Uostamiestyje darželių kiaurais langais nebeliks | Diena.lt

UOSTAMIESTYJE DARŽELIŲ KIAURAIS LANGAIS NEBELIKS

Naujuosius mokslo metus nemažai darželių ir mokyklų pasitiks atsinaujinę. Nors uostamiesčio valdžia džiaugiasi, kad nebeliks vaikų darželių su senais ir kiaurais langais, tačiau pabrėžė, kad lėšų švietimo įstaigų remontui skiriama per mažai.

Naujuosius mokslo metus nemažai darželių ir mokyklų pasitiks atsinaujinę. Nors uostamiesčio valdžia džiaugiasi, kad nebeliks vaikų darželių su senais ir kiaurais langais, tačiau pabrėžė, kad lėšų švietimo įstaigų remontui skiriama per mažai.

Darbai vyks ir rugsėjį

Šiemet Klaipėdoje paprastajam švietimo įstaigų remontui buvo skirta 351 tūkst. litų. Langams keisti – 800 tūkst. litų.
Langai šiais metais bus pakeisti keturiose ikimokyklinio ugdymo įstaigose: Regos ugdymo centre, vaikų lopšeliuose-darželiuose "Berželis" ir "Bangelė" darbai baigiami, o "Vėrinėlyje" juos ketinama pradėti.

Jau dabar prognozuojama, kad šioje įstaigoje langų pakeisti iki rugsėjo 1-osios nebus spėta.
Klaipėdos savivaldybės Socialinės infrastruktūros priežiūros skyriaus vedėja Violeta Gembutienė patikino, kad darbai neturėtų trukdyti vaikų ugdymui.

"Susiderinsime. Patirties turime. Negalvojome, kad už turimas lėšas galėsime pakeisti langus keturioms įstaigoms. Manėme, kad lėšų užteks tik trims, tačiau sutaupėme pinigų ", – tvirtino vedėja.

V.Gembutienės teigimu, "Vėrinėlis" yra paskutinė ikimokyklinio ugdymo įstaiga, kurios senus langus reikėtų pakeisti naujais.

Naujų langų taip pat dar reikia Prano Mašioto progimnazijai. Juos sumontuoti reikia pabaigti ir "Saulėtekio" pagrindinėje mokykloje, kur jų trūksta sporto salėje ir viename koridoriuje.

"Šioje srityje esame pažengę, tačiau darbai veja darbus. Reikia remontuoti sanitarinius mazgus, šiltinti įstaigų stogus. Darbų yra, o  pinigų vis trūksta", – pasakojo vedėja.

Atnaujino gimnazijos virtuvę

V.Gembutienė tvirtino, kad 351 tūkst. litų, kurie skirti paprastajam šimto įstaigų remontui, yra labai maža suma.
Už šias lėšas buvo suremontuota šiek tiek tualetų, pakeistos grindys kai kuriose patalpose vaikų lopšelyje-darželyje "Ąžuoliukas".

Darbininkai sutvarkė ir "Ąžuolyno" gimnazijos virtuvę, tačiau prie šių darbų prisidėjo ir pati įstaiga bei maitinimo paslaugą teikianti įmonė.

Atnaujintas buvo Moksleivių saviraiškos centras. Pernai pradėti darbai baigti šiemet, tačiau jiems buvo skirtos atskiros lėšos.

"Pinigų nėra labai daug. Tad neturime per daug kuo girtis", – teigė vedėja.

Statybų aikštelių nebus

Dalis mokyklų šiemet baigta atnaujinti, gavus ES paramą. Klaipėdos savivaldybės Projektų skyriaus vedėja Elona Jurkevičienė tvirtino, kad tokių projektų nebuvo daug.

Darbai dar tęsis Adomo Brako dailės mokykloje, kur nėra baigtas atnaujinti senasis pastatas. Šios mokyklos rekonstrukcija atsieis apie 5,7 mln. litų. Daugiau nei 2 mln. litų parama iš ES buvo skirta energiją taupančioms priemonėms, o likusią dalį pridėjo savivaldybė.

Darbai baigti "Smeltės" progimnazijoje. Čia taip pat buvo įgyvendintos energiją taupančios priemonės. Darbai atsiėjo 1,3 mln. litų.

Panašus remontas bus atliekamas ir Vydūno gimnazijoje, kuriai jau parengtas techninis projektas. Planuojama, kad atnaujinimas, kuris atsieis beveik 1,3 mln. litų,  turi būti atliktas iki kitų metų rugsėjo 1-osios.

"Didelių statybos darbų mokyklose neturime. Rugsėjo 1-ąją nė viena įstaiga kaip statybų aikštelė mokinių nepasitiks", – pabrėžė vedėja.

Dėmesį skirs darželiams

E.Jurkevičienė pasakojo, kad jau sudaromi objektų sąrašai, kurie galėtų gauti ES paramą energiją taupančioms priemonėms 2014–2020 metų finansavimo laikotarpiu.

Didesnis dėmesys bus skirtas vaikų lopšeliams-darželiams. Būtent jų pastatai yra energetiškai neefektyviausi. Tik vienas darželis yra visiškai sutvarkytas naudojant energiją taupančias priemones.

"Žinoma, tarp jų bus ir mokyklų. Rinksimės objektus, kurie suvartoja daugiausia energijos. Atsižvelgsime ir į įstaigų užimtumą, perspektyvas", – komentavo vedėja.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

netikintis

Pakelkite galvas i Berzelio ir Bangeles ASBESTINIUS stogus,1,5 pijoko daro remonta,va tai progresas.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS