Uostamiesčio benamiams skyrė milijoną | Diena.lt

UOSTAMIESČIO BENAMIAMS SKYRĖ MILIJONĄ

Į benamių gerovę Klaipėdoje investuojama itin didelė suma. Už 477 tūkst. eurų netrukus bus baigti statyti modernūs "apartamentai" Dubysos gatvėje, dar už pusę milijono – suremontuoti nakvynės namai Viršutinės gatvėje bei Šilutės plente. Tačiau ir šių patalpų benamiams, regis, greitai bus per mažai: bėdžių ir toliau mieste sparčiai gausėja.

Kiek jų yra Klaipėdoje?

"Laisvas gyvenimas, nuo nieko nepriklausant" – taip dažniausiai atsikerta benamiai, paklausti, kodėl pasirinko tokį gyvenimą.

Tačiau realybė dažnu atveju būna kur kas liūdnesnė.

Štai jaunas priklausomybių turintis klaipėdietis kurį laiką glaudėsi nakvynės namuose, nes iš tikrų namų jį išvijo tėvas.

Vaikinas nė neapsimetinėjo, kad jam labai smagu gyventi laisvam kaip vėjui.

Tokią iliuziją susikuria ir ją skleidžia kiek vyresni jo likimo bendrai, kurių gyvenimo istorijos dažnai būna panašios – girtuokliavo, išsiskyrė, prasiskolino, prarado butą, darbą, atsidūrė gatvėje, bando išgyventi sudėtingomis sąlygomis, tačiau viešai to nepripažįsta.

Klaipėdos savivaldybės Kontrolės ir prevencijos poskyrio vedėjo Sauliaus Valiulio teigimu, suskaičiuoti, kiek mieste yra benamių, neįmanoma.

Šie nuolat migruoja, įsikuria vis naujose vietose, kai kurie jų neturi asmens tapatybės dokumentų, kai kurie – neseniai grįžę iš įkalinimo įstaigų.

Mieste – Bėdžių respublika

Klaipėdos savivaldybės Viešosios tvarkos skyrius kiekvieną savaitę "aplanko" asocialių asmenų buvimo vietas mieste.

Apeinami apleisti uostamiesčio statiniai, kurie dažniausiai ir tampa jų landynėmis.

Į tokius reidus susiruošia ne tik savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus specialistai, kartu eina ir priešgaisrinės saugos atstovai, socialiniai darbuotojai, kurie dalija vizitines korteles, kviečia atvykti ir apsigyventi bėdžius nakvynės namuose.

Tačiau praktika byloja, jog labai retas pasinaudoja tais pasiūlymais.

S.Valiulis vardijo benamių laikinąsias gūžtas mieste – vienas benamis susirado prieglobstį Naujojoje Uosto gatvėje 17, buvusio Veterinarijos tarnybos pastate, iš galo namo, po laiptais.

Kitas gyveno buvusiame policijos komisariate, Jūros g. 1.

Taip pat benamiai glaudėsi Kretingos gatvėje, kur jau dešimtmečius stūkso milžiniškas apleistas Lietuvos kino studijos statinys.

"O netoli Dangės upės yra iškilusi netgi nemaža benamių gyvenvietė. Ten jau teko lankytis ir su policija. Jie turi net savo vyresnįjį, kuris prižiūri tvarką tame "miestelyje". Net nuomoja "būstus" naujai atvykstantiems benamiams. Planuoja statytis pirtį. Ten gyvenantieji nenori naudotis nakvynės namų paslaugomis, nes mano, kad toks jų yra gyvenimo būdas. Jie teigia, kad nori gyventi laisvai, vartoti alkoholį, kada sugalvoja. O nakvynės namuose girtuokliauti negalima. Be to, kai kurie pageidauja gyventi su savo drauge, o tai nakvynės namuose irgi neleidžiama", – pasakojo S.Valiulis.

Siekia daugiau civilizacijos

Šiuo metu Viršutinės gatvėje esančiuose nakvynės namuose yra teikiama apgyvendinimo paslauga, o Šilutės plente – ir apgyvendinimo, ir apnakvindinimo paslaugos, kur žmonės ateina pernakvoti nuo 8 val. vakaro iki 8 val. ryto.

Ši paslauga greitai bus perkelta į Dubysos gatvę 39, kur savivaldybei priklausančiame sklype jau baigiami pastatyti moduliniai nameliai benamiams.

Tai – alternatyva toms lūšnoms, kurių pilna kiekviename atokesniame miesto užkampyje.

Į nakvynės namus įsileidžiami tik blaivūs asmenys. Tad dalis interesantų neretai lieka už jų durų.

Tokia tvarka galios ir naujajame benamių miestelyje, tačiau skirtumas tas, kad čia bus ir 8 vietos, skirtos neblaiviesiems, jiems bus teikiama vadinamoji saugios nakvynės paslauga.

Čia pernakvoti galės atvežti gatvėje gulėję neblaivūs benamiai, kurie dabar paprastai vežami į ligoninę.

Dubysos gatvėje jie galės saugiai pernakvoti, kad nesušaltų gatvėje.

"Nors mes lig šiol teikiame paslaugas tik blaiviems asmenims, tačiau šaltaisiais sezonais esame lankstūs. Jei žmogus neagresyvus, jei jis nekelia grėsmės darbuotojams ir kitiems klientams, mes niekada neuždarome durų ir nepaliekame jo gatvėje", – pridūrė Klaipėdos miesto nakvynės namų laikinoji direktorė Indra Joniuškienė.

Klaipėdos savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėja Kristina Vintilaitė vylėsi, kad benamiai naudosis miesto pastatytais nameliais Dubysos gatvėje, o jų landynės sunyks savaime.

Viltį turime, kad jie naudosis tais nameliais.

"Viltį turime, kad jie naudosis tais nameliais, juk ten ir nusiprausti bus galima, ir pailsėti. Nesuprantu, kaip tie, kurie neturi namų, gali nenorėti apsistoti ten, kur šilta, tvarkinga, švaru ir specialiai tam paruošta?" – stebėjosi K.Vintilaitė.

Remontui – 535 tūkst. eurų

Anot Klaipėdos savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėjos Audronės Liesytės, šiuo metu vyksta trys projektai, turėsiantys pagerinti benamių gyvenimą mieste.

"Dabar remontuojami nakvynės namai Viršutinėje gatvėje, kurie tvarkomi už savivaldybės lėšas, Dubysos gatvės projektas yra finansuojamas ES pinigais. Šilutės plento nakvynės namai taip pat bus remontuojami europinėmis lėšomis. Ten tas rūsys bus pritaikytas neįgaliems benamiams, nes yra problema ir dėl tokių namų neturinčių žmonių", – pastebėjo A.Liesytė.

Būtent todėl nutarta įrengti modulinius namelius Dubysos gatvėje, šalia buvusios miesto slėptuvės, netoliese prekybos centro DEPO.

Statybos darbai miestui atsieis apie 477 tūkst. eurų.

Klaipėdos savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Olegas Mariničius tvirtino, kad namelių statymas benamiams buvo būtinybė.

"Tai yra miesto problema. Pinigai – nemaži, bet manau, kad jų panaudojimas šiuo atveju yra efektyvus. Tie moduliniai nameliai benamiams nebuvo pats brangiausias variantas. Be to, sklypas yra savivaldybės ir yra atokiau nuo gyvenamųjų rajonų, nes klaipėdiečiai paprastai benamių kaimynystės nepageidauja", – pabrėžė O.Mariničius.

Pavasarį Klaipėdos benamiai turėtų sugrįžti į atnaujintus nakvynės namus Viršutinės gatvėje, kur rugpjūtį buvo pradėti remonto darbai.

Įstaigai atnaujinti savivaldybė skyrė daugiau nei 535 tūkst. eurų.

Už šią sumą bus sutvarkytos patalpos, įrengtas neįgaliesiems naudotis skirtas liftas.

Vykstant remontui keturiasdešimt benamių ir socialiai remtinų asmenų laikinai apgyvendinti savivaldybės išnuomotose buvusiose butų ūkio patalpose, esančiose Kauno gatvėje.

Kiek kainuos Šilutės plente veikiančių nakvynės namų remontas, dar neaišku, nes šiuo metu rengiamas darbų projektas.

Vargetų vis daugiau?

Savivaldybės atstovai tikisi, kad naujuose būstuose vienu metu iš viso galės pernakvoti apie pusšimtį benamių.

Čia bus galima ne tik pasilikti nakčiai, bet ir nusiprausti, išsiskalbti drabužius, žadama įrengti virtuvę.

Erdvės bus pritaikytos ir neįgaliesiems. Konteineriniuose nameliuose įsikurs ir nakvynės namų administracijos darbuotojai.

Šiuo metu nakvynės namuose Viršutinės gatvėje ir Šilutės plente yra 122 apgyvendinimo vietos ir apie pusšimtį apnakvindinimo vietų.

Pasak I.Joniuškienės, tiek vienai, tiek kitai paslaugai klientų yra tiek, kiek galima priimti. Moterys sudaro šeštadalį benamių.

A.Liesytės teigimu, vyresnių nei 55 metų benamių mažėja. Atsiranda vis jaunesnių, be to, į Klaipėdą atvyksta žmonių ir iš kitų rajonų, taip pat – iš įkalinimo įstaigų.

"Kiek asmenų gyvena gatvėje, nežinau, nes pas mus nakvynės namuose vyksta nuolatinė kaita. Beje, šią vasarą mūsų namai buvo nuolat pilni, o to nebūdavo ankstesnėmis vasaromis. Ar galėtume teigti, kad benamių daugėja, negaliu spręsti. Tačiau pernai ir užpernai pas mus vasarą nakvodavo iki 30 klientų, o šiemet visos vietos buvo užpildytos", – tvirtino I.Joniuškienė.

Nakvynės namų vadovė kiek nerimauja, kad, atsiradus naujam benamių "miesteliui" Klaipėdoje, čia neplūstelėtų vargetos iš kitų savivaldybių teritorijų, – uostamiestyje užtenka ir savų bėdžių.

GALERIJA

  • Įkurtuvės: uostamiesčio benamiams naujų namų durys Dubysos gatvėje turėtų būti atvertos dar prieš prasidedant žiemai.
  • Nepalaužiamieji: benamiai retu atveju pasinaudoja siūlymu apsigyventi nakvynės namuose, jie labiau pripažįsta laisvą gyvenimą, kurio neriboja jokios taisyklės.
Rašyti komentarą
Komentarai (34)

Rinkėjas

Dirbu ir todėl nesu benamis. Kodėl man milijono nepaskiria?

Zelemunčikas

Dar vienas milijonas išmestas į balą.Išdalintų augančiai kartai,o šiem duok nors visiem po milijoną,tai pragers arba pames.

Darius

Teisingai, teisingai broliai lietuviai - visus bomzus i muila, tik bukite atsargus, kad ir jusu ten neikistu, milijonas kaip tiksline subsidija yra maza suma - ar labai gaila ne savo pinigu, kiekvienas burzua paverkia del to milijono, kad ne jam..., jus dirbantys taip pat esate tiesiogiai ir netiesiogiai subsidijuojami Europos pinigais, ar todel Lietuva taip pat galima vadinti Europos bomze?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS