Vagių akys krypsta į pajūrį | Diena.lt

VAGIŲ AKYS KRYPSTA Į PAJŪRĮ

Į pajūrį būriais traukia ne tik atostogų malonumų ištroškę poilsiautojai, bet ir vagys. Be priežiūros paliktas daiktas akimirksniu tampa jų nuosavybe. Policija jau nebespėja skaičiuoti nusikaltimų.

Užplūdo "gastrolieriai"

Šis savaitgalis tapo savotišku vagių sezono atidarymu Palangoje. Apie tai galima spręsti iš gausybės kriminalinių įvykių pranešimų.

Palangos miesto policijos komisariato Organizacinio poskyrio viršininkė Erika Kliaugienė minėjo, kad per porą dienų kurorte įvykdytų nusikaltimų suvestinė nebetilpo į du puslapius. Tai byloja, kad poilsiautojams užplūdus pajūrį, čia prasidėjo ir nusikaltimų karštinė.

Porą vasaros mėnesių trunkantis nusikaltimų protrūkis Palangoje bei Šventojoje vietos policininkams prailgsta labiau nei likę dešimt metų mėnesių.

Vakar Palangos kriminalinės policijos pareigūnams vadovaujantis Andrius Grigaitis neatsigynė interesantų ir suko galvą, kaip kuo greičiau išaiškinti daugybę savaitgalio nusikaltimų. Visi sulaikyti įtariamieji – ne vietos gyventojai. Tai reiškia, kad kurortas traukia ne tik poilsiautojus, bet ir visos Lietuvos nusikaltėlius.

Per savaitgalį kurorte padaryta tiek nusikaltimų, kiek ne sezono metu fiksuojama per porą mėnesių.

Pora grobė dviračius

Dviračių vagys Palangoje grobio tyko jau ne pirmą mėnesį. Daugiausiai dviračių dingsta iš nuomojamų poilsiautojams namų kiemų. Pasak E.Kliaugienės, dažniausia kurorto svečių klaida – įsitikinimas, jog namo, kurio kone visi kambariai nuomojami, kiemas yra saugus.

"Simbolinė tvora ir nerakinami varteliai tikrai neapsaugo poilsiautojų turto nuo vagių. Juo labiau kad dažniausiai palangiškiai vienu metu viename būste apgyvendina ne vieną, o kelias šeimynas ar draugų kompanijas. Pastebėta, kad Palangoje žmonės nerakinamus dviračius palieka prie parduotuvių. Jų netekę vėliau pareigūnams jie aiškina, kad tik porai minučių užbėgo į parduotuvę nusipirkti būtinos prekės, tad nenorėję gaišti", – daugiametę patirtį dėstė pareigūnė.

Sekmadienio naktį Palangoje, Užkanavės gatvėje iš lauko virtuvės pavogti keturi dviračiai. Pareigūnai įtaria, kad juos galėjo pagrobti 41 metų Panevėžio rajono gyventojas ir 28 metų iš Radviliškio atvykusi moteris.

Budrumą tirpdo alkoholis

Kita vasarą dažniausiai fiksuojama nusikaltimų rūšis – asmeninių daiktų vagystės iš poilsiaviečių. Dažniausiai nuo vagių kenčia pirmuosiuose aukštuose įsikūrę poilsiautojai. Praviri langai traukte traukia nusikaltėlius.

Aiškindamiesi panašius nusikaltimus Palangos policininkai pastebi, kad neretai nukenčia didesnėmis kompanijomis viename būste apsigyvenantys poilsiautojai. Linksmintis išsiruošusi draugija nebežino, kuris turėjo užrakinti duris ar uždaryti langus. Kai žmonės netenka vertingų daiktų, paaiškėja, kad nė vienas iš gausaus būrio neprisiminė pareigos pasirūpinti savo turto saugumu.

"Poilsiautojų budrumą ištirpdo saulė, jūra, malonūs įspūdžiai. Tad akyliems nusikaltėliams reikia tik nedaug pastangų ir atidumo susekti, kur ir kaip be priežiūros paliekamas Palangos svečių turtas. Šiemet jau būta atvejo, kai vagis nusinešė moters rankinę su pinigais ir dokumentais. Moteris kaitinosi paplūdimyje, o rankinę buvo pasidėjusi prie kojų. Nusikaltėlis čiupo ją ir nukūrė. Nukentėjusioji pamatė tik jo nugarą", – pasakojo E.Kliaugienė.

Vakar Palangos paplūdimiai buvo pilnutėliai poilsiautojų. Tad poilsiavietės ištuštėjo visai dienai, o tai reiškia, kad jau šiandien pareigūnai sulauks ne vieno pranešimo apie dingusius daiktus iš namelių, kambarių ir automobilių.

Sekmadienį Palangoje Vytauto gatvėje poilsiavę žmonės neteko 8 tūkst. litų vertinamų daiktų. Namelis buvo paliktas neužrakintas. Tos pačios dienos rytą S.Dariaus ir S.Girėno gatvėje apsigyvenę vilniečiai neteko 18 tūkst. litų vertės daiktų.

Pirmadienį Palangos policininkai tardė penkis iš kitų miestų vagiliauti atvykusius "gastrolierius". Taip vadinami vasaros sezono metu kurorte siaučiantys nusikaltėliai.

Vagia tik brangias mašinas

Nebe pirmus metus kurorte siaučia brangius automobilius vagiantys nusikaltėliai. Manoma, kad ypatingai aukštą meistriškumo lygį pasiekę nusikaltėliai čia tyko tik labai brangių beveik naujų mašinų. Pareigūnai įtaria, kad vagiamos tos mašinos, kurioms iš anksto randami pirkėjai.

Sekmadienio rytą Ganyklų gatvėje iš 67A namo kiemo pagrobtas Lenkijos piliečio "Volkswagen Sharan", pagamintas 2003 m. Dingusi mašina vertinama beveik 44 tūkst. litų.

Lengviau išlaužiami seni automobiliai dažniausiai tampa jaunų vagišių taikiniu. Jie pasivažinėja tokiomis mašinomis ir numeta, nė nebandydami iš jų pasipelnyti.

Pernai iš Palangos bei Šventosios poilsinių kiemų pavogti keli brangūs motociklai bei keturračiai.

Traukia narkotikų prekeivius

Vasaromis Palanga tampa ir narkotikų prekeivių traukos centru. Šiemet Palangoje jau pradėti trys ikiteisminiai tyrimai, dviejuose jų įtarimai pareikšti kvaišalų platintojams, o vieno ikiteisminio tyrimo veikėjai jau laukia bausmės už narkotikų laikymą.

Sekmadienį pareigūnams įkliuvo ir 18-metis vilnietis, nutvertas su maišeliu "žolės". Panašu, kad jis šiuos narkotikus atsivežė savo reikmėms.

Klaipėdos apskrities policijos Organizuoto nusikalstamumo tyrimo biuro viršininkas Valdas Narutavičius pasakojo, kad kurorte vasarą dažniausiai platinami lengvesni narkotikai. Poilsio sezono metu Palangai ir Nidai skiriamas ypatingas šio biuro pareigūnų dėmesys.

V.Narutavičius tikino, kad narkotikai į kurortus patenka dviem būdais. Dalį atsiveža jų vartotojai, jie kitiems poilsiautojams kvaišalų neplatina. Kitas būdas – narkotikų pardavėjų tikslingai čia atgabenti kvaišalai. Platintojai dauguma atvejų būna klaipėdiečiai, palangiškiai bei kretingiškiai.

Šiemet Palangoje nutverti du narkotikų pardavėjai ir keturi vartotojai.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

to kolia

eik be triusiku i pleza ir bus ramu..

kolia

Tie vagiai kasmetai vis problema., istikruju negalima palikt net triusiku ant smelio, tuoj nuvagia,nes polycija tai nevaiksto pliaze ir neziuri ar yra vagiu.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS