Uostamiestis ruošiasi naujai COVID-19 bangai | Diena.lt

UOSTAMIESTIS RUOŠIASI NAUJAI COVID-19 BANGAI

Klaipėdos universitetinėje ligoninėje COVID-19 pacientų skaičius šią savaitę priartėjo prie 50. Prieš savaitę skaičiai buvo perpus mažesni. Prastėjančią padėtį uostamiesčio meras aptarė su ligoninės vadovu.

Daugėja pacientų

"Turbūt labai tiktų senovės romėnų išmintis, kad jei nori taikos – ruoškis karui. Matant, kaip visas Vakarų regionas įgauna vis raudonesnę spalvą, reikia kalbėti ir ruoštis scenarijams, kurie norėtųsi, kad neįvyktų. Panašu, jog šiandien yra toli gražu ne bangos pikas, o jos pradžia, todėl dabar pats laikas ruoštis", – kalbėjo Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas.

Panašu, jog šiandien yra toli gražu ne bangos pikas, o jos pradžia, todėl dabar pats laikas ruoštis.

Antradienį Universitetinėje ligoninėje buvo gydomi 45 koronavirusu užsikrėtę pacientai. Dar 10 izoliaciniame skyriuje laukė COVID-19 testo rezultato – tikėtina, kad daliai jis bus teigiamas.

"Nereikėtų sakyti, kad labai, bet atvejų skaičius auga. Tai, kad pas mus yra daugiau nei pusė gulinčiųjų Lietuvos ligoninėse, yra nedėkingas dalykas", – teigė Klaipėdos universitetinės ligoninės vyriausiasis gydytojas Vinsas Janušonis.

Vinsas Janušonis: pasiskiepijusieji nepatenka į reanimacijos skyrių. Pasiskiepijusieji nemiršta. Nepalyginsi.

Meras atkreipė dėmesį, kad klaipėdiečiai šiuo metu sudaro tik trečdalį COVID-19 pacientų Klaipėdos universitetinėje ligoninėje.

Plečia pajėgumus

"Suprantame, kad šiandien Universitetinė ligoninė yra vienintelė, sprendžianti viso regiono ir dar Tauragės problemas. Jeigu ligoninės pajėgumai artės prie maksimalaus užpildymo, turės įsijungti planas, buvęs prieš tai – kita eilėje yra Respublikinė Klaipėdos ligoninė", – paaiškino meras.

Universitetinėje ligoninėje jau ruošiama daugiau vietų būsimiems COVID-19 pacientams.

Jeigu augimas bus toks, kaip dabar, nereikėtų sakyti, kad jis dėl Jūros šventės. Nes prieš dvi savaites nebuvo jokios šventės, ir augimas vis tiek yra.

"Dalis infekcinių korpusų jau yra atlaisvinta – palikta vien tik kovidiniams pacientams. Ten vietos bus iki 90-ies pacientų. Tai maždaug pusė pajėgumų dabar išnaudojama. Matant dinamiką, panašu, kad ji gali greitai užsipildyti", – teigė V.Grubliauskas.

Susirgimų statistiką paveikti gali ir savaitgalį vykusi Jūros šventė, tačiau tai paaiškės tik po poros savaičių.

"Žinoma, jeigu augimas bus toks, kaip dabar, nereikėtų sakyti, kad jis dėl Jūros šventės. Nes prieš dvi savaites nebuvo jokios šventės, ir augimas vis tiek yra", – teigė Klaipėdos universitetinės ligoninės vyriausiasis gydytojas.

Vyrauja delta atmaina

Beveik visi šiuo metu stacionare gydomi COVID-19 pacientai užsikrėtė delta atmaina. Ji plinta gerokai lengviau.

"Tai natūralu. Pas mus prasidėjo delta atmaina. Visi pirmieji atvejai buvo būtent šituose kraštuose – nuo Klaipėdos rajono. Kaip rodo Jungtinės Karalystės, Izraelio ir kitų šalių praktika, delta atmaina išstumia kitas ir tikrai labai padidina sergamumą", – aiškino V.Janušonis.

Vyriausiasis gydytojas primena, kad skiepai mažina riziką, tačiau nesuteikia šimtaprocentinės apsaugos.

Visi kažkaip tą pasiskiepijimą akcentuoja, bet visų vakcinų apsauga nėra šimtaprocentinė.

"Visi kažkaip tą pasiskiepijimą akcentuoja, bet visų vakcinų apsauga nėra šimtaprocentinė. Šiuo metu turime 4 pasiskiepijusius, bet iš jų du yra gavę tik pirmą "Pfizer" vakciną, tad imunitetas jiems tikrai dar nespėjo susiformuoti. Visiškai pasiskiepijusius faktiškai turime tik du – vieną "Janssen" ir vieną "Pfizer" vakcina", – kalbėjo V.Janušonis.

Tačiau vakcinų nauda profesorius neabejoja. Šiuo metu ligoninėje gerokai mažiau senyvo amžiaus žmonių. Gydytojas įsitikinęs, kad tai vakcinacijos rezultatas.

"Pasiskiepijusieji nepatenka į reanimacijos skyrių. Pasiskiepijusieji nemiršta. Nepalyginsi", – tikino V.Janušonis.

COVID-19 sergamumo rodikliai Klaipėdoje vieni prasčiausių. Per 14 dienų šimtui tūkstančių gyventojų tenka beveik 200 susirgimų. Prastesnis rodiklis antradienį buvo tik Palangoje – apie 240.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

ArturKlp

Kada Jazz'o festivalis ?

Genute

Dar tegul kokia dideli šventė surengia meras.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS