Tuopos virsta – kaltų nėra? | Diena.lt

TUOPOS VIRSTA – KALTŲ NĖRA?

Seni ir rimtą pavojų klaipėdiečių turtui ar net gyvybei keliantys medžiai šiurpina vietos gyventojus. Prieš keletą dienų gūsingas vėjas nulaužė tuopą prie pat vaikų žaidimo aikštelės, baiminamasi, kad prasidėjus audrai panašus incidentas gali pasikartoti.

Laukia nelaimės?

Dar birželį Rumpiškės g. 33 bei 35 namo gyventojai kreipėsi į Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorių, prašydami iškirsti 11 senų, aukštų ir galbūt tuščiavidurių tuopų.

Prašymą taip pat pasirašė daugiabučių namų savininkų bendrijų "Rumpiškės" ir "Rumpiškija" pirmininkai.

Sunerimę žmonės teigė, kad tiek jų, tiek šalia esančių namų teritorijoje augantys medžiai kelia realią grėsmę gyventojams.

Sekmadienį per audrą prie vaikiškų sūpynių ir krepšinio aikštelės nuvirtusi tuopa, laimei, nieko nesužeidė, tik apgadino tvorą.

Tačiau kitąkart panašus incidentas gali baigtis kur kas liūdniau.

"Liepos 17-ąją gavome atsakymą iš savivaldybės, kad Rumpiškės g. 33 ir Paryžiaus Komunos g. 1A yra privatūs žemės sklypai, kuriuose tvarkyti želdinius nėra savivaldybės kompetencija. Viena tuopa jau nukrito, gerai, kad šalia nebuvo vaikų. Ką daryti tokioje situacijoje? Laukti nelaimės?" – širdo gyventoja.

Pasak klaipėdietės, tuopos jau peraugo trijų aukštų gyvenamąjį namą, tad šakos daužo ir gadina stogą, jų tuščiaviduriai kamienai, pučiant stipriam vėjui ar esant škvalui, bet kada gali lūžti.

Baiminamasi ir gaisro, nes tokie aukšti ir sausros metu išdžiuvę medžiai gali tapti žaibų taikiniu.

Maža to, tuopos žmonėms pridaro daug nepatogumų: po žydėjimo jų pūkai lenda į akis ir burną, apsunkina kvėpavimą, sukelia alergiją ne tik vaikams, bet ir suaugusiesiems.

"Mums įdomu, jei tuopa krisdama sugadins namo stogą, automobilius, tvoras ir, neduok Dieve, sužeis žmogų, kas už tai atsakys?" – klausė gyventojai.

Strėlės bendrijoms

Situacija pradėjo domėtis už miesto želdynų priežiūrą atsakingi Klaipėdos savivaldybės specialistai.

Nuvirtusi tuopa antradienį turėjo būti pašalinta, tačiau kiti pavojingi medžiai esą jau yra bendrijų reikalas.

"Ten labai paini situacija. Šalia yra du privatūs sklypai. Jų savininkai bus įspėti, kad prižiūrėtų savo medžius", – patikino Klaipėdos savivaldybės Miesto ūkio departamento direktorius Liudvikas Dūda.

Sklypus juridiniams ir fiziniams asmenims nuomoja Nacionalinė žemės tarnyba. Klaipėdos savivaldybė, savo ruožtu, priiminėti sprendimų svetimoje žemėje negali.

"Savivaldybė rūpinasi tais sklypais, kurių Nacionalinė žemės tarnyba dar nėra išnuomojusi", – aiškino L.Dūda.

Esą gyventojams šiuo klausimu reikia kreiptis į daugiabučių namų savininkų bendrijas, kurios pačios privalo pasirūpinti pavojingais medžiais.

"O ką dabar mes? Turime darbų ir be vidinių bendrijų reikalų. Kiekvieno už rankos nepavedžiosi", – sakė L.Dūda.

Jo žodžiais, avarinė situacija bus likviduota, tačiau tai viskas, ką savivaldybė gali padaryti.

"Kaip mes dabar lįsime į privatų kiemą? Mes negalime tvarkyti svetimo turto, neturime tam teisės", – kalbėjo pašnekovas.

Klaipėdos savivaldybės Viešosios tvarkos skyrius jau ne pirmą kartą įspės bendrijas, kad prižiūrėtų savo medžius.

Leidimo – į savivaldybę

Vis dėlto be valdininkų žinios faktiškai negali būti paliestas nė vienas miesto medis.

Mat nuo liepos 1-osios įsigaliojo naujas Vyriausybės nutarimas – pakeisti kriterijai, pagal kuriuos medžiai ir krūmai priskiriami saugotiniems.

Net ir privačioje žemėje esantiems didesnio kaip 20 cm skersmens tam tikrų rūšių medžiams nupjauti nuo šiol irgi reikia gauti savivaldybės leidimą.

Tad, prieš priimdama sprendimą kirsti medžius, speciali savivaldybės komisija turėtų įvertinti lapuočių būklę.

Skaičiuoja nuostolius

Per audras virstantys medžiai žmonėms pridaro daug žalos, o kaltų dažniausiai niekada nėra. Ko gero, vienas ryškesnių pavyzdžių galėtų būti praėjusių metų rugsėjį daugiabučio kieme ant BMW stogo nukritęs medis.

Lapuotis faktiškai nebepataisomai suknežino 22 tūkst. eurų kainavusią jauno klaipėdiečio mašiną.

Incidentas įvyko Gedminų g. 16-o daugiabučio kieme. Automobilio savininkui beliko kreiptis į draudimo atstovus ir tikėtis, kad šie atlygins jam žalą.

GALERIJA

  • Tuopos virsta – kaltų nėra?
Rašyti komentarą
Komentarai (8)

Jonas

Matysit, kai koki didyji vada,, kuris dabar itikineja bobutes neleisti net geneti medziu,uzvirstu medis,oi kas detusi vel visi butu kalti ,kalta valdzia,kalti net ir seniai kurie neleido medziu kirsti.

Neviltis...

Sveiki medžiai yra labai gerai, bet 50 m senumo tuopos, kurių kamienai apaugę grybais, žievė atšokusi nuo kamieno, papuvę kamienai ir šaknys...tai jau nebe medžiai, bet problemos esančios išsinuomotoje žemėje. Bet mokesčius prašo susimokėti kaip už prestižinę žemę. Gerbiami valdininkai, nevadinkite tų persenusių tuopų "mūsų turtu", atvirkščiai, tai yra tai, kas gadina mūsų turtą...Ar teisinga, kad nuomojamas daiktas kelia grėsmę nuomininkų turtui ir gyvybei. Atseit, p. Dūda sako, kad lieps prižiūrėti medžius, labai prašome parašyti tikslią instrukciją kaip į juos žiūrėti, kad netrenktų perkūnas, kad nekirstų žaibas, kad nebeaugtų...

Anonimas

Tai kodel nestreikuoja ,negalima medziu pjauti.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS