Sovietų palikimui Klaipėdoje – ne vieta? | Diena.lt

SOVIETŲ PALIKIMUI KLAIPĖDOJE – NE VIETA?

Gegužės 9-osios išvakarėse, artinantis sovietų ir dabartinės Rusijos šventei, Klaipėdoje surengta diskusija apie tai, ar monumentui sovietiniams kariams vieta uostamiesčio Skulptūrų parke. Pokalbyje nuskambėjo siūlymas, kad "Kardą" galbūt reikėtų palikti, o skulptūrinę grupę "Kariai" – nukelti.

I.Kanto viešosios bibliotekos "Kauno atžalyno" padalinyje vyko diskusijų klubo susitikimas, kuriame buvo aptarta šiuo metu itin aktuali sovietinių paminklų bei skulptūrų prasmė, reikšmė ir jų tolesnis likimas.

Šio renginio moderatorius – psichologas, Lietuvos ir Klaipėdos politinis bei visuomenės veikėjas Vytautas Čepas.

Renginyje kalbėta, kaip įvairios ideologinės paskirties skulptūros ir paminklai veikia žmonių sąmonę, elgesį, nuostatas bei įsitikinimus.

Prasidėjus Rusijos karui prieš Ukrainą, daugelis žmonių pakeitė savo požiūrį į tam tikrus dalykus, ypač – į sovietmečio simbolius.

Pagrindinė šios diskusijos tema – "Skulptūros ir paminklai – palikti negalima nuversti. Kur dėti kablelį?".

Diskusijos metu kalbėta apie paminklo "Kardas" ir skulptūrinės grupės "Kariai" Klaipėdos skulptūrų parke likimą.

V.Čepas teigė, kad turbūt reikėtų nukelti skulptūrinę grupę "Kariai", tuo labiau, kad už jos yra lietuvių karių savanorių kapai, kurie neturi tokios pompastikos, ir juos užgožia sovietinis memorialas.

Vienas diskusijos dalyvių Virginijus Partaukas "reabilitavo" paminklo "Kardas" prasmę. Šis simbolis esą yra nukreiptas į žemę – tai reiškia jis neatakuoja.

"Juk kai į ataką ateini su kardu, kardas visada būna pakeltas į viršų. Tad galima manyti, kad šis paminklas žymi savotišką pralaimėjimą, nes kardas nuleistas", – mintimis dalijosi V.Partaukas.

V.Čepas irgi pritarė, kad šis akcentas galėtų būti paliktas.

"Priėmėme saliamonišką sprendimą, kad kablelį sakinyje "palikti negalima nuversti" atskirose situacijose reikia dėti skirtingai. Diskusijoje buvo bandoma įrodyti, kad tas kardas visai lietuviškas, be to, nuleistas žemyn, simbolizuoja taiką, o ne agresiją. Nors dėl to dar galima būtų ginčytis", – teigė V.Čepas.

Rašyti komentarą
Komentarai (122)

ona

Artėja gegužės 9. Vėl kyla šaršalas. Gal ne taip veikiama? Rudenį, einant pro J. Bielinskio menamą žuvimo vietą, ant likusio (kodėl jį paliko) postamento, kažkas nepatingėjo užsiropšti ir ten nusiš. Ekvilibristika ir durnumas. Sausio pabaigoje prei to postamento likučių kažkas dėjo gėles. Gal reikia dar ir dar kartą faktais sugriauti tą mitą apie didvyrį Bielinskį. Juk r. armija Klaipėdos prieigose sustojo spalio 10d. Tai jau datų neatitikimas. O ir kur ta ambrazūra buvo? Gal čia Klaipėdos istorijos tyrinėtojai galėtų daugiau aiškinti, o ne tik šaršalą kelti?

Nesvarbu

Niekur nieko nekilnočiau. Įniršis prieš mirusius ir kova su jais - žemiau bet kokio plintuso.

Skaitytojas

Jeigu jau pradedame kaltinti mirusiuosius ir plyštame iš pykčio prieš paminklus, kažkas pas mus nebegerai, ar su galvomis, ar dar su kažkuo. Nepamirškime, kad namai kuriuose gyvenam, ligoninės, mokyklos, keliai, gamyklos ( kurios dar išliko) taip pat ir dauguma žmonių taip pat dar iš sovietinių laikų. Gal norite naikinti ir juos?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS