Šventinis delfinų pasirodymas siunčia ekologinę žinią apie tirpstančius ledynus | Diena.lt

ŠVENTINIS DELFINŲ PASIRODYMAS SIUNČIA EKOLOGINĘ ŽINIĄ APIE TIRPSTANČIUS LEDYNUS

  • 0

Kiekviena diena vis trumpina Kalėdų Senelio kelionę į mūsų namus. Kartais Kalėdų Senelis mus pasiekia sniego, kartais dangaus žvaigždžių rogėmis, būna, kad net nusileidžia per kaminą! O į jūrinį miestą, Klaipėdą, jis atkeliaus, be abejo, vandens keliu! O šis kelias, kaip žinia, yra labai sudėtingas, Kalėdų Senelio jame laukia daug nuotykių ir išbandymų.

Visą šią ypatingą kelionę jau nuo šiandien galima pamatyti Lietuvos jūrų muziejaus delfinariume. Režisierius Mykolas Vildžiūnas sukūrė nuotaikingą, prasmingą ir spalvingą, Kalėdų dvasia ir rūpesčiu gamta alsuojantį pasakojimą.

Pasakos su delfinais – visada išskirtinės: jos priverčia mus užmiršti rūpesčių pilną kasdienybę ir leistis į stebuklingą kelionę kartu su išmintingaisiais delfinais ir linksmaisiais kaliforniniais jūrų liūtais.

Deja, ir Kalėdoms jau kyla pavojus, nes jas gali ištirpdyti kylanti oro temperatūra ir nuskandinti pasaulinio vandenyno lygis. Kalėdų Senelis – sunerimęs, bet jam į pagalbą atskuba Juodosios jūros afalinos. Lietuvos jūrų muziejaus delfinai, nieko nelaukdami, pradeda Kalėdų ir pasaulio gelbėjimo operaciją! Jie apiplauks visas pasaulio jūras ir vandenynus, perduos Kalėdų Senelio prašymą kiekvienam banginiui, ruoniui ir net rykliui, įspės visas žuvis, medūzas, jūros žvaigždutes ir arkliukus.

Bet ar tikrai delfinams pavyks iki Kalėdų apiplaukti visą pasaulį, ar nesušals jie nuožmiuose Šiaurės jūros vandenyse, ar neperkaitins jų karštoji Golfo srovė, ar nepraras budrumo pasiekę Ramųjį vandenyną ir ar neįvilios į pasalą jų Karibų jūros piratai? Visa tai – kalėdinėje pasakoje.

Pasirodymą papildo įspūdingos vaizdo projekcijos. Dvi jaunos dalininkės – Vilma Razmutė ir Ramunė Umbrasaitė – sėkmingai išnaudojo vieną didžiausių Baltijos šalyse projekcinių ekranų, jo plotas – 123 kv. m, atgaivindamos jame jūrų platybes, gelmes ir Kalėdų stebuklus.

Mindaugas Lukošius, Delfinariumo gyvūnų priežiūros skyriaus vedėjas, pabrėžia, kad delfinai pasirodymo metu nedaro nieko kito, ko nedarytų natūralioje gamtoje. Jie ir jūroje atlieka tokius pat šuolius bei suktukus – manoma, kad sklindančiomis skirtingo ilgio vandens bangomis perduoda informaciją savo gentainiams.

Delfinariumas pastatytas netrukus po Lietuvos valstybės Nepriklausomybės atkūrimo – 1993 metais. Pirmieji delfinai – Juodosios jūros afalinos – atgabenti iš Sevastopolio. Nuo 1996 metų čia gyvena ir kaliforniniai jūrų liūtai. Gyvūnus prižiūri penkiolika specialistų – trenerių, biologų, veterinarijos gydytojų.

Prieš septynerius metus atlikta delfinariumo rekonstrukcija iš pagrindų pakeitė delfinų gyvenimo ir jų trenerių darbo sąlygas, buvo įkurtas Delfinų terapijos centras, pastatytas baseinas po atviru dangumi – Saulės įlanka.

Delfinai gyvena būriais, kuriuose visi – giminaičiai. Šeimose gali būti iki 10 narių. Šeimą sudaro motina, suaugę vaikai ir jų palikuonys. Būtent todėl tarpusavio ryšiai ir parama vienas kitam tokie stiprūs.

GALERIJA

  • Šventinis delfinų pasirodymas siunčia ekologinę žinią apie tirpstančius ledynus
  • Šventinis delfinų pasirodymas siunčia ekologinę žinią apie tirpstančius ledynus
  • Šventinis delfinų pasirodymas siunčia ekologinę žinią apie tirpstančius ledynus
  • Šventinis delfinų pasirodymas siunčia ekologinę žinią apie tirpstančius ledynus
Lietuvos jūrų muziejaus nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS