Už žolės pjovimą atsakingai įmonei numatoma skirti baudą | Diena.lt

UŽ ŽOLĖS PJOVIMĄ ATSAKINGAI ĮMONEI NUMATOMA SKIRTI BAUDĄ

Uostamiesčio Klemiškės gatvės gyventojai baiminasi erkių antplūdžio, mat kai kuriose vietose nepjauta žolė siekia apie metrą. Anot gyventojų, vietomis užžėlusi žolė dengia net ir kelio riboženklius, todėl gali kilti avarijų. Klaipėdos savivaldybė už žolės pjovimą atsakingai įmonei numatė skirti baudą.

"Klemiškės gatvės pakraščiuose jau ilgą laiką nepjaunama žolė. Pasitaiko, kad jos aukštis siekia net metrą, tad kai kur sunku pastebėti kelio riboženklius ir gatvių žymėjimą. Želdiniai išsikeroję į gatvę. Šaligatvio nėra, tad pėstieji turi eiti keliu, kuriame rytais ir vakarais intensyviai vyksta eismas. Kitoje kelio pusėje yra didžiulis griovys. Pėstiesiems ir kitiems eismo dalyviams labai nesaugu", – į miesto savivaldybės atstovus kreipėsi klaipėdietis.

Pastarosiomis savaitėmis pasipiktinimų dėl nepjautos žolės mieste sulaukta ir daugiau.

Žmonės baiminasi, jog nešienautoje žolėje ims veistis erkės.

Pasak už šienavimo darbus mieste atsakingos bendrovės "Klaipėdos želdiniai" direktoriaus Gedimino Valašino, šiuo metu žolė pjaunama intensyviai, tačiau svilinanti kaitra neigiamai veikia techniką.

Anot G.Valašino, dėl karščių kaista varikliai, tačiau jiems atvėsus darbai tęsiami.

Šiomis dienomis žolė šienaujama Vingio rajone, Šilutės plente, Draugystės ir Žardininkų parkuose, K.Donelaičio aikštėje, Vasaros estradoje, Kretingos gatvėje ir kitose miesto erdvėse.

Žolė auga kaip tropikuose.

"Pjauname pagreitintu tempu. Žolė auga kaip tropikuose. Šienaujame pietinėje, šiaurinėje, centrinėje miesto dalyse. Žolė auga taip greitai, kad reprezentacinėse miesto erdvėse ją galima pjauti ir du kartus per savaitę. Atgimimo aikštėje ir kitose centrinės erdvėse nušienauta jau ketvirtą ar penktą kartą. Žaliosiose zonose, parkuose pjauname antrą kartą, o kai kur – ir trečiąjį", – kalbėjo G.Valašinas.

Pasak G.Valašino, pakelės bus pradėtos šienauti jau šią savaitę.

Numatoma skirti baudą

Reaguojant į gyventojų skundus, patikrinta žolės šienavimo situacija Klaipėdoje. Nustatyta nemažai nenušienautų viešųjų vietų uostamiesčio pietinėje dalyje, paaiškėjo, kad neužtikrinami įsipareigojimai laiku, kokybiškai ir efektyviai vykdyti  miesto viešųjų teritorijų priežiūros darbus. Todėl į Klaipėdos savivaldybę buvo iškviesti šiuos darbus atliekantys rangovai. Pastarieji teisinosi esą dėl žmonių trūkumo negalėję vienu metu prižiūrėti visų viešųjų erdvių, be to oro sąlygos skatino intensyvų žolės augimą. Rangovų tikinimu, darbai jau vyksta kur kas greičiau. Vis dėlto, uostamiesčio savivaldybė už žolės pjovimą atsakingai įmonei numato skirti 900 eurų baudą.

Savivaldybės samdomi rangovai šienauja reprezentacinius gazonus, miesto žaliąsias juostas palei gatves, parkus, skverus, aikštes ir kitus viešųjų teritorijų plotus. Pagal sutartį per šienavimo sezoną vidutiniškai 16 kartų pjaunami gazonai reprezentacinėse vietose, 5-6 kartus gatvių želdiniai ir 4-5 kartus parkai bei skverai.

Už žolės pjovimą kiemuose yra atsakingi daugiabučių administratoriai arba savininkų bendrijos, kurie privalo viešai (daugiabučių namų skelbimo lentose ar interneto svetainėje, jei tokias turi) paskelbti teritorijų tvarkymo ir valymo grafikus.

Uostamiesčio savivaldybė klaipėdiečiams primena, kaip galima pamatyti, kas atsakingas už šienaujamą plotą. Apsilankius žemėlapyje, kurį rasite paspaudus čia ir įvedus adresą (arba prisitraukus reikiamą teritoriją), šone esančių sluoksnių sąraše reikėtų pažymėti „valomi plotai“ ir kartą spustelti kairiu pelės mygtuku.

Tiek viešose vietose, tiek namų kiemuose žolės pjovimą kontroliuoja Klaipėdos savivaldybės Viešosios tvarkos skyrius. Apie netinkamą padėtį galima informuoti elektriniu paštu viesojitvarka@klaipeda.lt.

Iš viso Klaipėdoje yra 4 348 200 kvadratiniai metrai šienaujamo ploto. Vidutiniškai per sezoną tam išleidžiama 300 000 eurų. Šienavimas pradedamas gegužės pradžioje ir baigiamas spalio viduryje.

Rašyti komentarą
Komentarai (13)

minde

900 eurų? O mgd tai kam reikia ieskot 10 darbuotoju ir sumoketi jiems 5,000 jei bauda tik 900 ? 9,000 tukstancius turi skirti. Kai tokios juokingos baudos apsimoka nepjaut ir baudas moket.

Eksdarbuotojas

Dirbau pas to G. Valašino. Algos juokingos. Nori, kad į darbą ateitum gera valandą ankščiau, o išeitum 1,5 valandos vėliau ir jokio apmokėjimo už tai. O žmonės dirba kaip vergai. Techniką nusiperka iš laužyno supuvusią, kad net rūdžių nebėra ant kurių būtų galima špakliaus užtepti - bet fiksuoja jog tai nauja. Tai įsivaizduokime kiek susižeria sau į kišenę įmonės lėšų...

Gyventoja

Prieš Laukininkų 43, vaikų žaidimų aikštelėje žolė nepjaunama jau antri metai ir šį kartą visur nupjovė, smėliadėžėj paliko, o toj pūvančioj ilgoj nušienautoj žolėj ne tik erkės, bet ir gyvatės greit pradės veistis
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS