Suskaičiavo Klaipėdos politikų algas | Diena.lt

SUSKAIČIAVO KLAIPĖDOS POLITIKŲ ALGAS

Nuo pernai liepos 1-osios, įsigaliojus naujoms Vietos savivaldos įstatymo pataisoms, savivaldybių politikams mokama fiksuota alga už faktinį darbą tiek tarybos, tiek ir komitetų ar komisijų posėdžiuose. Nuo kadencijos pradžios už 2023-iuosius Klaipėdos politikams buvo išmokėta per 144 tūkst. eurų atlyginimo.

Nuo pernai liepos, įsigaliojus Vietos savivaldos įstatymo pakeitimui, buvo atsisakyta tarybos nariams skiriamų vadinamųjų kanceliarinių išmokų, vietoj to jiems įtvirtintas atlyginimas, kuris susietas su mero algos dydžiu.

Jis sudaro penktadalį mero atlyginimo.

Viešai skelbiama, kad pernai pirmą ketvirtį Klaipėdos mero alga siekė 4 594 eurus, neatskaičius mokesčių.

Vadinasi, tarybos narys per mėnesį uždirbo 918 eurų, neatskaičius mokesčių, o į rankas gavo apie 550 eurų.

Komisijų, komitetų pirmininkams ir opozicijos lyderiui nustatyta 20 proc. didesnė alga nei numatytas tarybos nario atlyginimas, o pirmininkų pavaduotojams – 10 proc. didesnis atlyginimas nei tarybos nariams.

Jei politikai posėdžiuose nedalyvauja, negauna ir pinigų.

Taigi pirmininkas per mėnesį gauna 1,1 tūkst. eurų, neatskaičius mokesčių (į rankas – apie 660 eurų), o jo pavaduotojas – apie 600 eurų į rankas.

Jeigu tarybos narys eina kelias pareigas, jam yra mokamas tas atlyginimas, kurio nustatytas dydis didesnis.

Įstatyme numatyta, kad tarybos nario atlyginimas mažinamas proporcingai politiko praleistų to mėnesio savivaldybės tarybos, nuolatinių komitetų, nuolatinių komisijų ar savivaldybės kolegijos posėdžių skaičiui.

Kitaip tariant, jei politikai posėdžiuose nedalyvauja, negauna ir pinigų.

Jei politikas posėdyje dalyvauja ilgiau nei pusę posėdžio laiko, fiksuojama, kad faktiškai jis jame dalyvavo.

Sprendžiant iš atlyginimų ataskaitos, tarybos nariai posėdžių nebuvo linkę praleidinėti.

Be to, išliko teisė politikui atsisakyti tarybos nario užmokesčio.

Atlyginimo atsisakė ir pareigas neatlygintinai atlieka vienintelis Klaipėdos miesto tarybos narys – Vidmantas Dambrauskas.

Po Vietos savivaldos įstatymo pataisų, kurios numatė algą tarybos nariams, šeši Klaipėdos politikai (Arvydas Cesiulis, Henrikas Galinauskas, Vytautas Grubliauskas, Edmundas Kvederis, Romaldas Sakalauskas ir Rimantas Taraškevičius) mėnesį ar tris atlyginimų neėmė, paskui nusprendė neatlygintinai nebedirbti.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Arvydui

..o čia jau turi žiūrėt STT ir FNTT bet kaip manau visai nežiūri. Nes seniai žino. Ir jiems neįdomu. Kadangi buvo paaiškinta. Aiškiai ir suprantamai. O aš galvoju kad turėtų būt įdomu..Dabar - visi užsiėmę skaičiuoja kiek kur nusususios savivaldybės politikas išleido ..Ubagų mastymas ir prokurorų korupcija. Labai juokinga kuomet pagriebę volioja kasdien pvz. V.Ąžuolą už neteisėtas išlaidas tušinukams ir dovanoms atiduotoms bendruomenei, o Šimonytės baliai po 80 000 niekam visai nerūpi..:D) O dar kur Kauno banditas už pinigus užvakuotus trilitriniuose, nusavintus 150 sklypų, gavo net ..3 metus:D)

Arvydas

Pamėginkit sužinoti kiek kainuoja žemės sklypo paskyrimas viešbučio statybai ties šiauriniu ragu. Ostapas Bendertis kepurę pakeltų. Deja tai kasdienybė.

Jo

dar reikėtų centus kišenėj suskaičiuot.Sustabdai netikėtai gatvėj ir sakai a nu ka išversk kišenes gal perdaug politiko algos turi :D
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS