Vakarėjant – užburianti Palangos pasaka | Diena.lt

VAKARĖJANT – UŽBURIANTI PALANGOS PASAKA

  • 4

Net ir tiems, kurie mano puikiai pažįstantys Palangą, įvairialypių klodų turtingas miestas geba atskleisti vis naujų slėpinių. Kartais į jį tereikia pažvelgti kitu kampu – kad ir iš paukščio skrydžio arba į intriguojančių patyrimų žygį nepažintais kurorto takais išsiruošus slaptingą vėlyvą metą.

Aprėpti plačiu žvilgsniu

Pajūrio juosta besidriekianti Palanga iš aukštai – kvapą gniaužiantys vaizdai, kuriais galima gėrėtis iš skirtingų kurorto taškų.

Švelnesnių pojūčių žada skonių puota aukščiausiose miesto restoranų terasose, kiek pikantiškesnių – kelionė link debesų naujuoju apžvalgos ratu ar galiausiai užkopus į Palangos Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčios smailę.

Būtent čia, prieš ketverius metus įrengtoje apžvalgos aikštelėje, galima ne tik pasigrožėti įspūdinga miesto panorama bei jūros platybe iš 21 m aukščio, bet ir apžiūrėti bažnyčios laikrodžio ir varpo mechanizmus.

A. Kazlausko nuotr.

Apžvalgos aikštelėje vienu metu nemokamai apsilankyti gali iki 10 žmonių. Ji veikia kasdien, tik prieš apžvalgą patariama pasitikrinti lankymo valandas – šv. Mišių ir Santuokos apeigų metu šis lankytinas objektas yra uždaras.

Dar vieną puikią apžvalgos aikštelę kurorte siūlo pati gamta. Tad užsukus į parką verta užkopti į Birutės kalną, nuo kurio pajūris atsiveria nuostabiais tapybiškais rakursais, – ne veltui ši vieta itin mėgstama pačių palangiškių.

Nuščiuvusios gamtos karalystė

Vasaros ritmu šurmuliuojanti Palanga ypatingomis spalvomis sužimba ir vėlyvą vakarą. Daugeliui šis metas įprastai asocijuojasi su klubine kultūra, pramoginiais renginiais, galiausiai – vakarojimu kurorto restoranuose, baruose ar kavinėse.

Tačiau vakarėjančiame mieste galima džiaugtis ir kitokiomis veiklomis.

Jei tik yra ūpo ir energijos, iki vėlumos galima klaidžioti kad ir šeimų pamėgtame atraktyviame Pasakų parke – neseniai čia įrengta papildomų apšvietimo žibintų.

Ilgėliau pavakaroti kviečia ir Birutės parkas, kuriame pasirūpinta jaukiu naktiniu apšvietimu. Tad vėlyvu metu net ir regimai pažįstami parko kampeliai sušvis visai kitaip, nei esame įpratę matyti dieną.

Nuščiuvusios, vakarėjančios gamtos apsuptyje susipina ne tik romantika, mistika – kaip tik visu grožiu prie dvaro sužydusios rožės vilioja prisėsti ant rūmų laiptelių, grožėtis vaizdu ir mėgautis margaspalvių žiedų kekių aromatais.

Galiausiai pasigrožėjus romantiškai apšviestu Lurdu, vėlyvo pasivaikščiojimo parke kulminacija taps saulėlydis prie jūros arba ant Birutės kalno.

Naktinės ekskursijos metu dalyviai sužino, kur vaidenasi, kur pildosi svajonės, kur ore plevena meilė ir skleidžiasi nepamirštamos legendos.

Tarp šviesų ir šešėlių

Palangos turizmo informacijos centro atstovai primena: vakarėjantis kurortas – puiki galimybė ne tik pakeliauti įvairiais siūlomais pažintiniais maršrutais, bet ir išbandyti šio sezono naujieną.

„Kaskart siekiame sudominti žmones kažkokiais naujais įdomiais dalykais. Tad šiais metais tarp tokių naujovių pasiūlėme naktinę ekskursiją „Nemieganti Palanga: šviesų ir šešėlių paslaptys“. Jos metu dalyviai sužino, kur vaidenasi, kur pildosi svajonės, kur ore plevena meilė ir skleidžiasi nepamirštamos legendos“, – šyptelėjo Palangos turizmo informacijos centro turizmo vadybininkė Alma Slaboševičienė.

Anot pašnekovės, tokio formato projektai sėkmingai pasiteisino tiek užsienyje, tiek mūsų šalyje, tad tikimasi, kad ši naujovė prigis ir Palangoje.

A. Kazlausko nuotr.

„Ekskursija prasideda pusę dešimtos vakaro ir trunka apie pusantros valandos – tai optimalus laikas, kad žmonės nepavargtų ir išlaikytų dėmesį tokį vėlyvą metą. Kol kas ji rengiama kas antrą penktadienį, tačiau pagal poreikį ir susitarimą šią ekskursiją taip pat galima užsisakyti ir kitai dienai“, – pasakojo specialistė.

Būta ir saldžių nuodėmių

Gidės Dianos Jomantaitės-Jonaitienės žodžiais, ekskursijos „Nemieganti Palanga: šviesų ir šešėlių paslaptys“ tikslas – atskleisti kitokią, daugelio dar neregėtą, paslaptingą ir kiek pikantišką kurorto pusę, pateikiant daugeliui mažai girdėtus istorinius dalykus.

„Vakarėjant, kai įsižiebia šviesos ir fontanai, apšviečiami paminklai, Palanga tampa tokia, kokios dieną mes jos tikrai nematome. Be kitų įdomybių, ekskursijos metu dalyviai sužino, kaip kurorte būdavo atostogaujama ankstesniais laikais ir kokių nuodėmių čia būta, – šyptelėjo pašnekovė. – Leidžiame sau pasikalbėti ir apie ilgakases undines, kurių būdavo galima „susižvejoti“ Palangoje, ir apie tai, kur būdavo linksminamasi ir kokios tai būdavo linksmybės ir, žinoma, kartu pristatoma miesto istorija.“

Gidės pastebėjimu, dažniausiai Palangos svečiai renkasi įprastus, gerai žinomus maršrutus – tarp populiariausių objektų rikiuojasi J.Basanavičiaus gatvė, jūros tiltas ar Gintaro muziejus.

Tad ekskursija „Nemieganti Palanga: šviesų ir šešėlių paslaptys“ siekiama dalyviams parodyti ar priminti ir kitas įdomias miesto vietas, slaptus jo užkulisius.

Tai, ko nėra lankstinukuose

„Aplankome ir tą patį šviečiantį šokantį fontaną, kuris pastatymo metu buvo pats aukščiausias Lietuvoje, ir apšviestą Signatarų alėją, kurią turistai paprastai kerta pernelyg neatkreipdami dėmesio. Paeiname ir Ronžės upelio pakrante, pamatome J.Basanavičiaus gatvės užkulisius, aplankome pirmąjį Palangoje Jūratės ir Kastyčio fontaną. Galbūt prasilenkiame net su grafienės Sofijos Tiškevičienės dvasia – daug kas nežino, kad ji vis dar vaidenasi“, – vaizdžiai kalbėjo  D.Jomantaitė-Jonaitienė.

Kaip pasakojo pašnekovė, ekskursijos dalyviai lieka nustebę, kiek daug dalykų apie Palangą jiems dar nežinoma. Ir tai natūralu – juk kurorto istorija tokia daugiasluoksnė.

„Visada stengiuosi pasakoti apie tai, ko paprastai nėra daugelyje Palangos aprašymų, įprastiniuose lankstinukuose, norisi pateikti tokių detalių, kurios nėra plačiai eskaluojamos. Tad nors galbūt kai kurie faktai ekskursijos dalyviams ir nėra visai nežinomi, bet tam tikri momentai tikrai tampa netikėti“, – sakė gidė.

A. Kazlausko nuotr.

Be to, jos pastebėjimu, tokios naktinės ekskursijos – ne tik įdomus, bet ir labai patrauklus formatas būtent kurortinei vietovei.

„Dieną žmonės nori daugiau laiko praleisti prie jūros, gamtoje, kažkam kitam nelabai ir lieka laiko. Tad vakaras – puikus metas ir pasivaikščioti po temstančią Palangą, ir pasiklausyti įdomių istorijų. Tokia naktinė ekskursija tampa tarsi pasaka prieš miegą“, – šyptelėjo pašnekovė.

GALERIJA

  • Prietemoje: vėlyvą vakarą vaikštinėjant jaukiai apšviestu miestu ar parku išnyra įspūdingi istoriniai kurorto statiniai.
  • Vakarėjant – užburianti Palangos pasaka
  • Vakarėjant – užburianti Palangos pasaka
  • Vakarėjant – užburianti Palangos pasaka
  • Vakarėjant – užburianti Palangos pasaka
A. Kazlausko nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (4)

>[ne]lietuvis

Pakalike, prie ko čia nuo karo bėgantys ukrainiečiai ? Melstis savo rašistui agresoriui gali naktį, po kaldra, o ne viešai , rodydamasis kaip giliai putleriui esi į rudąją sulindęs...

visiškas kaimas

Pernai rugpjūčio mėnesį polisiavom Palangoje, tai visiška nykybė, visiškas kaimas, nes pastoviai lijo. Baisu, nėra ką veikti toje Palangoje kai lyja.

kauniečiai

Užburianti pasaka tik ne tada kai lyja arba šalta.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS