Spaudos kioskus užvertė centais | Diena.lt

SPAUDOS KIOSKUS UŽVERTĖ CENTAIS

Prieš euro įvedimą klaipėdiečiai mažiausio nominalo monetomis užvertė spaudos kioskus. Pardavėjos smulkių centų iš klientų kasdien gauna net iki pusės tūkstančio litų. Tai esą labai pasunkina darbą.

Prieš euro įvedimą klaipėdiečiai mažiausio nominalo monetomis užvertė spaudos kioskus. Pardavėjos smulkių centų iš klientų kasdien gauna net iki pusės tūkstančio litų. Tai esą labai pasunkina darbą.

Jau bent keletą savaičių iš eilės spaudos kioskų darbuotojų darbą pasunkina klientai, atsiskaitantys smulkiausio nominalo monetomis.

Pietinėje miesto dalyje dirbanti kioskininkė neslėpė, jog vieną dieną baltais centais darbo pabaigoje suskaičiavo iki pusės tūkstančio litų.

"Žmonės baltus centus pas mus neša maišeliais. Jiems, žinoma, spaudos kioskuose jų atsikratyti lengviausia ir nieko nekainuoja, nes bankai kol kas už tai ima mokestį. Bet ir apie mus niekas nepagalvoja. Vieną dieną teko suskaičiuoti beveik 500 litų vieno, dviejų ir penkių centų monetomis. Įsivaizduojate, ką reiškia po daugybės valandų darbo perskaičiuoti tūkstančius smulkių monetų", – piktinosi viena kiosko darbuotoja.

Kita kioskininkė, dirbanti miesto centre, taip pat pastebėjo baltų centų atsikratymo karštinės tendenciją. Moteris, spaudos kioske dirbanti keliolika metų, teigė, kad 20 ir 50 nominalo centų jos kasoje susikaupdavo tik per Jūros šventę, o smulkių – eilinėmis dienomis net neinkasuodavo. Dabar situacija kardinaliai pasikeitė.

"Šiandien vėl nešė tuos centus. Viena jų buvo mano pažįstama, tai ji tas smulkias monetas jau namuose suskaičiavo ir susuko į popierėlius, kad "aš taip nesinervinčiau". O eilėje stovėjusi kita klaipėdietė patarė, kad lengviausia baltų centų atsikratyti prekybos centrų savitarnos kasose", – pasakojo kioskininkė.

Beje, apyvartoje turėtų cirkuliuoti gana nemažai vieno cento nominalo monetų, kurias Lietuvos bankas į apyvartą išleido 1993 m. birželio 25 d.

Prieš dvejus metus, 2012-ųjų gruodžio 31 d. apyvartoje buvo 429,84 milijono vienetų vieno cento monetų. 2012 m. į apyvartą buvo išleista 26,3 milijono vienetų vieno cento monetų, išimta susidėvėjusių – 0,21 milijono vienetų.

Visos apyvartoje esančios vieno cento monetos kol kas yra galiojanti mokėjimo ir atsiskaitymo priemonė. Įdomu tai, kad vieno cento monetos gamybos sąnaudos esą yra didesnės nei nominali monetos vertė.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

to Pikta

Priešais Akropolį esantis Swedbank priima centus.

Pikta

Pasirodo Vilniuje yra bankomatų kurie priima centus, o Klaipėdoje kur rasti tokį?

kliedesiai

Tai tas centas pinigas, ar ne, kad jo niekur neima?Gal Šedžiui ant žemės reiktų nusileist????
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS