Trinyčių tvenkinys turės naują pavadinimą | Diena.lt

TRINYČIŲ TVENKINYS TURĖS NAUJĄ PAVADINIMĄ

Trinyčių tvenkiniui siūloma sugrąžinti istorinį Malūno vardą. Juo norima pakrikštyti ir šalia esantį parką. Pabrėžiama, kad vandens telkinys Malūno vardu buvo minimas ilgiau nei Trinyčių.

Klaipėdos savivaldybės Paveldosaugos skyriaus vedėjas Vitalijus Juška informavo, kad siūlymas pakeisti minėto tvenkinio pavadinimą Žymių žmonių, istorinių datų, įvykių įamžinimo ir gatvių pavadinimų suteikimo komisijai pateiktas praėjusių metų viduryje.

Tai padarė paveldo puoselėtojas Vytautas Albertas Gocentas. Komisija pritarė šiam sumanymui ir rekomendavo sugrąžinti Trinyčių tvenkiniui istorinį Malūno pavadinimą bei kreipėsi į savivaldybės administraciją, kad ši pradėtų procesą.

V.Juška tvirtino, kad istorinis pagrindas grąžinti Trinyčių tvenkiniui Malūno pavadinimą yra. Nuo XVI a. šis vandens telkinys buvo naudojamas malūno reikmėms. Dar ir dabar yra likusios pastarojo liekanos Bangų gatvėje. Jos įtrauktos į Kultūros vertybių registrą.

"Malūno liekanos išsamiau nėra tyrinėtos. Galima spėti, kad tai vienas seniausių Klaipėdos pastatų", – tvirtino vedėjas.

V.Juška teigė, kad tvenkinys Malūno vardu buvo vadintas 500 metų. Senesniuose žemėlapiuose vokiečių kalba nurodomas būtent šis vietovardis.

"Trinyčių pavadinimas tvenkiniui suteiktas sovietmečiu, nes taip buvo pakrikštytas šalia stovėjęs fabrikas. Manome, kad istorinis argumentas labai svarbus. Juolab kad "Trinyčių" fabriko nebeliko. Nors man gražus ir Trinyčių pavadinimas, bet reikia grąžinti istorinę tiesą", – pabrėžė vedėjas.

Dėl Trinyčių tvenkinio pervadinimo kreiptasi į Valstybinę Lietuvių kalbos komisiją. V.Juška teigė, kad pritarimas gautas.

"Pateikėme istorinius argumentus. Komisija sutiko, jog pavadinimą reikia pakeisti, tačiau teigė, kad Trinyčių pavadinimas, nors ir suteiktas sovietmečiu, atitinka visas normas. Miestas turi apsispręsti – keisti ar ne", – kalbėjo vedėjas.

V.Juška neabejojo, kad gyventojai pripras prie naujo tvenkinio pavadinimo. Toks pat būtų suteiktas ir šalia esančiam parkui.

Čia tas pats, jei ginčytumėmės – Danė ar Dangė.

"Tik vienos kartos atmintyje yra išlikęs Trinyčių pavadinimas. Jis galiojo paskutinius 50 metų – dešimt kartų trumpiau nei Malūno. Čia tas pats, jei ginčytumėmės – Danė ar Dangė. Pastebiu, kad vis daugiau žmonių vartoja istorinį upės pavadinimą Dangė", – pabrėžė vedėjas.

Ar Trinyčių tvenkiniui sugrąžinti istorinį pavadinimą, spręs miesto taryba.

GALERIJA

  • Trinyčių tvenkinys turės naują pavadinimą
Rašyti komentarą
Komentarai (34)

Valdemaras

60 metų gyvenu Klaipėdoje ir visą laiką buvo Trinyčių prūdas,Dangė[upė],Dangės,Montės gatvės.Ar kas dar prisimena,kaip kas vadinosi prieš šimtą metų?Istorinei tiesai gal aktualu,bet,manau,senieji "naujadarai"greit neprigis.

Vytautas L.

Žinojau ir aš tą senąjį prūdo(ar tvenkinio) pavadinimą.Tai tegul ir grįš anas senasis.Dar yra ne vienas raudonųjų komunarų pavadinimas - S.Neries,J.Janonio,P.Komūnos,L.Giros,Maksimo Gorkio (Stalino draugo mokykla) ir kt. Na,o dėl pagrindinės miesto gatvės tai iš vis nesusipratimas yra įvykęs . Gatvė ši yra pervardinta į H.Manto ,prūsų sukilėlių vado ,garbei,atseit. Bet juk prūsų vadas buvo ne Mantas ,o - Montė.Gražu ir garbinga būtų sugrąžinus - MONTĖS gatvė.

Šišioniškis

Aš už Malūnų tvenkinį .
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS