Vestuvių kaina šoktelėjo trečdaliu | Diena.lt

VESTUVIŲ KAINA ŠOKTELĖJO TREČDALIU

Sparčiai kylančios kainos smogs ir būsimiems jaunavedžiams. Uostamiesčio vestuvių organizatoriai pripažįsta, kad norintieji vienas kitam ištarti lemtingąjį "taip" šiemet turės labiau paploninti pinigines nei susituokusieji pernai. Teigiama, kad kainos šiemet šoktelėjo maždaug trečdaliu ir kitąmet dar augs.

Prasideda tuoktuvių bumas

Uostamiestyje, kaip ir visoje Lietuvoje, įsibėgėja vestuvių sezonas.

Kaip įprasta, jis prasideda maždaug gegužės viduryje ir baigiasi spalį.

Nors žiedus sumainančiųjų būna ir kitais mėnesiais, didysis tuoktuvių bumas ir karščiausias tokių švenčių sektoriaus atstovų darbymetis – būtent šiltuoju metų laiku.

"Iki šios dienos yra paduoti 558 prašymai. Praėjusiais metais liepos 1 d. buvo 567 prašymai. Labai panašus skaičius. Vadinasi, jų nei mažėja, nei daugėja", – teigė Klaipėdos savivaldybės Civilinės metrikacijos ir registracijos skyriaus vedėja Gražina Misevičienė.

Pašnekovės teigimu, tai, kad įsimylėjėliai jau padavė prašymus santuokai įteisinti, dar nereiškia, kad jie susituoks šiemet, jų jungtuvės gali įvykti ir kitąmet.

Per šiuos metus jau įregistruotos 383 santuokos. Nuo liepos iki spalio dar planuojama sutuokti apie 240 porų.

Santuokai įteisinti jaunųjų pasirinktose vietose, o ne Santuokų rūmuose, jau priimti 67 prašymai.

Pernai pasirinktose vietose buvo įregistruotos 73 santuokos. Planuojama, kad panašus skaičius išliks ir per šiuos metus.

Jaunavedžiai kol kas naujų vietų santuokos registracijai neatrado – prašoma jungtuves įteisinti viešbučiuose, piliavietėje, Botanikos sode, burlaivyje "Meridianas".

Šiemet padaugėjo norinčiųjų tuoktis prie jūros – Melnragės ir Girulių paplūdimiuose. Keturios santuokos čia jau įteisintos ir dar trys poros planuoja čia susituokti.

Viena išskirtinių šiųmečių porų pageidauja santuoką įteisinti Klaipėdos universiteto Menų akademijos salėje.

Pabrango trečdaliu

Visas šiųmečių būsimųjų jaunavedžių būrys ir tie, kurie vestuves planuoja kitąmet, tikėtina, už šią šventę mokės kur kas daugiau nei žiedus sumainiusieji pernai.

Tai, kad daugelyje sričių pastebimas kainų augimas neaplenkė ir vestuvių sektoriaus, pripažįsta uostamiestyje dirbantys vestuvių organizatoriai.

Ne tik Klaipėdoje, bet ir visoje Lietuvoje gerai žinomas renginių organizatorius ir vedėjas Remigijus Žiogas įvardijo tiksliai – kainos, lyginant su pernai, šiemet didesnės maždaug 35 proc.

"Grupės, vedėjai, banketinės salės, maistas – kainos yra labai šoktelėjusios į viršų", – neslėpė R.Žiogas.

Kita uostamiesčio vestuvių planuotoja ir renginių organizatorė Dailė Docienė taip pat pripažino, kad šiemet paslaugų kainos išaugo, tačiau taip pat pastebėjo, kad jaučiamas didesnis būsimųjų jaunavedžių noras taupyti.

"Nebėra tokio taškymosi, kuris buvo madingas anksčiau", – apibendrino D.Docienė.

Tūkstantinis biudžetas

R.Žiogo teigimu, šiemet uostamiesčio įsimylėjėlių vestuvių biudžetai svyruoja nuo 10 tūkst. iki 25 tūkst. eurų.

Vidutinio dydžio vestuvėms, kuriose dalyvauja apie pusšimtį žmonių, atsisakoma organizatorių ir vedėjo paslaugų, renkamasi tik muzikantus, ir šventė vyksta ne itin paklausioje kaimo turizmo sodyboje, pakaks apie 10 tūkst. eurų.

"Bet jeigu yra vedėjai, žmonės nori kokybės ir gražios šventės, tuomet kaina svyruoja nuo 15 tūkst. eurų. Standartas – apie 18–19 tūkst. eurų", – dėstė organizatorius.

Vis dėlto akivaizdu, kad nestinga porų, kurios savo vestuvėms negaili ir tokių automobilio kainai ar įnašo už būstą dydžiui prilygstančių sumų.

Populiaraus vedėjo darbotvarkėje šį sezoną – 65 vestuvės, kurios vyks ne tik savaitgaliais, bet ir kitomis savaitės dienomis.

"Tie, kurie nusprendžia kelti vestuves, negaili. Žmonės vis dar tiki, kad tuokiamasi vieną kartą, ir investuojama taip, kad būtų skaudu skirtis finansiškai", – investiciją apibūdino pašnekovas.

Skaičiuoja ir emigrantai

Nors sutaupyti norintiems būsimiesiems jaunavedžiams neretai vestuvių datą patariama rinktis savaitės viduryje, mat tokiomis dienomis paslaugų teikėjai esą taiko mažesnes kainas, tačiau, anot R.Žiogo, įprastą dieną šventę keliantys sužadėtiniai tesutaupo apie 15 proc.

D.Docienė pastebėjo, kad anksčiau buvo matyti aiškus atotrūkis tarp į Lietuvą grįžusių emigrantų ir čia gyvenančiųjų vestuvių.

Paprastai pirmieji būdavo išlaidesni, tačiau dabar šis skirtumas nebėra toks akivaizdus.

Tiek dirbantys čia, tiek plušantys svetur vestuvėms skiria panašias sumas.

Anot planuotojos, paslaugų teikėjai, net ir kylant kainoms, stengiasi prisitaikyti prie žmonių poreikių ir siūlo pigesnius paslaugų paketus.

"Nevalgykite omarų, pasiimkite vištienos ir bus šiek tiek pigiau", – patarė pašnekovė.

Renkasi mažas šventes

Tiems, kurie nenori didelės šventės arba jai tiesiog gaili pluošto eurų, siūlomos jaukios popietės ar vakarienės po ceremonijų.

Jas, anot organizatorių, taip pat galima surengti iškilmingas ir įsimenančias, o toks vakaras vidutiniškai atsieitų apie 5 tūkst. eurų ar kiek mažiau, priklausomai nuo jaunavedžių reikalavimų, maisto, dekoracijų.

Tokios vestuvės tampa vis populiaresnės, nes sutaupoma nemažai lėšų, o malonūs įspūdžiai išlieka.

"Per tą popietę viskas ir padaroma: ir šokiai, ir tortai pjaunami, ir puokštės metamos", – pasakojo planuotoja.

Vis dėlto pastebima, kad mažas šventes vertina ne visi, todėl būna atvejų, kai po tokios popietės svita dūzges pratęsia kur nors kitur.

Kaina didėjo tris kartus

Vertinant visus kainas pakėlusius paslaugų teikėjus, labiausiai išsiskiria kaimo turizmo sodybos – jos brango labiausiai.

Ryškiausiai, apie trečdalį, kainas pakėlė pačios populiariausios sodybos.

Anot R.Žiogo, alkoholinių gėrimų kainos išliko tokios kaip ir pernai, tačiau pastebimai daugiau šiemet tenka atseikėti už maistą.

"Pabrango nakvynė, maistas ir paslaugos, tai, kas susiję su žmonių darbu. Anksčiau, jeigu imdavau asistentą, jam mokėdavau 100 litų, dabar moku 100 eurų. Taigi kaina padidėjo beveik tris kartus", – teigė organizatorius.

Skaičiuojama, kad šiemet vienas žmogus vestuvių puotoje jos rengėjams atsieina apie 100–120 eurų, neįskaitant saldaus stalo ir alkoholio išlaidų.

Taigi iš viso vienas svečias gali kainuoti net ir apie 180–200 eurų.

Paprastai vienas svečias dovanoja ne mažiau nei pusšimtį eurų. Tačiau dažniau pakviestieji nepagaili ir daugiau.

Tiesa, pastebima, kad šiuolaikiniai jaunavedžiai jau neorganizuoja itin didelių vestuvių. Paprastai svečių skaičius svyruoja nuo 40 iki 60.

Pinigus mieliau renkamasi investuoti į paslaugų kokybę.

Brango ir vedėjai

Pašnekovas neslėpė, kad kiek šoktelėjo ir vedėjų darbo kainos. Šiemet R.Žiogo paslaugos kainuoja apie 1,3 tūkst. – 1,5 tūkst. eurų.

"Jeigu penktadienis – 1,3 tūkst, o jeigu šeštadienis – 1,5 tūkst. eurų. O kai buvo litai, kainavo 3,5 tūkst. litų. Dar pernai mano kaina buvo tūkstantis eurų", – pripažino vedėjas ir organizatorius.

Jo teigimu, kaina pakilo todėl, kad nestinga užsakymų, programos nuolat koreguojamos pagal vyraujančias tendencijas ir vestuvių naujoves.

Analogiška situacija ir dėl sodybų brangimo – kiekvienas atsinaujinimas ir investicija į patrauklumą didina paslaugų kainą.

D.Docienės teigimu, kai kurie vedėjai siūlo ir vadinamuosius taupiuosius pasiūlymus – už 400 eurų siūlomi pradedantys vedėjai.

Ilgų filmų nepageidauja

Šiuolaikiniai jaunavedžiai atsisako ilgai trunkančių vestuvių filmų.

Dažniausiai pageidaujama kelių minučių vaizdo įrašo, kuriame užfiksuotos svarbiausios šios dienos akimirkos, vaizdai iš oro, filmuojami vadinamaisiais dronais – bepiločiais aparatais.

Tokia kokybiškai teikiama paslauga kainuoja apie 700–1,2 tūkst. eurų. Profesionalaus fotografo paslaugos uostamiestyje atsieina apie 1,5 tūkst. – 1,7 tūkst. eurų.

Tiesa, patiems populiariausiems fotografams, kurie vestuvių akimirkų į Klaipėdą fiksuoti vyktų iš sostinės, tenka atseikėti apie 2,5 tūkst. – 3 tūkst. eurų.

Pagal šių metų tendencijas pasiūta nuotakos suknelė kainuoja nuo 1,5 tūkst. eurų.

Pernai 2015-ųjų modelio suknelę buvo galima įsigyti maždaug 20 proc. pigiau.

Kitąmet – dar brangs?

D.Docienė pastebėjo, kad dažniausiai būsimieji jaunavedžiai su paslaugų teikėjais sutartis pasirašo maždaug prieš metus, todėl jiems taikomos tų metų kainos, ir teikėjams tenka suktis taip, kaip jie išmano.

"Dabar, kai jie įvertins, kas čia pasikeitė per šią žiemą, nežinau, kaip bus. Kol kas situaciją stebiu ramiai, jaunųjų panikos nėra, vadinasi, nieko drastiško neįvyko. Tačiau kitais metais, manau, jie ne tik prilygins dabartines kainas, bet ir dar šiek tiek pakels", – prognozavo pašnekovė.

Artimiausiu laiku kainų mažėjimo nenumatė ir R.Žiogas. Jo teigimu, šiuo metu vestuvių sektoriuje yra pasiektas 2007-ųjų kainų pikas, todėl tikėtina, kad mažiau mokėti reikės tik vėl atslinkus krizei.

Muzikantai – lyg dinozaurai

Iki savo pačių šventės nemažai bičiulių vestuvių aplankę jaunieji iš organizatorių reikalauja vis ko nors nauja.

"Mūsų rinka – ne guminė. Atrodo, kad atlikėjų ir programų yra daug, bet kai reikia rinktis, tiek daug nėra", – pastebėjo R.Žiogas.

Pastebima, kad klaipėdiečiai, rengdamiesi vestuvėms, seka šios srities naujoves ir savo vestuves planuoja atsižvelgdami į vyraujančias tendencijas.

Šiemet jau atsisakoma anksčiau buvusios populiarios tradicijos leisti dangaus žibintus.

Vietoje įprastų helio balionų pageidaujama didelių, 1 m skersmens balionų, kurių viduje įmontuoti šviečiantys diodai.

Vietoje ugnies šou dabar renkamasi ugnies ir azoto šou.

Pabrėžiama, kad jau ne vienus metus vestuvės suvokiamos kaip graži šventė, o ne proga nusitašyti.

Taip pat pastebimas sparčiai mažėjantis vestuvių muzikantų populiarumas, juos keičia vedėjas, didžėjus ir kviestinis atlikėjas.

"Muzikantai – kaip dinozaurai. Jų laikas jau suskaičiuotas", – apibendrino R.Žiogas.

D.Docienės teigimu, nemažai šiemet vestuves planuojančių sužadėtinių atsisako neskoningos ir perkrautos prabangos.

"Dabar prabanga – kai viskas skoninga ir tiek, kiek reikia", – apibūdino vestuvių planuotoja.

Per visą vestuvių sezoną, anot jos, pasitaiko vos pora ar trejetas dviejų dienų vestuvių.

Dažniausiai jaunavedžiai renkasi vienos dienos pobūvį, ir kitą dieną svečiai jau skirstosi.

Rašyti komentarą
Komentarai (13)

yra toks posakis

NETURI PINIGŲ, -- NESIŽENYK. O ar ne geriau su mylimu žmogumi susituokti slapta ir išvykti į povestuvinę kelionę? Kam tas visas maskaradas ir paleistuvystės per bern- ar merg- vakarius? tik svietui juokinti :)

Nejuokinkit

Nejuokinkit ubagai kuriems vestuviu ikainiai per brangus. Tevai tik ubageliams vaikams kelia vestuves, o vaikai kurie issilavine moka patys pinigus uzsidirbti ir issikelti sau vestuves.

Daugiausia

tokius pinigus veselei ismeta tevai.....nes merguzeles nori baliaus, pasirodyti pries drauges....pacios turi tik grazu veideli ir grazia sukuosena,, kad i galvele lapu neprikristu....o gyventi tai nera kur.....paskolyte ilga moketi teks, arba nuomotis....na nebet ateis su cemodanu pas vaikina, kuris uzsienyje varo po 12 val, nematydamas sviesios dienos....stai jums ir Ziogo paslaugu kaina....mastykite jaunimeli, pinigai niekam nekrenta is dangaus.....
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS