Uostamiesčio kavinėse tyko pavojai | Diena.lt

UOSTAMIESČIO KAVINĖSE TYKO PAVOJAI

Ne visada restoranuose, kavinėse ir baruose ant lankytojų stalų patiekti estetiškai atrodantys patiekalai yra saugūs sveikatai. Per pirmą šių metų pusmetį uostamiesčio viešojo maitinimo įstaigose užregistruota daugiau nei pustrečio šimto higienos, maisto produktų laikymo ir kitų pažeidimų.

Pasigedo švaros

Klaipėdos valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba šiemet atliko 163 patikrinimus uostamiesčio kavinėse, restoranuose, baruose.

Inspektoriai taip pat lankėsi ir klaipėdiečių mėgstamose kebabinėse, greito maisto užkandinėse.

Paaiškėjo, kad daugiau nei pusėje visų tikrintų įstaigų maistas buvo ruošiamas netinkamomis sąlygomis.

"Be to, buvo nustatyti 33 personalo higienos pažeidimai, 29 technologijų, 21 patiekalų atsekamumo, 16 tinkamumo vartoti terminų, 8 laikymo sąlygų, vienas kokybės pažeidimas", – atskleidė Klaipėdos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos patarėja Rima Slaboševičienė.

Kai kuriose kavinėse, restoranuose akis badė higienos stoka.

Nešvarios, netvarkingos patalpos, ant langų nepritvirtinti apsauginiai tinkleliai nuo vabzdžių, nelygūs gamybinių stalų paviršiai, aprūdiję, susidėvėję šaldytuvai, suplyšusios šaldytuvų durų sandarinimo gumos – tai tik nedidelė užfiksuotų pažeidimų dalis.

Nesandariuose šaldytuvuose laikomas maistas greičiau genda, didėja apsinuodijimo maistu tikimybė.

Maistas, pagamintas nusižengiant higienos ir laikymo reikalavimams, gali sukelti ir sunkias žarnyno bei skrandžio ligas.

Higienos normų neatitiko ir virtuvės inventorius.

"Jei patalpos, įranga, inventorius nešvarus, vadinasi, valymas ir dezinfekavimas nebuvo atliekamas tinkamai, reikiamu dažnumu", – teigė R.Slaboševičienė.

Maisto produktai buvo pjaustomi ant susidėvėjusių pjaustymo lentelių.

Kalnai pasenusio maisto

Aštuoniose kavinėse, penkiuose restoranuose, viename bare ir kebabinėje patiekalai buvo gaminami iš pasenusių maisto produktų.

Uždrausta realizuoti 140 kilogramų produktų ir patiekalų bei 10,6 l alkoholinių gėrimų.

"Uždrausta realizuoti 140 kilogramų produktų ir patiekalų bei 10,6 l alkoholinių gėrimų", – teigė R.Slaboševičienė.

Kai kuriose maitinimo įstaigose taip pat pastebėta, jog maistui gaminti naudojami neplauti kiaušiniai, nepateiktos gaminamų patiekalų receptūros, technologiniai aprašymai.

Bauda – iki 600 eurų

Pasak patarėjos, nustačius grubių higienos, technologijų pažeidimų, maitinimo įstaigų veikla sustabdoma, kol trūkumai pašalinami.

Per pusmetį dėl grubių pažeidimų buvo užvertos vienos užkandinės ir vieno restorano durys.

Trys maitinimo įstaigos veiklą vykdė be nustatyta tvarka išduoto Maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimo.

Įstaigoms – trys sprendimai dėl veiklos uždraudimo.

Dėl užregistruotų nusižengimų kai kurių kavinių, barų savininkams teko plačiai atverti pinigines ir sumokėti šimtus eurų siekiančias baudas.

Baudų dydis numatytas Administracinių nusižengimų kodekse.

Juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims už nustatytus higienos reikalavimų pažeidimus taikytos baudos siekė nuo 140 iki 600 eurų.

Už kokybės, technologinių normų, receptūrų ir panašius pažeidimus skirtos baudos nuo 300 iki 560 eurų.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

REDAKCIJA!

PATRAUKIT IŠ PORTALO SUKČIU "w­w­w.C­a­s­hClub5.Com" KURIS KIEKVIENOSE DISKUSIJOSE PO STRAIPSNIAIS KIŠA TĄ SAVO ŠŪDĄ !!!

Rima

Tai dabar reikia išsiskaičiuoti į kurią kavinę nekelti kojos? Kad nesilaikoma normų senai aišku, bet gal paviešinimas kavinės, sumažintų klientų skaičių, tai pradėtų kavinės vadovai mąstyti, klientų naudai. DB susimokes 600€ kas iš to gero klientams? Premijas tik tarnyba išsirašyt galės, kad surado pažeidėjus. Ir taip ir toliau viskas bus. Tik viešinimas pagerintų situaciją.

Hmmm

Nesuprantu vieno ,kokio velnio jūs Einšteinas pirkti į tas susmirduses kebabines ar kavines,pažiūrėk ir kiek ten sėdi žmonių ,sena maistą lapnojat ,,neikit kaip ir aš neinu ,sutaupau ,o jeigu jau norisi nueiti ,tai eik pas draugo į namus ir pasidarykime pietus
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS