Stebėtojai palydėjo išskrendančius paukščius | Diena.lt

STEBĖTOJAI PALYDĖJO IŠSKRENDANČIUS PAUKŠČIUS

Kaip ir kasmet, Lietuvos ornitologų draugija kartu su šalies nacionaliniais ir regioniniais parkais organizavo rudenines migruojančių sparnuočių palydas. Rudeninė migracija – vienas įspūdingiausių reginių, kai vos per kelias valandas galima išvysti dešimčių skirtingų rūšių paukščių nenutrūkstamą srautą. Klaipėdiečiai išskrendančius sparnuočius palydėjo nuo šiaurinio molo.

Patys aktyviausi stebėtojai ant šiaurinio molo Klaipėdoje rinkosi šeštadienį nuo septintos ryto.

Ornitologo Juliaus Morkūno teigimu, šiųmetė migracija šiek tiek vėluoja arba rytinis vėjas daugeliui paukščių leidžia skristi virš žemyno, todėl sparnuočių srautai palei jūros pakrantę šiemet atrodo ne tokie intensyvūs kaip pernai.

Lietuvoje priskaičiuojama 400 skirtingų paukščių rūšių. Apie 160 jų pas mus neperi, o tik praskrenda migruodami arba atsitiktinai užsuka iš Azijos, Afrikos ar Pietų Europos.

Tokių stebėjimų metu ornitologui J.Morkūnui tarp retesnių svečių yra tekę užfiksuoti pas mus negyvenantį, šiaurėje perintį rudagurklį kalviuką.

"Kiek pavyksta užfiksuoti praskrendančių paukščių per kelias valandas? Kai kuriais metais tekdavo pamatyti ir dešimtis tūkstančių. Kartą buvo toks nenutrūkstantis paukščių srautas, kad suskaičiavome jų per 120 tūkst. Didžiąją masę sudaro smulkūs žvirbliniai paukščiai, kurių būna labai daug, mes juos bandome identifikuoti pagal skrydį, balsą. Tiesa, skaičiavimo tikslumas yra su 10–15 proc. paklaida, bet tai yra geriausia, ką įmanoma padaryti lauko sąlygomis", – pasakojo J.Morkūnas.

Toks rudeninis migruojančių paukščių stebėjimas ir jų palydėtuvės – vienas svarbiausių metų ornitologinių renginių, kuris vyksta visoje Europoje kiekvieną rudenį nuo 1993 m.

Šioje akcijoje visose Senojo žemyno šalyse kasmet dalyvauja tūkstančiai žmonių.

"Šis renginys skirtas daugiau mėgėjams. Mūsų tikslas – supažindinti žmones su paukščiais, su jų migracija. Žmonės atsineša į pajūrį žiūronus, kas neturi, paskoliname teleskopą, kad pasižiūrėtų į migruojančius paukščius iš arčiau", – kalbėjo ornitologas.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Aliui

nėra tokios "sovietinės" praktikos, visame pasaulyje taip žiedojami paukščiai, nors aš sutinku, kad paukščiams tai našta ir stresas, bet gal užteks visur kišti "sovietus"? Tarybų Sąjunga buvo dydi šalis, kaip dabartinė valdžia jos neapšikinėtų.

Alis...

Labai stebiu migruojančius paukščius, bet nekenčiu kai žieduoja migruojančius žvirblinius paikščiukus,- juos sustresuoja ir sužaloja... reikia nutraukti tą sovietinę praktiką, o paukščius sekti reikia moderniomis bekontaktinėmis technologijomis...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS