Sutikti švenčių – į pajūrį | Diena.lt

SUTIKTI ŠVENČIŲ – Į PAJŪRĮ

Šventinėmis dienomis pajūryje tikrai nestigs lankytojų. Nida daugiau svečių sulauks per Naujuosius, o Palangos verslininkai gausybę lankytojų pasitiks ir per Kalėdas, ir per Naujuosius. Neslepiama ir to, kad per šventes vyraus aukštesnės kainos nei įprastą žiemos savaitgalį.

Viešnages planavo anksti

Palangos verslininkai didesnio žmonių susidomėjimo viešnagėmis kurorte per Kalėdas ir Naujuosius sulaukė jau lapkričio viduryje.

Iki švenčių likus dar porai savaičių, daugumoje Palangos viešbučių jau buvo išgraibstyta apie 80–90 proc. vietų ir iki Kalėdų bei Naujųjų liekant vis mažiau laiko šluojami paskutiniai pasiūlymai, tačiau sutikti šventes pajūryje vilčių išlieka.

"Artėjant numatytai datai, šiek tiek vyksta kaita: vieni pakeičia planus ir atsisako, kiti – rezervuoja, todėl laisvų vietų galima ieškoti iki paskutinės minutės", – dėstė Palangos viešbučių ir restoranų asociacijos vadovė Ingrida Valaitienė.

Žmonėms reikia kalėdinio miestelio, kalėdinės vietos. Idėja pasiteisino. Turime turėti tradicijas, priprasti patys ir pripratinti kitus.

Jos teigimu, restoranuose ir kavinėse situacija kiek kitokia. Šventinių vakarienių poilsiautojai nėra linkę išgraibstyti taip greitai, kaip čiumpa vietas nakvynei.

"Dalis yra tokių, kurie rezervuoja tik nakvynę ir mėgaujasi tuo, kas įtraukta į nakvynės kainą, niekur neieško šventinės vakarienės. Kita dalis rezervuoja viešbutyje, kiti vakarieniauti eina į miestą. Srautai pasidalija. Vietų kavinėse tikrai dar yra, nes pasiūla labai plati", – aiškino I. Valaitienė.

Grįžta vasaros kainos

Pašnekovės teigimu, nakvynės kainos išliko panašios kaip ir pernai. Naujųjų metų naktį verslininkai taiko vasaros sezono tarifus.

Nakvynė per Naujuosius metus trijų žvaigždučių viešbučio standartiniame dviviečiame kambaryje kainuoja apie 80 eurų.

Į šią kainą įskaičiuojami ir kitos dienos pusryčiai.

Už standartinį dvivietį kambarį keturių žvaigždučių viešbutyje vidutiniškai teks sumokėti apie 100 eurų.

"Per Kalėdas kaina yra žemesnė. Ji šiek tiek pakilusi nei savaitę iki Kalėdų, tačiau tikrai nedaug", – teigė I. Valaitienė.

Keturių žvaigždučių viešbutyje standartinis dvivietis kambarys Kalėdų laikotarpiu kainuoja apie 75 eurus, o trijų žvaigždučių viešbutyje – 65 eurai.

"Kalėdų laikotarpis šiemet sulaukė labai didelio dėmesio. Bus daug laisvų dienų, ir tai matyti pagal viešbučių užimtumą", – akcentavo I. Valaitienė.

Masalas: žmones į pajūrį vilioja ir kalėdinė prekyba. (M. Vorobjovaitės nuotr.)

Ims plūsti šį savaitgalį

Poilsiautojai į Palangą plūstelės jau nuo gruodžio 22 d.

Anot Palangos turizmo informacijos centro direktorės Rasos Kmitienės, į kurortą šventėms atvyks ne tik lietuviai, bet ir kaimyninių šalių gyventojų.

Šventėmis Palangoje domisi lenkai, latviai, baltarusiai, ukrainiečiai, rusai.

Poilsiautojai iš Rusijos atostogas kurorte planuoja labiau po Naujųjų.

Keliones į pajūrį žmonės derina ir pagal vaikų atostogas.

"Prieš šventes pagyvėjimas tikrai juntamas. Iš žmonių skaičiaus mieste matome, kad ypač savaitgaliais Palanga yra mėgstama jau dabar", – dėstė pašnekovė.

Atvyks sutikti Naujųjų metų

Šventiniu laikotarpiu ištuštėjusi nebus ir Neringa. Didžiausio svečių srauto šio kurorto verslininkai laukia per Naujuosius.

"Jau susiformavo tradicija, kad žmonės mus renkasi ne Kalėdų, o Naujųjų metų sutikimui. Kalėdas žmonės, matyt, renkasi švęsti su šeima ir ten, iš kur jie yra kilę", – pastebėjo Nidos kultūros ir turizmo informacijos centro "Agila" direktorė Edita Lubickaitė.

Pašnekovės teigimu, laisvų nakvynės vietų dar galima rasti jas itin plačiai siūlančiame privačiame sektoriuje.

E. Lubickaitė apibendrino, kad Naujųjų sutikimui nakvynės kainos kurorte yra aukštesnės negu, pavyzdžiui, spalį, tačiau, lyginant su praėjusių metų žiemos švenčių laikotarpiu, jos nėra aukštesnės.

Privataus sektoriaus atstovai Naujųjų metų sutikimui siūlo nakvynę dviem žmonėms už 60–80 eurų, bet yra ir brangesnių numerių už 100–135 eurus.

Viešbučiuose kainos – didesnės.

Naujųjų metų naktį dvivietis kambarys trijų žvaigždučių viešbutyje kainuoja 72–98 eurus, plius klasės – 105 eurus, o liukso – 175 eurus.

Per Naujuosius naktis keturių žvaigždučių viešbučio dviviečiame kambaryje kainuos 129–175 eurus.

Proga: pajūrio verslininkai džiūgauja – per šventes netrūks poilsiautojų. (Vytauto Liaudanskio nuotr.)

Domina ir Klaipėda

Per šventes svečių nestigs ir uostamiestyje. Tiesa, daugiausia žmonių taip pat laukiama išlydint senuosius ir pasitinkant naujus metus.

"Dar kartą pasitvirtino – Kūčios tikrai yra šeimos, namų šventė. Faktiškai visi mūsų viešbučiai yra tušti", – pasakojo Klaipėdos turizmo ir kultūros informacijos centro direktorė Romena Savickienė.

Per Kūčias uostamiesčio viešbučių užimtumas vidutiniškai siekia 10–15 proc.

Per Kalėdas jau pastebimas didesnis svečių skaičius – viešbučių užimtumas siekia apie 30–40 proc.

"Ko gero, tarp šiuo metu apsistojusiųjų reikėtų paminėti tuos, kurie atvyksta pas artimuosius, bet apsistoja viešbučiuose", – teigė R. Savickienė.

Tarpušvenčiu viešbučių užimtumas išliks panašus kaip per Kalėdas, o pasitinkant Naujuosius verslininkų laukia tikras darbymetis.

"Tie viešbučiai, kurie turi programą, siūlo renginius Naujųjų sutikimo nakčiai, yra užimti 80–90 proc. Šiek tiek mažesnis užimtumas yra toliau nuo centro nutolusiuose viešbučiuose ir tuose, kurie nesiūlo programų", – apibendrino centro vadovė.

Traukia šventinis miestelis

Pasak R. Savickienės, Naujųjų sutikimo vakarienės kainos svyruoja ir siekia 50–90 eurų.

Pasiūlymai su nakvyne yra brangesni, tačiau kainos smarkiai nesiskiria nuo Palangos.

Pastebima, kad svečių mieste tiek iš užsienio, tiek keliaujančių po Lietuvą daugėja.

Žmones traukia šventinis miestelis Teatro aikštėje. Į čia sumontuotą ledo čiuožyklą vaikai vežami net ir autobusais, traukia draugų būreliai, šeimos.

Tikėtina, kad vyraujant palankiems orams žmonių miesto centre bus dar daugiau.

"Žmonėms reikia kalėdinio miestelio, kalėdinės vietos. Idėja pasiteisino. Turime turėti tradicijas, priprasti patys ir pripratinti kitus", – pastebėjo R. Savickienė ir pabrėžė, kad uostamiestyje vyksta daugybė renginių, kuriuos verta aplankyti ir jais pasidžiaugti.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Nuotraukoje -

senis išprotėjo

Nesamone

Kas turi reguliuoti kainas kodėl galima taip užkelti ?plėšikai! Ir niekas nekontroliuoja.viskas daroma "žmonių gerovei"

SUSIJUSIOS NAUJIENOS