Uostamiestyje įamžins D. Varkalio atminimą | Diena.lt

UOSTAMIESTYJE ĮAMŽINS D. VARKALIO ATMINIMĄ

Pilies muziejuje surengtas atminimo vakaras, skirtas muziejininko, visuomenininko, Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdžio dalyvio Dionyzo Varkalio atminimui. Jame kalbėta, kaip būtų galima įamžinti šį iškilų klaipėdietį.

Praėjusią vasarą miręs D. Varkalis reikšmingais darbais prisidėjo ne tik prie Lietuvos Sąjūdžio sukūrimo, Lietuvos laisvės atkūrimo, bet ir prie daugelio Klaipėdos miestui svarbių istorinių objektų bei artefaktų išsaugojimo.

Jo bendražygiai ir bičiuliai prabilo apie drąsiai mąsčiusios ir gyvenusios asmenybės įamžinimo formas.

„Dionyzas buvo toks įvairiapusis žmogus, tad vien tik muziejui nuspręsti vienpusiškai, kaip jį įamžinti, neužtenka. Todėl norime pasiklausti jo bičiulių ir bendražygių nuomonės“, – sakė muziejaus darbuotoja Sondra Simanaitienė.

Dionyzas buvo toks įvairiapusis žmogus, tad vien tik muziejui nuspręsti vienpusiškai, kaip jį įamžinti, neužtenka.

„Kaip Dionyzas norėtų būti įamžintas, jis niekada nesakė. Jei atvirai, manyčiau, kad jis nebūtų buvęs prieš bet kokį įamžinimą, jis mėgo ženklus“, – teigė politikas Vytautas Čepas.

Tame nieko bloga neįžvelgė renginyje dalyvavęs publicistas, poetas, literatūros kritikas ir žurnalistas Vytautas Rubavičius – esą miestas turi būti įženklintas, primenant žmones, kurie čia gyveno ir dirbo, kurie to nusipelnė ir verti pagarbos.

Svarstyta keletas D. Varkalio įamžinimo galimybių: jam skirti atminimo lentą Kalvystės muziejuje prie Gustavo Katzkės kalvės sienos.

Galvota ir apie biustą, apie ąžuoliuko pasodinimą prie Vasaros estrados, nes ten vykdavo Sąjūdžio mitingai, o Dionyzas buvo vienas ryškesnių Sąjūdžio vedlių Klaipėdoje.

„Koks įamžinimas būtų patikęs jam pačiam? Manau, jog Dionyzas būtų labai norėjęs, kad būtų išsaugotas Kalvystės muziejus, jis dar gyvas būdamas tikėjo, kad atsiras jo pasekėjų. Manau, kad jam būtų didžiausia dovana, jei klaipėdiečiai taptų pilietiškesni, atsakingesni ir kritiškiau mąstantys“, – kalbėjo D. Varkalio bičiulis ir bendražygis Benas Volodzka.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Eugenija B.

Žinant Dionyzo Varkalio paskutiniuosius gyvenimo metus( su juo bendravau iki jam išeinant, lankiau jį ligoninėje ) tai esu pasipiktinusi miesto valdžios ir jo bendražygių abejingu požiūriu į šį garbingą Tėvynės ir miesto patriotą. Daryt ir gerbt reikėjo kol jis gyvas buvo,nes žmogus daug dirbo ir daug davė miestui. Ryškios jo pėdos liko įmintos miesto grindiny ir istorijoje. Greit mirties metinės,o dar vis pezama,kad kažką ,kažkas darys ,nežinant net kur ir kaip šis žmogus yra palaidotas. O kada bus jam suteiktas miesto garbės piliečio vardas.? A.? Tikėkimės,kad naujoji miesto valdžia tinkamai pasirūpins Dionyzo Varkalio atminimo įamžinimu bent jau po mirties.

Benas Volocka

toks Varkalio ,,bendražygis" kaip šuniui penkta koja. Vilko senukas šituos tinginius ant savo kupros o jie net padaryt didesnę informacijos sklaidą nesugebėjo..Ar čia padorus atminimo minėjimo renginys?..Amen ten viskam be Dionyzo..

SUSIJUSIOS NAUJIENOS