Tyrimas nupiešė dirbančio klaipėdiečio sveikatos portretą | Diena.lt

TYRIMAS NUPIEŠĖ DIRBANČIO KLAIPĖDIEČIO SVEIKATOS PORTRETĄ

  • 1

Kraujospūdžio problemos kamuoja kas antrą darbuotoją uostamiestyje, daugelis yra pamiršę apie mankštą ir nepakankamai dėmesio skiria sveikai mitybai. Klaipėdos m. visuomenės sveikatos biuro specialistų atlikti patikrinimai atskleidė sunerimti verčiančių faktų.

Kraujospūdžio problemos kamuoja kas antrą darbuotoją uostamiestyje, daugelis yra pamiršę apie mankštą ir nepakankamai dėmesio skiria sveikai mitybai. Klaipėdos m. visuomenės sveikatos biuro specialistų atlikti patikrinimai atskleidė sunerimti verčiančių faktų. Vis dėlto yra ir šviesioji medalio pusė – miestiečių aktyvumas Sveikiausios įmonės rinkimuose parodė, kad noro keistis yra. Konkurso nugalėtoja autorine statulėle bus apdovanota lygiai po mėnesio – vasario 28 d.

Pasitikrino 808 darbuotojai

Klaipėdos m. visuomenės sveikatos biuro organizuotame konkurse dalyvavo 30 uostamiesčio įmonių: tarp jų uostamiesčio bendrovės, organizacijos, jų filialai, atskiri skyriai. Šiose įmonėse nuo spalio 14 iki gruodžio 13 d. sveikatą pasitikrino  808 darbuotojai, daugelis jų taipogi buvo supažindinti su galimybėmis nemokamai dalyvauti valstybės vykdomose prevencinėse programose.

Konkurso dalyvės pagal dirbančiųjų skaičių buvo suskirstytos į kelias grupes. Aktyviausiai į Sveikiausios įmonės rinkimus įsitraukė įmonės, turinčios nuo 51 iki 100 darbuotojų. Mažiausiai aktyvios buvo stambios įmonės, kuriose dirba virš 100 žmonių.

Didžiausia procentinė dalis darbuotojų, pasitikrinusių savo sveikatą ir išklausiusių informaciją apie vykdomas prevencines programas, buvo tarp įmonių, kuriose dirba nuo 1 iki 20 žmonių (78 proc.).

Įtampą mėgina „suvalgyti“

Visuomenės sveikatos specialistai iki praėjusių metų pabaigos lankė konkurso pretendentes ir matavo darbuotojų kraujospūdį, nustatinėjo cholesterolio kiekį kraujyje, atliko kūno masės analizę.

Apibendrinus gautus duomenis išryškėjo kelios dažniausiai pasitaikančios blogybės. Galima numanyti, jog daugelis klaipėdiečių kenčia nuo per didelio krūvio darbe, patiria įtampą bei stresą, su kuriais jiems sudėtinga susidoroti. Per didelio kraujospūdžio problemų turėjo beveik kas antras darbuotojas (48 proc.), per dažnas pulsas buvo nustatytas trečdaliui sveikatą pasitikrinusių darbuotojų (33 proc.).

Miestiečiams derėtų atidžiau stebėti, ką jie dedasi į savo lėkštę. Patikrinimų metu bendrojo cholesterolio kiekio padidėjimas kraujyje buvo nustatytas kas antram darbuotojui (53 proc.), pasitikrinusiam sveikatą. Kas ketvirto darbuotojo gliukozės kiekis kraujyje viršijo normas (25,4 proc.).

Padidėjęs cukraus kiekis kraujyje ilgainiui pakenkia visai medžiagų apykaitai, širdies kraujagyslėms, inkstams, akims. Mažiausiai svarbus veiksnys, darantis įtaką ligos - cukrinio diabeto - atsiradimui, yra paveldimumas. Žymiai svarbesnį vaidmenį čia atlieka nesveikas gyvenimo būdas. Patiriamus stresus neretai žmonės malšina valgydami daugiau nei išeikvoja energijos. Rūkymas, alkoholio vartojimas – taipogi neigiami faktoriai.

Pakitusios kūno linijos, sumažėjęs raumenų tonusas negailestingai atspindi visas „nuodėmes“ prie stalo ir judėjimo trūkumą. Įvertinus patikrinime dalyvavusių klaipėdiečių darbuotojų kūno riebalų kiekį, matyti, kad kas antro iš jų kūno riebalų kiekis viršijo normas (52,6 proc.), tokie pat rodikliai ir kalbant apie pilvo riebalų lygį.

Apdovanos autorine statulėle

Kuri įmonė bus išrinkta sveikiausia ir vasario 28 d. Klaipėdos universiteto Mažojoje Auloje bus apdovanota autorine “Sveiko miesto” statulėle, priklausys ne tik nuo darbuotojų sveikatos patikrinimų metu gautų duomenų. Papildomi balai konkurso dalyvėms pridedami ir atsižvelgiant į įmonių vadovų užpildytų anketų rezultatus. Jose buvo prašoma nurodyti, kokiomis priemonėmis darbuotojai skatinami gyventi sveikiau, judriau, atsisakyti žalingų įpročių.

„Būdų kaip tai padaryti yra daug – vieni pavaldinius pradžiugina abonementais į sporto klubus, kiti skiria priedus prie atlyginimo už nerūkymą, prie biurų įrengia specialius stovus dviračiams bei dušus norintiems atvykti į darbą ekologišku transportu, organizuoja sporto  varžybas ar sveikatinimo šventes“, - vardino sektinus pavyzdžius Klaipėdos m. visuomenės sveikatos biuro direktorė Jūratė Grubliauskienė.

Moksliniais paskaičiavimais, kiekvienas euras arba JAV doleris, investuotas į sveikatos stiprinimą darbe, grąžina nuo 2,5 iki 4,8 euro arba dolerio, o nedarbingų dienų skaičių sumažina net 12–36 proc. Nustatyta, kad medicininės išlaidos sumažėja maždaug 3,27 dolerio už kiekvieną sveikatingumo programų įgyvendinimui išleistą dolerį, o pravaikštų sąnaudos − 2,73 dolerio.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

KU darbuotoja

Galėtų ir KU savo darbuotojams ką nors pasiūlyti. Kitus tik mokina, o patys nesudaro jokių sąlygų pasportuoti...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS