Švarūs fasadai – terliotojų taikinys | Diena.lt

ŠVARŪS FASADAI – TERLIOTOJŲ TAIKINYS

Klaipėdiečių norai uždažyti terliones ant pastatų ne visada baigiasi teigiamais rezultatais. Pasitaiko atvejų, kai gyventojai uždažytoje vietoje po nakties randa įžūlių grafitininkų sukeverzotą naują užrašą.

Klaipėdiečių norai uždažyti terliones ant pastatų ne visada baigiasi teigiamais rezultatais. Pasitaiko atvejų, kai gyventojai uždažytoje vietoje po nakties randa įžūlių grafitininkų sukeverzotą naują užrašą.

Vertina atlaidžiau

Klaipėdos savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėja Kristina Vintilaitė apgailestavo, jog ant jau nuvalytų sienų vėl atsiranda terlionių.

"Žmonės stengiasi, moka pinigus, kad susitvarkytų pastato fasadą, o ant švarios sienos vėl priterliojama. Tokie atvejai pavieniai, bet jų yra. Širdį skauda matant, kaip naujai, šviesiai nudažytos sienos vėl nuniokojamos", – tvirtino vedėja.

K.Vintilaitė pabrėžė, kad toks vandalų elgesys yra nesuprantamas.

"Niekaip nesuvokiu, kas yra tų žmonių galvose, kad taip neprotingai elgiasi. Ar jie taip keršija, tačiau kam? Gal tai jiems kažkokie iššūkiai? Tačiau šiuolaikiniame pasaulyje iššūkių galima susirasti ir tikrai nereikia terlioti sienų", – įsitikinusi vedėja.

Anot K.Vintilaitės, pastatų, nuo kurių sienų terlionės buvo nuvalytos, bet netrukus jų vėl atsirado, prižiūrėtojų drausminti neskubama.

"Suprantame, kad nei administratorius, nei gyventojai dėl to nekalti. Tad ir stengiamės žiūrėti atlaidžiau", – teigė vedėja.

Nusivalė tiltus

Tačiau K.Vintilaitė pabrėžė, kad visa situacija dėl terlionių mieste gerėja. Jų yra sumažėję. Reidai, kai tikrinama, kaip valomi pastatų fasadai, vyksta kartą per savaitę.

"Rezultatai yra akivaizdūs. Kai kurie administratoriai po viešų įspėjimų iš karto pradėjo valyti pastatų sienas", – tvirtino vedėja.

Pernai Klaipėdos savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus darbuotojai surašė apie 100 protokolų už tai, kad nuo pastatų fasadų nebuvo nuvalytos terlionės.

Klaipėdos savivaldybė nuo jai priklausančių pastatų, tiltų, paminklų, kitų objektų pernai nuvalė terlionių, kurių bendras plotas siekė 206 kv. m. Tai kainavo 9  580 litų.

Grafičiais išmarginti buvo objektai, esantys K.Donelaičio, Manto gatvėje, Atgimimo ir Karlskronos aikštėse, Jūrininkų prospekte, Poilsio ir Trinyčių tvenkinio parke.

Pasak Klaipėdos savivaldybės Miesto ūkio departamento direktoriaus Liudviko Dūdos, terlionės buvo nuvalytos ir atnaujinant tiltus.

"Perdažėme keturis tokius statinius. Tokių darbų reikėjo imtis, nes tiltai buvo aprūkę, apsitrynę. Ant jų buvo ir grafičių", – pasakojo vadovas.

Keturių tiltų atnaujinimui savivaldybė išleido 15 tūkst. litų.

Prevencija – mokyklose

Klaipėdos apskrities Vyriausiojo policijos komisariato atstovas Albinas Strumyla patikino, jog kova su pastatų terliotojais yra tęsiama. Kai kurie grafitininkai jau išaiškinti, jų bylos perduotos teismui, kai kurie terliojimų atvejai dar tiriami. Tačiau ant pastatų atsiranda ir vis naujų terlionių.

"Veiksmas vyksta. Dirba ir policininkai, ir grafitininkai", – komentavo pareigūnas.

Klaipėdos savivaldybė rengiasi patvirtinti prevencinių priemonių planą, kurio tikslas – mieste sumažinti terlionių.

"Tikimės, kad vykdant prevencines priemones pavyks sujaudinti terliotojus. Reikia tikėtis, kad jie susiprotės ir taip nesielgs", – pabrėžė K.Vintilaitė.

L.Dūdos nuomone, terliotojai priverčiami susimąstyti tada, kai jie patys turi nuvalyti savo "meną".

"Tai veikia psichologiškai. Gal tokie žmonės supranta, ką pridarė. Žinoma, visiškai išnaikinti terlionių mieste nepavyks. Galima tik sumažinti. Viena iš priemonių, kuri padėtų tai padaryti, yra švietimas", – pabrėžė direktorius.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Aras1

Nebaudzia, tai ir terlioja. O gal kai kam naudinga..?

sio

momento tokia mada

Jo

apie pietine miesto dali tai net nekalbu , jau vien Mogiliovo gatve vaziuojant praita savaite teko matyti apie 10 sugadintu namu
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS