Valstybės tarnyboje – iki senatvės | Diena.lt

VALSTYBĖS TARNYBOJE – IKI SENATVĖS

Nuo šių metų sausio, pakoregavus Valstybės tarnybos įstatymą, pensinio amžiaus sulaukę valstybės tarnautojai turės galimybę darbo sutartį pratęsti dar penkeriems metams. Klaipėdos savivaldybės Personalo skyriaus vadovė patikino, jog kol kas šios įstatymo nuostatos savivaldybėje taikomos santūriai.

Vasario 10 d. duomenimis, Klaipėdos savivaldybėje dirba 463 darbuotojai, kurių amžiaus vidurkis yra 46 metai.

Šiemet dešimčiai Klaipėdos savivaldybės administracijos valstybės tarnautojų, iš kurių vienas užima vadovaujančias pareigas, sukanka 65 metai.

Pagal Valstybės tarnybos įstatymą, 65 metai yra tas amžius, kai valstybės tarnyba baigiama. Tačiau nuo šių metų sausio priimti įstatymo pakeitimai, ir tarnyba gali būti pratęsta, bet ne ilgiau nei penkeriems metams.

Pasak Klaipėdos savivaldybės Personalo skyriaus vedėjos Ingos Gelžinytės-Litinskienės, valstybės tarnybos pratęsimas, tarnautojui sulaukus pensinio amžiaus, uostamiesčio savivaldybėje taikomas santūriai.

"Vienas dalykas, tas įstatymo pakeitimas atsirado neseniai, antra, pratęsiama tik tuo atveju, jei procesai, su kuriais susijęs tarnautojo darbas, yra sudėtingi ir darbuotojo nėra galimybės skubiai pakeisti kitu, tuomet darbo sutartis pratęsiama pusmečiui, bet tikrai ne ilgiau. Mes tos įstatymo nuostatos visa apimtimi netaikome, bent jau kol kas yra tokia mūsų politika šiuo klausimu", – tikino I.Gelžinytė-Litinskienė.

Klaipėdos savivaldybėje yra viena mentoriaus pareigybė, į kurią galėtų pretenduoti kaip tik pensinio amžiaus sulaukęs tarnautojas.

Kurį laiką šias pareigas ėjo ilgametė Klaipėdos savivaldybės Sveikatos apsaugos skyriaus vedėja Janina Asadauskienė.

Bet ji jau ten nebedirba, tad mentoriaus postas šiuo metu yra laisvas.

"Į mentoriaus pareigas mes skiriame asmenį, kai tam yra reikalas. Buvo atvejis, kai iš Švietimo skyriaus išėjo nemažai žmonių, reikėjo apmokyti naujai atėjusiuosius, tai mes pusei metų palikome mentoriauti jau išėjusį į pensiją tarnautoją", – paaiškino I.Gelžinytė-Litinskienė.

Rašyti komentarą
Komentarai (19)

Lina

Isejau sulaukusi 65 -penkeriu,ir ka ,-jegu yra o darbo ne.

Nenormalu

Taip teisingai iki pensijinio amžiaus darbą sunku rast, o ilgamečius pensininkus valstybinėse įstaigose kažkodėl laiko.

Mažint biurokratiją didint apsukas

Statistiškai 5 proc atlieka visą darbą kiti tik balastas, nešioja dokumentus iš vieno kabineto į kitą, kam tie 463, su 300 susitvarkytų ir nereikėtų galvot apie 4 dienų darbo savaitę ką jau savivaldybės kabinetų karaliai ir nori prastumti, apsitvėrę vienu langeliu, neįeisi nepatikrinsi ar ten kavos pertraukėlė 30 min iš valandos darbo, kuo daugiau biurokratų tuo sunkiau verslui ir gyventojams, pensininkai lai dirba niekam jie netrukdo
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS