Strateginiame plane – svarbiausi darbai: kokių pokyčių sulauks klaipėdiečiai? | Diena.lt

STRATEGINIAME PLANE – SVARBIAUSI DARBAI: KOKIŲ POKYČIŲ SULAUKS KLAIPĖDIEČIAI?

  • 16

Dienraštis "Klaipėda" tęsia rubriką "Klausk Klaipėdos valdžios drąsiai", kur tradiciškai skelbia Klaipėdos miesto mero ir savivaldybės administracijos atsakymus į skaitytojų klausimus. Šį kartą į gyventojų klausimus atsako savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Neniškis.

– Skelbta, kad rengiamas savivaldybės strateginis veiklos planas. Kokie svarbiausi darbai numatomi, kokių pokyčių pajus gyventojai ir kur bus nukreiptos miesto investicijos?

– Strateginis veiklos planas apima trejų metų laikotarpį – 2020–2022 m. Jis bus tvirtinamas jau vasario 27 d. tarybos posėdyje. Pagal šį planą paskirstomos ir savivaldybės biudžeto lėšos, kurios šiemet sudarys beveik 223 mln. eurų.

Svarbu pabrėžti, kad planui įgyvendinti naudojamos ne tik savivaldybės biudžeto lėšos, bet ir kiti finansavimo šaltiniai – gauname ir valstybės biudžeto finansavimą, dalyvaujame įvairiuose ES ir kitų programų projektuose, taip pritraukdami papildomų lėšų.

Dokumentas apima ir savivaldybės biudžetinių įstaigų veiklą, jame nustatyti rodikliai kiekvienam kuruojamam sektoriui – nuo švietimo iki susisiekimo sistemos vystymo.

Svarbi strateginio veiklos plano dalis – investiciniai projektai, kurių plane – net 98. Artėjančių trejų metų laikotarpis ypatingas tuo, kad reikia panaudoti miestui skirtas ES struktūrinių fondų lėšas. Šiuo metu įgyvendiname per 20 projektų, kuriems skirta ES parama – tai Dangės upės krantinių ir skvero rekonstrukcija, viešosios erdvės prie buvusio "Vaidilos" kino teatro konversija, Jono kalnelio, Ąžuolų giraitės, Malūnų parko sutvarkymas ir kiti projektai. Iš dalies ES lėšomis finansuojama ir miesto gatvių rekonstrukcija: Tilžės g. nuo Šilutės pl. iki geležinkelio pervažos, pertvarkant šalia esančią žiedinę sankryžą, Šilutės plento ruožo nuo Tilžės g. iki geležinkelio pervažos (ties Kauno g.), Teatro, Sukilėlių g. rekonstrukcija, taip pat – senamiesčio grindinio atnaujinimas ir universalaus dizaino pritaikymas.

Svarbi strateginio veiklos plano dalis – investiciniai projektai, kurių plane – net 98.

Vienas svarbiausių projektų – Baltijos prospekto–Šilutės plento sankryžos rekonstrukcija – bus vykdomas kooperuojant miesto ir valstybės lėšas. Šio projekto rangos darbus ketinama pradėti šiemet. Kartu su Lietuvos automobilių kelių direkcija šiemet planuojame pradėti ir kitą gyventojų ilgai lauktą projektą – įvažiavimo į miestą pro Tauralaukį–Pajūrio g. rekonstrukciją.

Klaipėda – viena iš nedaugelio Lietuvos savivaldybių, kuri yra pajėgi į miesto infrastruktūros išvystymą investuoti savo lėšų. Per praėjusius penkerius metus buvo investuojama į pietinę miesto dalį – sutvarkytos centrinės Pempininkų, Debreceno, Žardės gyvenamųjų rajonų aikštės, Klaipėdos miesto poliklinikos prieigos, įrengta nauja Sąjūdžio parko dalis, rekonstruotas ir išplėstas lopšelis-darželis "Puriena". Nors per artėjančius trejus metus savivaldybei reikės investicijas nukreipti prisidėjimui prie ES projektų, yra nemažai objektų, kurie bus finansuojami vien miesto lėšomis. Pavyzdžiui, kapitalinis "Žaliakalnio" gimnazijos remontas, Vitės progimnazijos ir H.Zudermano gimnazijos stadionų atnaujinimas ir kt.

Miestas taip pat finansuoja Irklavimo bazės ir Futbolo mokyklos pastato bei stadiono rekonstrukciją. Jei finansinė padėtis išliks stabili, 2022 m. planuojama pradėti ir naujos sporto salės statybas.

Miestas investuoja ir į ikimokyklinių įstaigų infrastruktūrą – vyks lopšelio-darželio "Klevelis" rekonstrukcija, parengti dar 9 lopšelių-darželių pastatų modernizavimo projektai. Rekonstruojant lopšelio-darželio "Svirpliukas" pastatus bus padidintas ugdymo vietų skaičius centrinėje miesto dalyje.

Toliau bus investuojama į daugiabučių namų infrastruktūrą – tai bus daroma ir miesto lėšomis, ir įgyvendinant ES projektą, pagal kurį kompleksiškai bus tvarkoma didžiulė teritorija Rumpiškės kvartale.

Kalbant apie kultūros sritį, išskirčiau pokyčius bibliotekose. Šiemet planuojama atidaryti rekonstruotą biblioteką-bendruomenės namus Kauno g. ir parengti bibliotekos-bendruomenės namų pietinėje miesto dalyje statybos projektą. Artėjančiais metais planuojama pradėti ir Melnragėje esančios bibliotekos rekonstrukciją.

Siekiant sutrumpinti socialinio būsto laukiančiųjų eiles, savivaldybė stato dar vieną naują šiam tikslui skirtą daugiabutį Rambyno g. ir projektuos tokį namą šiaurinėje miesto dalyje, Akmenų g.

Socialinėje srityje taip pat bus sprendžiama socialinių įgūdžių ugdymo, palaikymo vaikų dienos centre paslaugos trūkumo problema – bus įrengtos patalpos vaikų dienos centrui, taip pat numatoma skirti daugiau nei dvigubai lėšų šios paslaugos pirkimui iš nevyriausybinių organizacijų.

Siekdama informuoti gyventojus, savivaldybė sausio 20 d. paskelbė strateginio veiklos plano projektą internete ir kvietė teikti pastabas bei siūlymus. Iš viso gautos 37 pastabos ir siūlymai, kuriuos teikė seniūnaičiai, tarybos nariai, visuomeninės tarybos, gyventojai. Pastabos daugiausia susijusios su gyvenamosios aplinkos gerinimu – žmonėms rūpi, kada bus tvarkomos jų gyvenamojo rajono gatvės, šaligatviai, parkai, viešosios erdvės, kiemai. Susistemintos pastabos pateiktos savivaldybės tarybai, kuri ir spręs, ar į jas atsižvelgti.


Rubrikos tikslas – užtikrinti nuolatinį miestiečių bei vietos valdžios bendravimą. Klausimus siųskite e. paštu merui@kl.lt. Jų sulaukiama daugiau nei yra vietos puslapyje, tad dalis atsakoma asmeniškai, o aktualūs gausesnei skaitytojų grupei rubrikoje publikuojami vėliau.

Rašyti komentarą
Komentarai (16)

Svarbiausias

Darbas ir planas , tai kaip ištampyt po savo kišenes kuo daugiau €

Osvaldas

Gal kaip nors ir V i n g i o pasžą sutvarkysite kada nors, nors iki nelaimės visai nebedaug.Krenta Vingio pasažo bolkai, bėga pro visur vanduo. Po lietaus taip ištižo pasažo stogas, krito blokai ir sužalojo vaiką. Ar dar ilgai lauksime, ar kol nieko neužmušė nieko ir nedarysime.Čia padėtis baisi, bet ir čia juk Klaipėdiečiai gyvena, kodėl pamiršote???

Inga

Kiek dar vaziuosime su Gintarinio vairo kledarais autobusais?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS