Uostamiesčio ligoninėse – pacientų lankymo ribojimai | Diena.lt

UOSTAMIESČIO LIGONINĖSE – PACIENTŲ LANKYMO RIBOJIMAI

Atsižvelgiant į koronaviruso keliamą grėsmę, uostamiesčio ligoninės ėmėsi priemonių dėl pacientų lankymo. Vienoje jų lankymas draudžiamas, kitose – tik ribojamas.

Ėmėsi griežtų priemonių

Nuo praėjusios savaitės vidurio Klaipėdos universitetinėje ligoninėje uždraustas pacientų lankymas visuose padaliniuose. Kaip paaiškino ligoninės vyriausiasis gydytojas Vinsas Janušonis, tokių griežtų apribojimų imtasi dėl gulinčių pacientų, kuriems įtariamas koronavirusas.

Kiekviena įstaiga pati reguliuoja pacientų lankymą, tačiau penkiose šalies ligoninėse, kur gabenami pacientai dėl galimo užsikrėtimo koronavirusu, lankymas yra uždraustas.

Vadovas neslėpė, kad sulaukiama visokių reakcijų dėl tokių apribojimų. Tačiau kol ligoninėje nėra sergančiųjų, taikomos ir išimtys, pavyzdžiui, jei artimieji nori patekti pas mirštantį ar sunkų pacientą – šį klausimą kiekvienas skyrius sprendžia individualiai.

"Kol kas apsaugos prie ligoninės nėra, bet jei turėsime sergančiųjų koronavirusu, atsiras ir ji", – įspėjo V.Janušonis.

Visi atsakymai – neigiami

Paklaustas, ar nemažėja su koranavirusu susijusių ir į ligoninę patenkančių pacientų, vadovas paaiškino, kad į šį klausimą kol kas sunku atsakyti – ligoniai užplūsta bangomis.

Pavyzdžiui, kovo 3-iąją į Klaipėdos universitetinę ligoninę kreipėsi 21 pacientas dėl galimo užsikrėtimo koronavirusu. Jie buvo paguldyti, o mėginiai dėl koronaviruso tirti Nacionalinėje visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijoje.

Visų tirtų pacientų tyrimų atsakymai buvo neigiami. Pacientai po ištyrimo ir suteikus rekomendacijas išleisti į namus.

Ketvirtadienį greitosios medicinos pagalbos į ligoninę buvo atvežta ir paguldyta serganti moteris, grįžusi iš šiaurinės Italijos dalies. Jos mėginys taip pat nuvežtas į laboratoriją Vilniuje. Kaip vėliau paaiškėjo, jis buvo neigiamas.

Ar taps pamoka?

Paskelbus ekstremalią situaciją Lietuvoje, kitos dvi uostamiesčio ligoninės taip pat ėmėsi riboti pacientų lankymą.

Klaipėdos jūrininkų ligoninėje vienu metu pacientą prašoma lankyti po vieną asmenį, nesivesti vaikų, riboti lankymo laiką ir įstaigoje praleisti kuo mažiau laiko, taip pat primenama apie būtinybę laikytis rankų higienos reikalavimų.

Panašios rekomendacijos ir Respublikinėje Klaipėdos ligoninėje, kur pacientą leidžiama lankyti tam tikromis valandomis ir ne ilgiau kaip 10 minučių. Sergantiems ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis išvis draudžiama lankytis.

Savaitės pabaigoje Sveikatos apsaugos ministerijos nurodymu, visose savivaldybėse buvo paskelbta gripo epidemija. Per ją įprastai taip pat ribojamas pacientų lankymas.

Pastebima, kad ne visi lankytojai paiso rekomendacijų. Tokie ribojimai pacientų artimiesiems būdavo nė motais ir ankstesniais metais. Gydytojai tikisi, kad šiemet, kilus didesniam sujudimui dėl galimos koronaviruso grėsmės, žmonės labiau įsiklausys į rekomendacijas ir saugos savo bei aplinkinių sveikatą.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS