Streikuojančiai mokytojai – tėvų pyktis? | Diena.lt

STREIKUOJANČIAI MOKYTOJAI – TĖVŲ PYKTIS?

Klaipėdos Gedminų progimnazijos pradinukų tėvai apstulbo iš streikuojančios mokytojos sulaukę SMS žinučių, neva raginančių gydytojų pažymomis pateisinti streiko metu vaikų nelankytas pamokas. Tačiau mokytoja ginasi, jog įvyko nesusikalbėjimas, kurį galėjo pakurstyti ne vieną savaitę užsitęsęs ir daugelio tėvų rūstybės susilaukęs pedagogų protestas.

Sulaukė netikėtų žinučių

Klaipėdos Gedminų progimnazijos moksleivio mama teigia iš vaiko auklėtojos sulaukusi dviprasmiškų trumpųjų SMS žinučių, dėl kurių turinio jai kilo daugybė klausimų.

Pasak klaipėdietės, jos vaikas mokosi progimnazijoje, kurioje jau ne vieną savaitę vyksta mokytojų streikas, tad dauguma mokinių dienas leidžia namuose.

Mama nustebo, kai vieną dieną į jos telefoną atskriejo klasės auklėtojos siųsta žinutė, kurioje primenama, jog pasibaigus streikui į klases vaikai turėtų sugrįžti nešini praleistas pamokas pateisinančiais rašteliais.

"Taip pat po streiko lauksiu pateisinimo lapelių už praleistas pamokas. Mokytoja", – tokia žinutė praėjusią savaitę pasiekė pradinukų tėvus.

Anot klaipėdietės, jos vaikas šiemet nesirgo, tad kodėl ji turėtų su juo vaikščioti pas gydytojus?

Nesuprantu, kas vyksta mūsų valstybėje?

"Iš mokytojos gavau žinutę, kurioje prašoma atnešti pažymas už nelankytas pamokas. Nesuprantu, kas vyksta mūsų valstybėje? Kodėl tėvai privalo eiti į darbą arba imti neapmokamų atostogų, o galiausiai lakstyti po gydymo įstaigas ir sukti galvą, kaip pateisinti vaiko praleistas pamokas? Suprasčiau, jei žinutes siųstų tėvams, kurių vaikai mokyklos nelankė dėl ligos, tačiau kodėl tada jas gavome visi?" –  klausė pradinuko mama.

Įvyko nesusipratimas?

Minėtas žinutes pradinukų tėvams siuntusi mokytoja dievagojosi jokių pažymų atnešti neprašiusi.

Pasak pedagogės, visiems klasės auklėtinių tėvams buvo išsiųsti identiški pranešimai, kuriuose priminta suskubti atsiskaityti už nuo rugsėjo 1 dienos iki streiko pradžios praleistas pamokas, mat dalis vaikų šių dokumentų į ugdymo įstaigą iki šiol dar nepristatė.

"Klasėje turime problemą, jog tėveliai dirba ir ne visada spėja susitvarkyti pažymas. Paprašiau, jog pasinaudoję laisvomis dienomis tai padarytų. Priminiau, kad pasibaigus streikui vaikučiai į klases sugrįžtų atlikę visus paskirtus namų darbus. Mano siųstame tekste nebuvo prašoma pateisinti dėl streiko praleistų pamokų. Tokių žodžių tikrai nerašiau. Tai visiška nesąmonė. Mama ne taip mane suprato. Nuoširdžiai gaila, kad įvyko toks absurdiškas nesusikalbėjimas, iš kurio buvo išpūstas burbulas", – apgailestavo mokytoja.

Kalbant įstatymų kalba, už gydymo įstaigose išduotų sveikatos būklę apibūdinančių pažymų ir kitų dokumentų klastojimą taikoma baudžiamoji atsakomybė.

Dėl visko kaltas streikas

Pradinių klasių mokytoja teigė nesuprantanti, kodėl, užuot išsiaiškinę situaciją tarpusavyje, tėvai skuba piktintis viešai.

Anot jos, įtampą tarp mokytojų ir tėvų galėjo išprovokuoti įsismarkavęs pedagogų protestas.

"Su auklėtinio mama viską išsiaiškinome telefonu. Gražiai  atsisveikinome. Kokiu tikslu man reikėtų visa tai daryti ir rizikuoti savo reputacija? Juk vyksta streikas, visi tai žino. Tėvai piktinasi esama situacija, štai ir viskas. Ant mūsų, mokytojų, ir taip pilama labai daug purvo. Net komentuoti šios absurdiškos situacijos nesinori. Labai apmaudu", – guodėsi mokytoja.

Pasirodo, kurį laiką tarp auklėtinio mamos ir mokytojos vyko susirašinėjimas trumposiomis SMS žinutėmis.

"Išsiuntusi pranešimus tėvams, iš vieno auklėtinio mamos sulaukiau klausimo, ar reikia pateisinti ir streiko dienomis nelankytas pamokas. Atsakiau, kad tikrai ne", – pasakojo mokytoja.

Pedagogės teigimu, į visus iškilusius klausimus buvo atsakyta nedelsiant.

Vis dėlto tėvai abejoja, ar vykstant streikui informacijos teikimas trumposiomis žinutėmis yra tikslingiausias komunikacijos būdas, padėsiantis išvengti nesusipratimų ir išlaikyti ryšį su mokyklos bendruomene.

Nepasitenkinimo banga auga

Pasipiktinimą paaštrino ir dar vienas tos pačios pedagogės tėvams į mobiliuosius telefonus atsiųstas pranešimas.

Jame tėvai raginami atvykti palaikyti už didesnį užmokestį ir geresnes darbo sąlygas kovojančius mokytojus.

"Penktadienį vyks mokytojų mitingas Atgimimo aikštėje 13:30 h. Kviečiu palaikyti mokytojus ir atvykti. Aš ten būsiu", – tokia žinutė atskriejo į tėvų telefonus.

Tėvų manymu, mokyklose turėtų būti įvesta bendra tvarka.

"Jei mokytojai ryžtasi protestuoti, tegul tai daro vieningai. Visi vaikai yra lygūs, ir pamokos turėtų vykti visiems arba nė vienam. Mano draugės sūnus lanko tą pačią mokyklą. Vaikas eina į pamokas kaip ėjęs, netgi valgykla mokykloje dirba. Kodėl mano vaikas turi likti namie, o  mes, tėvai, nieko negalime padaryti. Užuot sulaukę racionalaus sprendimo, gauname tik neaiškaus pobūdžio žinutes į mobiliuosius telefonus", – teigė mažamečio mama.

Daugiau nusiskundimų nesulaukta

Anot Klaipėdos Gedminų progimnazijos direktoriaus Aurelijaus Liaudansko, šiuo metu prie streiko prisijungė daugiau kaip 90 proc. progimnazijoje dirbančių mokytojų.

Tačiau neįvykusių pamokų vaikams pateisinti tikrai nereikės.

"Kokiu tikslu mokytojai reikėtų taip elgtis? Net jeigu vaikai atneštų pateisinimo lapelius iš gydytojų, mokytojos darbo užmokesčiui tai įtakos neturėtų. Ji yra streikuojančių mokytojų sąraše, tad atlyginimas už šį laikotarpį jai mokamas nebus. Visiems taikomos vienodos sąlygos ir įstatymai. Informacija apie esamą situaciją pateikiama viešai, tėvai informuojami telefonu, pranešimais elektroninėje sistemoje. Visus iškilusius nesusipratimus pirmiausia reikėtų išspręsti su direktoriumi. Būtinai išsiaiškinsime šį atvejį", – žadėjo ugdymo įstaigos vadovas.

Pasak A.Liaudansko, streikuoti ar dirbti įprastu grafiku nusprendžia patys pedagogai.

Šiuo metu ugdymo įstaigoje su mokiniais dirba septyni mokytojai, tad vyresniems vaikams progimnazijoje vedamos tik lietuvių kalbos, muzikos pamokos.

Progimnaziją lanko 900 vaikų, tačiau daugiau panašaus pobūdžio pasipiktinimų ir nusiskundimų iš tėvų nesulaukta.

Prie Lietuvoje įsismarkavusio streiko jau prisijungė per 100 ugdymo įstaigų.

Klaipėdoje streikuoja per 30 mokyklų ir darželių.

Kada mokiniai ir darželinukai sugrįš į ugdymo įstaigas, dar neaišku, nes streikas trečiadienį vėl buvo pratęstas.

Komentaras

Audronė Andrašiūnienė

Klaipėdos miesto savivaldybės Švietimo skyriaus vyriausioji specialistė

Manau, jog šiuo atveju tarp tėvų ir pedagogų įvyko paprasčiausias nesusipratimas. Kadangi pradinukų mokytoja streikuoja, praleistų pamokų tikrai nepavyktų pateisinti jokiomis pažymomis. Turbūt buvo turima omenyje pateisinti vaikų praleistas dienas dar prieš prasidedant mokytojų protestams. Mokytojai kovoja ir gina savo teises, o ne ieško būdų, kaip sukčiauti. Gali būti, kad tėvams siųsto pranešimo turinys nebuvo pakankamai aiškus, todėl ir kilo sambrūzdis.

GALERIJA

  • Rūpestis: tėvus taip pat kamuoja ir klausimas, kaip bus lopomos mokslo žinių spragos, atsiradusios streiko metu.
Rašyti komentarą
Komentarai (34)

Mama

Och tos supermamos...kažko nesuprato neišsiaiškino ir bėgom pas žurnalistus.Namie matyt problemas panašiai sprendžia...su vyru nesusitaria-policija,vaikai neklauso...chm ką daro? Gal patarimų turi?Juokas juokais bet įstaiga turi direktorių,pavaduotojus,galų gale dar ir su pačia mokytoja pakalbėt reiktų...

Mindaugas.

Kokie beviltiski kvailiai cia raso?Jaigu nebeliks geru mokytoju-jusu vaikams neliks kito kelio-kaip anglijoje vistas gaudyti.Jie net lietuvoje darbo negaus, nes atsiras issilavinusiu emigrantu.

AS manau

Kai nori viska priima be opozicijos.Nereikia cia nesamoniu kalbeti.Juk pritrauke ir lenkus su savo Tamosevskiu.Toks toki traukia.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS