Sprendimą dėl pusiaukelės namų Plungėje meras žada sulaukus daugiau informacijos | Diena.lt

SPRENDIMĄ DĖL PUSIAUKELĖS NAMŲ PLUNGĖJE MERAS ŽADA SULAUKUS DAUGIAU INFORMACIJOS

Lietuvos kalėjimų tarnybai pranešus apie ketinimus Plungėje steigti pusiaukelės namus, vietos rajono meras sako, kad sprendimas dėl jų atsiradimo bus priimtas sulaukus daugiau informacijos apie projektą.

„Dabar tai yra tik klausimas, kurs yra pakabintas. Jeigu bus atsakymai, tenkinantys tiek gyventojus, tiek savivaldybę, tam dalykui pritarsime. Jeigu matysime, kad tų atsakymų trūksta, paprašysime atsakyti daugiau“, – BNS sakė Audrius Klišonis.

Pasak mero, dėl pusiaukelės namų teko sulaukti „vienokių ar kitokių emocijų“ iš gyventojų. Jiems pusiaukelės namų koncepciją ketvirtadienį savivaldybėje ketina pristatyti Lietuvos kalėjimų bei Lietuvos probacijos tarnybų, policijos atstovai.

„Ketvirtadienį tikimės, kad turėsime truputėlį daugiau aiškumo“, – tvirtino A. Klišonis.

Jo teigimu, pirminė informacija apie pusiaukelės namus savivaldybę pasiekė prieš pusantrų metų, vėliau, pasak jo, „viskas buvo nutilę“.

„Praėjusią savaitę gavau jų žinutę, kad jie nori atvažiuoti, susitikti. Tai aš pasiūliau, kad jie susitiktų ne tik su savivaldybės vadovybe, bet ir seniūnaičiais, gyventojų atstovais tam, kad jie pristatytų šitą projektą“, – sakė A. Klišonis.

„Aš manau, kad pirmas dalykas turi būti saugumas gyventojams. Tiems, kurie ypatingai gyvena šalia, turi būti atsakyta į klausimus, nes tokios struktūros mes Plungėje kol kas nesame turėję“, – sakė meras.

Pusiaukelės namai – įstaiga, kurioje gyvena laisvės atėmimo bausmes bebaigiantys atlikti nuteistieji. Šiam tikslui Plungės Lentpjūvės gatvėje už 520 tūkst. eurų buvo įsigytas pastatas. Šiuose pusiaukelės namuose numatyta apgyvendinti iki 28 asmenų – vyrų ir moterų.

Lietuvoje nuo 2016 metų veiklą vykdo septyni pusiaukelės namai, jie veikia Vilniuje, Alytuje, Marijampolėje, Pravieniškėse, Panevėžyje, Šiauliuose ir Tauragėje. Juose laisvės atėmimo bausmę vykdo iki 3 proc. nuo visų laisvės atėmimo bausmę atliekančių nuteistųjų.

Neseniai pranešta apie planus statyti pusiaukelės namus ir Kauno rajone, Domeikavoje, tačiau tam priešinasi vietiniai gyventojai, miesto ir rajono savivaldybės. Nepritariantieji projektui sako, kad vietovė tankiai apgyvendinta, šalia progimnazija, ją nuo būsimo pusiaukelės namų pastato skiria nepilni 300 metrų, šalia taip pat yra ir vaikų darželių. Žmonės nerimauja, ar bus užtikrinta saugi aplinka.

Anksčiau pusiaukelės namus ketinta statyti ir kitame kaime Kauno rajone, Girionyse, tačiau ten taip pat buvo sulaukta panašaus gyventojų pasipriešinimo, įstaiga nebuvo įkurta.

Nuo 2016 metų pusiaukelės namuose laisvės atėmimo bausmę vykdė 621 nuteistasis. 9 proc. iš jų buvo gražinti į griežtesnio režimo bausmės vykdymo vietą už vidaus taisyklių pažeidimą.

Per visą septynerių metų veiklos laikotarpį nė vienas nuteistasis nebuvo nubaustas už nusikaltimą, atliktą kol vykdė bausmę Pusiaukelės namų suteikiamomis sąlygomis.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS