Vandenilio projektas startuos Klaipėdoje? | Diena.lt

VANDENILIO PROJEKTAS STARTUOS KLAIPĖDOJE?

Europos Komisijai patvirtinus Žaliojo kurso ir vandenilio strategijos dokumentus, Klaipėdos savivaldybės vadovai su Susisiekimo ministerijos atstovais jau aptarė galimybes uostamiestyje vystyti vandenilio infrastruktūrą. Klaipėda galėtų tapti vienas pirmųjų miestų, kuriame būtų pradėtas vystyti šis bandomasis projektas.

Europos valstybėse sparčiai vystant atsinaujinančios energijos rūšies – vandenilio projektus, Lietuvoje prabilta apie galimybes gaminti ir transportuoti dujotiekiais žaliąjį vandenilį energetikai.

Žaliasis vandenilis taip vadinamas todėl, kad yra gaminamas iš atsinaujinančių energijos išteklių ir neišskiria CO2.

Iki infrastruktūros kūrimo dar ilgas kelias, bet smagu, kad Klaipėda matoma kaip vienas atraminių taškų, kalbant apie vandenilio plėtrą kada nors ateityje.

Praėjusią savaitę apie žaliojo vandenilio infrastruktūros atsiradimą Klaipėdoje Susisiekimo ministerijos atstovai diskutavo su uostamiesčio vadovybe.

"Iki infrastruktūros kūrimo dar ilgas kelias, bet smagu, kad Klaipėda matoma kaip vienas atraminių taškų, kalbant apie vandenilio plėtrą kada nors ateityje. Nes kurti žaliojo vandenilio technologijas Lietuvoje anksčiau ar vėliau neišvengiamai teks. Tik klausimas, kada, kur ir kaip tas bus pradėta daryti", – kalbėjo Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas.

Pasak uostamiesčio vadovo, džiugu, kad Klaipėda šioje srityje vertinama kaip vienas perspektyviausių taškų, tiek vertinant Klaipėdos patirtį SGD terminalo srityje, tiek dėl ekologiškų autobusų diegimo miesto viešajame transporte.

"Tad Klaipėdoje galėtų būti įgyvendinamas ir bandomasis žaliojo vandenilio projektas. Tačiau tai labai ilgas procesas. Mums buvo tik pristatytos idėjos apie žaliojo vandenilio technologijų plėtrą Lietuvoje, kurio įgyvendinimo laikotarpis siektų iki 2030 m., žiūrint į ilgalaikę perspektyvą", – pabrėžė V.Grubliauskas.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

Krabas

O tai vandenilio gamybai ką naudos ekologiška elektra? ar gamins SMR technologija: CH4 + H2O ⇌ CO + 3 H2 CO + H2O ⇌ CO2 + H2 "Over 95% of the world’s hydrogen is produced using the steam methane reforming process (SMR)" "per 1 million standard cubic feet (SCF) of hydrogen produced from methane, 250,000 SCF of CO2 will be produced" Na ka aš žinau "toks" ir ekologiškas tas vandenilis, ale tik krieckute sau užsidės, kad va mes žali....

Nuuuu

Mes požemines perejos pastatyti nesugebam ir parkingo 1-kieme irengti per puse metu. Gal neskubekite su vandeniliu dar ir žaliu:)

hidrogenas

Estai jau prieš 5 metus išmėgino šias technologijas ir įvertino teigiamai, praktiškai jokios taršos, o važiuoja kaip normalūs auto. Tik infrastruktūros dar niekas neturi, tai reikalai toliau bandymų kaip ir nenuėjo.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS