAS

  • 3

Turto bankas, kartu su Lietuvos architektų sąjungos Klaipėdos apskrities organizacija, skelbia architektūrinį konkursą naujam teismų pastatui Klaipėdoje.

„Sutartį su nugalėtoju planuojame pasirašyti kitų metų pradžioje. Siekiame, kad tai būtų modernus, visuomenei atviras ir miestą puošiantis pastatas“, – sako laikinai Turto banko direktoriaus pareigas einantis Finansų departamento direktorius Ernestas Česokas.

Kaip pirmadienį pranešė Turto bankas, bendras prizinis konkurso fondas siekia 33 tūkstančiai eurų. Tikimasi geriausią pasiūlytą projektą išrinkti kitų metų pradžioje.

Kaip planuojama, naujame pastate Kauno gatvėje 8 Klaipėdoje įsikurs Klaipėdos apygardos teismas ir Regionų apygardos administracinio teismo Klaipėdos rūmai. Vieta naujam teismų pastatui numatyta šalia Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato pastato.

Šiuo metu centrinėje miesto dalyje esančių teismų pastatų patalpos nepritaikytos jų veiklai, neatitinka teismams keliamų saugumo reikalavimų, yra neefektyvios.

Planuojama, kad naujojo teismų pastato statyba turėtų kainuoti apie 10 mln. eurų. Dalį lėšų projektui finansuoti ketinama gauti pardavus dabar teismų naudojamus pastatus uostamiesčio centre – Herkaus Manto gatvėje 26, 26A ir Galinio Pylimo gatvėje 9. Už šiuos energetiškai neefektyvius pastatus, pirminiu vertinimu, tikimasi gauti apie 2 mln. eurų.

Naujasis teismų pastatas bus atviras visuomenei, su klientams patogiomis viešosiomis erdvėmis pastato viduje. Pastatas bus projektuojamas pasitelkiant BIM modeliavimą, kuris leidžia žymiai sumažinti statinio projektavimo laiką ir tiksliau planuoti statybos sąnaudas.

Konkurse pateikiami projektai bus anoniminiai, o geriausią projektą išrinks komisija, kurioje dominuos žinomi Lietuvos architektai. Komisijoje dalyvaus ir vyriausiasis Klaipėdos miesto architektas.

„Nors pastato paskirtis diktuoja pakankamai griežtą pirminę funkcinę schemą, organizatoriai tikisi kūrybiškų pastato prieigų ir patalpų viešų erdvių sprendimų. Džiugu, kad konkurso vertinimo komisijoje sutiko dalyvauti ir gretimo, Klaipėdos apskrities policijos komisariato pastato projekto autorius, Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas architektas Saulius Juškys“, – sako Lietuvos architektų sąjungos Klaipėdos apskrities organizacijos atstovas, konkurso koordinatorius architektas Vaidotas Dapkevičius.

Atrinkus projektuotojus ir parengus projektą bei gavus statybos leidimą, 2025-ųjų pradžioje tikimasi skelbti rangos darbų konkursą. Teismai į pastatą galėtų įsikelti 2026 metų pabaigoje.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Abiems ttt

Ko jūs parinatės? Teismai nustojo bylas nagrinėti viešuose posėdžiuose. Viskas vyksta per Zoom. Nesuprantu kam tada naujas pastatas iš vis reikalingas, nes teisingumą galima vykdyti net iš lovos neatsikėlus.

tam ttt

Kažkaip dabar teismai su tokia problema nesusiduria, nors aplink parkofkių jokių. Šalia Akropolis, procesų dalyviai advokatų vedami tuos keliasdešimt metrų atpėdint galės, o darbuotojams ir saugomiems procesų dalyviams parkavimas bus numatytas, miegokite ramiai.

ttt

Viskas neblogai, tik kur reikės statyti mašinas? Vieta labai suspausta, plėtrai galimybių nėra. Judėjimas bus didelis, darbuotojų, spėju, arti 100, kur atvykstantys advokatai, kur liudytojai, kur proceso dalyviai. Aikštelė turi būti ne mažesnė kaip 200 automobilių. Jei šito nebus, tai bus ne teismo rūmai o prakeiksmo vieta.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS