Testavimo punktuose – apgultis: norintieji išsitirti turi laukti ir savaitę | Diena.lt

TESTAVIMO PUNKTUOSE – APGULTIS: NORINTIEJI IŠSITIRTI TURI LAUKTI IR SAVAITĘ

Mažiausiai savaitę – tiek teks laukti galimybės uostamiesčio mobiliajame punkte pasitikrinti, ar sergi COVID-19. Punktai apgulti keliaujančiųjų ir norinčiųjų gauti galimybių pasą. Į juos suplūdo ir šią savaitę testuotis įpareigoti verslininkai. Medikai nebeturi galimybių didinti testavimo pajėgumus.

Negalės dirbti

"Yra tokių darbuotojų, kurie gavo vieną vakcinos dozę, ir kol negaus antros, privalo testuotis. Bet testams vietų Klaipėdoje nėra. Situacija tokia, kad nebegalime darbuotojų prileisti prie darbo. Jeigu ateis patikrinti, mums gresia baudos. Žiauru", – piktinosi klaipėdietė, dirbanti maitinimo paslaugų įmonėje.

Yra tokių darbuotojų, kurie gavo vieną vakcinos dozę, ir kol negaus antros, privalo testuotis.

Restoranai kartu su kitais verslais atsidūrė nepavydėtinoje padėtyje, kai Vyriausybė papildė sąrašą profesijų, privalančių periodiškai tikrintis dėl COVID-19.

Praėjusios savaitės pradžioje įsigaliojusiame sąraše atsidūrė ir laisvalaikio, pramogų, kultūros, meno paslaugų teikėjai, taip pat dalis vairuotojų.

"Mes po karantino tik neseniai atsidarėme. Dirbantys virtuvėje jau visi pasiskiepiję, bet dėl padavėjų ir barmenų – problema. Dabar renku, kas turi testus, bet po 10 dienų jie turės vėl testuotis, ir vėl nebus vietų. Reiškia, kol visi nebaigs vakcinuotis, negalės dirbti", – skundėsi klaipėdietė.

Vytauto Liaudanskio nuotr.

Užtvindė keliaujantieji

Mobiliojo punkto koordinatorė sako, kad punktai užsipildė praėjusią savaitę.

"Čia susiję su Vyriausybės nutarimu ir ministerijos sprendimu leisti galimybių pasams ir keliautojams atlikti PGR tyrimus nemokamai. Visi šitie žmonės užtvindė mobilųjį punktą. Faktiškai viską užima grįžtantys emigrantai ir keliautojai", – teigė Klaipėdos miesto poliklinikos vyriausioji gydytoja Loreta Venckienė.

Mobiliojo punkto koordinatorė pabrėžė, kad simptomus jaučiantys testuojami be eilės – jiems skiriamas papildomas laikas.

"Jeigu žmonės tikrai jaučia simptomus ir jiems reikia testuotis, priimame iš karto. Jų negalima laikyti, kad lauktų registracijos po savaitės. Tačiau jie vis tiek turi pasiskambinti ir registruotis artimiausiu laiku", – paaiškino L.Venckienė.

Tačiau ką daryti klaipėdiečiams, negalintiems be testo eiti į darbą, nežinia.

Faktiškai viską užima grįžtantys emigrantai ir keliautojai.

"Turi laukti, kada atsiras vietų. Nieko negalime padaryti. Mes padidinome galimybes iki maksimumo. Tie patys mūsų žmonės dirba ir pagrindinėse pareigose, ir mobiliuose punktuose, ir vakcinuoja. Testuoja trys punktai, bet laikų faktiškai nėra. Laukiame ministerijos sprendimo apmokestinti ir nukreipti kitur besitestuojančius dėl galimybių paso – tuomet atsirastų daugiau vietų", – paaiškino Klaipėdos miesto poliklinikos vyriausioji gydytoja.

Negali pramogauti

Tačiau Klaipėdos laisvalaikio asociacijos vadovas Jevgenijus Sokolovas pastebi, kad jau dabar apkrauti ne tik nemokamai testuojantys mobilieji punktai.

Jevgenijus Sokolovas: tai didžiulė problema visiems renginių organizatoriams. Vytauto Petriko nuotr.

"Ir mokami vietų nebeturi. Pavyzdžiui, žmonėms, planavusiems skristi, irgi reikia testų. Kadangi nemokamų nebegauna, jie užpildė visas mokamas vietas. Savaitė į priekį visur viskas rezervuota", – tikino vadovas.

Persipildžius punktams, verslininkams sunku organizuoti darbą. Sistema stringa, darbuotojai negali testuotis, o iki šiol nepasiskiepiję klientai lieka be galimybių pasų.

"Jeigu žmogus, suplanavęs savaitgalį eiti į renginį, nori pasidaryti greitąjį testą, jis nebegauna vietos. Tai didžiulė problema visiems renginių organizatoriams", – tikino J.Sokolovas.

Skubotas sprendimas

Vyriausybės atstovai yra minėję, kad šalyje stringant vakcinacijai bus sunkinamas testavimas – taip skatinant visus pasiskiepyti.

Jeigu žmogus, suplanavęs savaitgalį eiti į renginį, nori pasidaryti greitąjį testą, jis nebegauna vietos. Tai didžiulė problema visiems renginių organizatoriams.

Dėl to planuojama apmokestinti testavimą galimybių pasui. Tačiau verslininkai pastebi, kad net paskiepyti darbuotojai dar kurį laiką turi testuotis.

"Yra tokių, kurie nenori skiepytis. Tai čia viskas aišku – tai yra jų kaltė. Bet yra tokių, kurie neturi antros vakcinos, ir jie privalo testuotis. Net ir pasiskiepijus, pavyzdžiui, po "Janssen" vakcinos, dar dvi savaites reikia testuotis. Jeigu nesitestuos, jie negalės dirbti", – piktinosi klaipėdietė iš maitinimo paslaugas teikiančios įmonės.

Verslininkai pyksta, kad privalomas testavimas įvestas skubotai ir neužtikrinus galimybių tai laiku atlikti.

"Dalis yra pasiskiepiję, dalis gal nesiskiepija dėl sveikatos problemų, dalis gal tik planuoja skiepytis. Privalomas testavimas atsirado greitai, o dauguma žmonių viską daro paskutinę minutę. Tai ir išeina, kad yra problema", – teigė Klaipėdos laisvalaikio asociacijos vadovas J.Sokolovas.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

o nenorintieji laukia

taip pat savaitę, lygiai tiek pat, kiek ir norintieji. (pagal mokslinius tyrimus).

NEIGALUS

NESUPRANTU SOCIALINIU DARBUOTOJU EINA PAS MUS DIRBA SU NEIGALIAIS BET NESISKIEPIJA KISA TUOS PAGALIUS I NOSI O DABR PYKSTA KAD NELEIS DIRBTI SENIAI LAIKAS UZDRAUSTI ZMONIU TAMSUMAS 100 PROCENTINIS

Anonimas

Negrus ir juoasiknius testuoja be jokiu eiliu ir dykai. Valdzios py.de.rai, kiek jie sumokejo PSD?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS