Uostamiestyje virusas pamažu išsikvepia | Diena.lt

UOSTAMIESTYJE VIRUSAS PAMAŽU IŠSIKVEPIA

Po beveik pustrečių metų COVID-19 viruso siautėjimo pagaliau sulaukėme geresnių žinių. Mažėjant susirgimų skaičiui ir šia liga persirgus ar nuo jos pasiskiepijus didžiajai šalies gyventojų daliai, nuo gegužės pirmosios nebeliko daugybės ribojimų dėl užkrato. Tačiau specialistai įspėja, kad virusas niekur nedingo ir nereikėtų pernelyg atsipalaiduoti.

Po įtampos – palengvėjimas

Praeitą pirmadienį Klaipėdos universitetinėje ligoninėje nuo COVID-19 ligos buvo gydoma vos 16 pacientų.

Pirmą kartą tiek mažai nuo šio užkrato įsisiautėjimo pradžios.

Per pustrečių metų Klaipėdoje iš viso užfiksuota daugiau nei 73 tūkst. COVID-19 atvejų, nuo šios ligos uostamiestyje tiesiogiai mirė 410 žmonių, užkratas susijęs su dar 1 053 klaipėdiečių mirtimis.

Uostamiestyje šiuo metu COVID-19 liga dar serga 506 klaipėdiečiai (Lietuvoje – 10 953), sekmadienį per statistinę parą Klaipėdoje užfiksuota tik 10 naujų susirgimo atvejų.

Per pastarąją savaitę mieste sergančiųjų COVID-19 sumažėjo beveik penktadaliu.

Lietuvoje šis rodiklis dar ženklesnis, visoje respublikoje per pastarąsias septynias dienas sergančiųjų vidutiniškai sumažėjo 27 procentais.

Statistika lėmė sprendimus

Sumažėjus susirgimų skaičiui, šalyje, taip pat ir Klaipėdos mieste, nuo gegužės pirmosios nutraukiamas masinis moksleivių testavimas dėl COVID-19.

Iki tol per savaitę moksleivių testavimas siekdavo 15–19 tūkst., priklausomai nuo to, kiek buvo stebimų klasių dėl COVID-19 užkrato.

Teigiamų testų pastaruoju metu pasitaikydavo retai.

Manau, kad situacija yra ramesnė, suvaldyta.

Balandžio 19–22 d. duomenimis, Klaipėdos mokyklose sergančių vaikų buvo likę jau tik keturi, sergančių pedagogų ir kitų darbuotojų nebebuvo.

Ikimokyklinėse įstaigose sergančių vaikų buvo 6, sirgo du pedagogai ir 3 kiti darbuotojai.

"Negalima teigti, kad užkrato visai nebėra, atvejų vis dar atsiranda. Bet manau, kad situacija yra ramesnė, suvaldyta", – kalbėjo Klaipėdos sveikatos biuro vadovė Jūratė Grubliauskienė.

Klaipėdos sveikatos biuro vadovė pabrėžė, kad masinis moksleivių testavimas tapo nebereikšmingas, nebeaktualus, nes pastarosiomis savaitėmis užkrato atvejų išaiškinamumas buvo labai nedidelis, todėl masinio testavimo nuo gegužės 1-osios nebelieka.

Jūratė Grubliauskienė. Vytauto Liaudanskio nuotr.

Testų turėtų pakakti

Anot J.Grubliauskienės, nepaisant to, kad masinio testavimo nebebus, mokinys, pageidaujantis atlikti greitąjį testą, galės kreiptis į mokyklos visuomenės sveikatos specialistą.

"Tai reiškia, kad jo kabinete visada bus greitųjų antigenų testų. Jei vaikas pajus simptomus, kad yra užsikrėtęs, su tėvų pritarimu jis bet kada galės pasiimti testą iš specialisto ar pas jį kabinete jį atlikti. Ir, aišku, mokykla turės apsispręsti, jei bus du ir daugiau susirgimo atvejų, ar seks tą klasę, testuos toliau, ar ne", – komentavo J.Grubliauskienė.

Klaipėdos sveikatos biuro vadovė teigė, kad rekomenduos mokykloms, jei bus du ir daugiau užkrato atvejų klasėse, kad stebėjimas būtų vykdomas, bet tai esą nebus privaloma.

J.Grubliauskienė patvirtino, jog dabar kiekvienoje Klaipėdos mokykloje testų yra tiek, kad turėtų užtekti iki šių mokslo metų pabaigos.

"Dėl kitų mokslo metų planuosime, skaičiuosime ir užsakysime testų vasarą. Nacionalinė sveikatos priežiūros laboratorija bus įpareigota Sveikatos biurams testus perduoti pagal poreikį, o Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) patikino, kad jų yra nupirkta pakankamai", – teigė J.Grubliauskienė.

Gegužę – reikšmingi pasikeitimai

Nuo gegužės 1 d., šalyje atšaukus ekstremaliąją situaciją dėl COVID-19 ligos, nebelieka mobiliųjų punktų, testavimas bei vakcinacija dabar bus vykdomi šalies gydymo įstaigose.

Tyrimai bus atliekami tik simptomus jaučiantiems asmenims šeimos gydytojo sprendimu, o dėl tyrimų poreikio prieš hospitalizuojant spręs gydymo įstaigų vadovai.

Asmenims, kuriems patvirtinta COVID-19 liga, privaloma izoliacija nebebus taikoma.

Žmogus bus laikomas pasveikusiu gydytojo sprendimu, jei per 24 val. nebekarščiuos ir susilpnės kiti simptomai.

Tiesa, simptomus jaučiantiems žmonėms nerekomenduojama vykti į darbą, ugdymo įstaigą, kitas viešas žmonių susibūrimo vietas.

Izoliuotis, kaip ir dabar, neturės nei keliautojai, nei sąlytį su juo turėję asmenys.

Gydymo įstaigų pacientams prieš hospitalizaciją nebereikės atlikti PGR tyrimo, tačiau įstaigos galės skirti COVID-19 patvirtinančius tyrimus asmenims, jaučiantiems ligos simptomus ar kitais atvejais, įstaigos nustatyta tvarka.

Kitose viešose uždarose vietose, taip pat ir viešajame transporte nebelieka privalomo reikalavimo dėvėti nosį ir burną dengiančių apsaugos priemonių.

Vis dėlto rekomenduojama kaukes dėvėti viešajame transporte rytinio ir vakarinio piko metu.

Registracija vakcinacijai toliau vyks internetu www.koronastop.lt, taip pat kreipiantis tiesiogiai į savo šeimos gydytoją.

SAM duomenimis, šiandien didžioji dalis Lietuvos gyventojų – 81 proc. – yra persirgę arba pasiskiepiję nuo COVID-19.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Dd

Briedalai....

SUSIJUSIOS NAUJIENOS