Svajonių postas – nebemielas: pasitraukia jau trečias „Klaipėdos šventės“ direktorius | Diena.lt

SVAJONIŲ POSTAS – NEBEMIELAS: PASITRAUKIA JAU TREČIAS „KLAIPĖDOS ŠVENTĖS“ DIREKTORIUS

Nuo šių metų pradžios uostamiesčio savivaldybės valdomoje viešojoje įstaigoje „Klaipėdos šventės“ iš pareigų pasitraukė jau trečias direktorius. Miesto tarybos narės Juditos Simonavičiūtės nuomone, tai kelia klausimų ir dėl komisijų, organizuojančių konkursus ir renkančių pretendentus į šias pareigas, kompetencijos.

Direktoriai paliko įstaigą

Pirmąkart „Klaipėdos švenčių“ direktoriaus vieta šiemet atsilaisvino po to, kai metų pradžioje iš šio posto pasitraukė Romandas Žiubrys, pareigas ėjęs nuo 2013 m. kovo.

Sausio 5-oji buvo paskutinė jo darbo diena. Kontrolierių dėmesio vis sulaukdavęs įstaigos vadovas darbo sutartį nutraukė „šalių susitarimu“.

Nėra blogų darbuotojų, tik jie visi turi būti savo vietose ir tada bus rezultatas.

R.Žiubrio išėjimas iš darbo sutapo su viešosios įstaigos „Klaipėdos šventės“ auditu. Didesne už miesto mero ar net ministro alga dar pernai pavasarį išgarsėjęs tuometis „Klaipėdos švenčių“ direktorius buvo įvertintas ir Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos.

Ji vienbalsiai nusprendė, kad R.Žiubrys, dirbdamas „Klaipėdos šventėse“, nesilaikė Viešųjų ir privačių interesų derinimo įstatymo reikalavimų vengti interesų konflikto, o jam kilus – nusišalinti.

R.Žiubriui pasitraukus, „Klaipėdos šventės“ be nuolatinio vadovo buvo neilgai. Pirmajame konkurse šioms pareigoms dalyvavo septyni žmonės.

Vienas jų – Ovidijus Zibalis, kuris nuo 2005-ųjų iki šių metų pradžios vadovavo Klaipėdos „Akropoliui“.

Konkursą laimėjęs O.Zibalis „Klaipėdos šventėms“ pradėjo vadovauti balandžio 2-ąją ir šiame poste išbuvo vos tris savaites. Kodėl naujasis direktorius pasitraukė iš pareigų, neviešinta.

Po to įvyko dar vienas konkursas, jame dalyvavo penki pretendentai.

Jį laimėjo buvęs Prezidento Gitano Nausėdos patarėjas Liutauras Galinis, šį kovą „dėl asmeninių priežasčių“ palikęs prezidentūrą.

L.Galinis, turintis sociologo išsilavinimą, be pareigų prezidentūroje, yra dirbęs renginių organizatoriumi bei rinkodaros vadybininku. Jis „Klaipėdos šventėms“ pradėjo vadovauti birželio 14-ąją.

Tačiau jau nuo šiandien jis pasitraukė iš pareigų.

Situacija kelia nerimą

Buvęs politikas, ilgametis Klaipėdos vicemeras Artūras Šulcas, kuris daugiau nei prieš 20 metų kurį laiką vadovavo „Klaipėdos šventėms“ ir buvo pirmuoju jos direktoriumi, labai greitai sureagavo į šią situaciją.

„2000–2001 metais buvau pirmasis šios įstaigos vadovas. Niekas tuomet į šią kėdę nesiveržė, nes savivaldybė algų nemokėjo, Jūros šventei surengti pirmaisiais metais davė iš viso tik 5 tūkst. litų. Ir net už šiukšlių surinkimą susimokėti reikėjo. Dirbome du etatiniai darbuotojai. Kažkaip neramu, kad po šitokių viražų dori žmonės nebenorės eiti į valdišką sektorių dirbti“, – savo socialinio tinklo paskiroje užrašė A.Šulcas.

Anot A.Šulco, tai yra „pasekmės tų politinių išpuolių prieš pagrindines miestą reprezentuojančias įstaigas“.

„Svarbiausias klausimas, kuris turi rūpėti miesto politikams ir visuomenei, – ar įstaiga atlieka savo darbą? Jei koks nors įstaigos darbuotojas ką nors pridarė, reikia aiškintis, bet privalu nuo to atskirti pačios įstaigos veiklą. Pastarųjų metų „Klaipėdos švenčių“ darbus ir jų labai aukštai pakeltą kokybės kartelę vertinu pozityviai, nes jie organizavo didelius sudėtingus renginius ir niekas jiems priekaištų neturėjo. Tačiau dėl tam tikrų dalykų įstaiga tapo taikiniu ir ten niekas nebenori dirbti. Taigi kokia iš to nauda miestui?“ – klausė A.Šulcas.

Kompetencijos klausimas

A.Šulcas tikino, kad tokiai įstaigai reikia ieškoti vadovo galvojant, ar jis gebės dirbti tą darbą.

Tos pačios nuomonės laikosi ir miesto politikė, Klaipėdos tarybos narė J.Simonavičiūtė.

„Per tokį trumpą laiką neliko dar vieno „Klaipėdos švenčių“ vadovo. Sunku pasakyti, kas vyksta. Pirmiausia kyla klausimas, ar konkursus organizuojančios komisijos yra kompetentingos pasirinkti vadovus. Viešoji nuomonė apie „Klaipėdos šventes“ buvo sukurta neigiama, bet reikia suprasti, kad šiai įstaigai vadovauti nėra paprasta. Tai yra ne vien švenčių rengimas, bet ir finansiniai dalykai, nes savivaldybė skiria labai mažai pinigų renginiams“, – kalbėjo J.Simonavičiūtė.

Pasak politikės, rinkodaros dalykai toje įstaigoje yra itin aktualūs – kaip pritraukti lėšų ir parduoti paslaugas per šventes.

„O tai yra sudėtinga. Manau, kad naujai atėję vadovai to neįvertina. Kai atėję pamato, kad dirbti reikia labai daug, esamos kompetencijos kažkaip išgaruoja. Vis dėlto čia atsakomybė ir tų, kurie renkasi vadovus. Noriu pabrėžti, kad nėra blogų darbuotojų, tik jie visi turi būti savo vietose ir tada bus rezultatas. O komisija tam ir yra, kad juos atrinktų, bet čia jau yra kitas, žymiai gilesnių bėdų savivaldybėje klausimas“, – teigė J.Simonavičiūtė.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

klaipėdietis

taigi,Puteikienė paklibino reikalus,reikalaudama skaidrumo,kaip jie čia paskiriami,pabėgo ir tas,tai kokia išvada,kad baimių yra

J

Manau, kad politikė žino, kaip atrasti kandidatą į vadovo postą?!

turbut

dudorius nenori konkurencijos tai ir daro itampa menine prasme o gal viskas pertuos nelemtus marmalus?=====
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS