Uosto vadovas A. Latakas: dėl dividendų dalybų miestui reikėtų keisti įstatymus | Diena.lt

UOSTO VADOVAS A. LATAKAS: DĖL DIVIDENDŲ DALYBŲ MIESTUI REIKĖTŲ KEISTI ĮSTATYMUS

Klaipėdos valdžiai prašant jai skirti 30 proc. jūrų uosto dividendų, reikėtų keisti įstatymus, sako uosto vadovas Algis Latakas.

Jis teigia, kad Klaipėdos mero Arvydo Vaitkaus prašymo dalį direkcijos mokamų dividendų skirti miestui negalima vertinti, nes jis prieštarauja įstatymui. 

„Negaliu vertinti to, kas yra prieš įstatymą – šiandien įstatymai sako, kad dividendus gali gauti savininkas. Klaipėdos uosto direkcijos savininkė 100 procentų yra valstybė, tai norint, kad tam tikra suma pinigų nueitų kažkam, kas nėra savininkas, matyt, reikėtų keisti įstatymus“, – antradienį žurnalistams Klaipėdoje sakė A. Latakas.

Sausio pradžioje pranešta, jog A. Vaitkus Susisiekimo ministerijos prašo imtis iniciatyvos, kad būtų pakeisti teisės aktai ir numatytos galimybės dalį uosto dividendų pervesti į miesto biudžetą.

A. Latakas teigė, kad į šį prašymą jau buvo atsakyta – pasiūlymą turi vertinti ne tik Susisiekimo, bet ir Finansų ministerija.

„Aš žinau tik tiek, kad yra kreiptasi, kad yra šios ministerijos gavusios tokį klausimą, per kažkokį laiką turėtų būti atsakymas. Yra Susisiekimo ministerijos atsakymas savivaldybei, nežinau, kodėl būtent dabar buvo iškomunikuota dėl tų dividendų, bet atsakymas jau prieš porą mėnesių gautas, kad tai turi spręsti eilė ministerijų“, – kalbėjo A. Latakas.

Uosto vadovo manymu, ministerijos turėtų įvertinti sprendimo pasekmes, nes leidus savivaldybėms skirti dalį valstybės valdomų įmonių pelno, jų prašytų ir kiti miestai.

„Čia ne mūsų sprendimas, (...) o toliau kas būtų – tai čia Finansų, Susisiekimo ir kitų ministerijų sprendimas, bet manau, kad jos labai rimtai svarsto, kokios būtų pasekmės. Toliau, matyt, būtų kažkoks sniego gniūžtės principas, turbūt Vilniaus savivaldybė pareikalautų dividendų iš „Lietuvos geležinkelių“, kaip pavyzdį sakau“, – sakė A. Latakas.

Susisiekimo ministerija savivaldybę anksčiau informavo, kad vertinant prašymą dėl dalies uosto dividendų bus tariamasi su Ekonomikos ir inovacijų bei Finansų ministerija.

Direkcija antradienį pranešė, kad pernai uždirbtas grynasis pelnas bus panašus, kaip ir 2022 metais – tuomet 24,5 mln. eurų uždirbęs uostas valstybei pernai sumokėjo 7,7 mln. eurų dividendų, o 2021 metais – 21,7 mln. eurų.

Uostas iki tol septynerius metus nemokėjo dividendų valstybei ir uždirbtas lėšas skyrė investicijoms į plėtrą.

Uosto direkcija nuo praėjusių metų tapo akcine bendrove, kurios visos akcijos priklauso valstybei.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Aha

kai uostas eina h u jum pelnai dingo o jo privatizacija pasidarė klausimu tai dabar pradėjo stenėt apie dvidendus miestui :D

Kur logika?

Jeigu jūra turi krantą, o ant kranto yra miestas tai ten įsikūrę įmonės ir laivyba yra kieno? Kieno gatvės,keliai, žmonių resursai naudojami, kieno aplinka kenčia nuo vienokių ar kitokių padarinių? Ne Vilniaus gi?

> Meras Vaitkus daro realius.....

Na ka tu...vienas Vaitkus tik pluša pluša, kiti...tiesa ka darytu Vaitkus, jei neturetu tokio "bemokslio-nevykelio" kaip tu...o mes nežinotumem apie jo "didvyriška" kova prieš liberkonservatorius vyriausybe ir ministerijas, prieš Petrošiu,Gentvila ir kitus "Klaipedos priešus" ir užsleptus dar didesnius pogrindinius miesto priešus-savivaldybes tarnautojus, kulturininkus ir šiaip visus, kurie ne visai sutinka su dabartines miesto valdžios neaiškiais užmojais
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS